Autobranden op Allebéplein ondanks camera’s

Bureau-AllebepleinVoor de derde keer in ruim een jaar tijd is een politiewagen uitgebrand bij het politiebureau aan het August Allebéplein. De D66-fractie in Nieuw-West neemt deze kwestie hoog op en heeft kritische vragen gesteld in de commissievergadering van 6 maart. “Dit kan zo niet langer”, zo zeg ik vandaag als woordvoerder veiligheid op D66nieuwwest.nl. “In een tijd dat politie al te kampen heeft met steeds minder respect voor hun autoriteit moeten dit soort incidenten ten koste van alles een halt worden toegeroepen en de daders worden gepakt.”

Na eerdere autobranden in december 2011 en mei 2012 was het op 26 februari opnieuw raak op het Allebéplein en wederom betrof het een politiebusje. Bij de vorige twee branden was duidelijk sprake van ingeslagen ruiten, bij het eerste incident beschikte de politie zelfs over camerabeelden van twee daders op een scooter.

Onze fractie vindt het verbijsterend dat deze autobranden van politievoertuigen drie keer kort na elkaar hebben kunnen plaatsvinden, nota bene vlakbij een politiekantoor. Op onze commissievragen over de laatste stand van zaken omtrent de nieuwe autobrand kwam geen antwoord. Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud, tevens portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid, kan ‘in het kader van het onderzoek’ niets zeggen.

D66 stelde woensdag ook vragen over het cameratoezicht op het Allebéplein. We vragen ons als fractie namelijk af hoe het kan dat autobranden tot drie keer toe worden gemist en niet direct wordt opgelost op een plein waar flexibele camera’s hangen. Ook daar had Baâdoud geen antwoord op.

Wel ging de portefeuillehouder in op de D66-vragen over de financiële strop van 350.000 euro die stadsdeel Noord moest incasseren vanwege het niet kunnen uitlezen van beveiligingscamera’s. Volgens Baâdoud heeft Nieuw-West niet dezelfde problemen als Noord. Hij kon echter niet bevestigen of de brandstichters van het Allebéplein op camera zijn vastgelegd.

Dit artikel verscheen ook op Amsterdam Centraal.

UPDATE (11-03-2013): Inmiddels besteedt ook GeenStijl aandacht aan mijn raadsvragen. Prima, alle aandacht voor dit probleem is welkom. Wel een correctie: op GeenStijl wordt gesuggereerd dat autobranden schering en inslag zouden zijn op het August Allebéplein sinds het schietincident uit 2007 waarbij Bilal B. om het leven kwam. Dat is onjuist. De drie recente branden lijken een nieuwe opleving aan te geven, dus is er alle reden om er juist nu raadsvragen over te stellen.

Allebeplein-politie

Tags: , , , ,

One Response to “Autobranden op Allebéplein ondanks camera’s”

  1. Korving Says:

    Jammer dat dat nou weer gebeurt.

Leave a Reply