Draait de camera al, Henk-Jan?

Elke journalist kent dat moment: de verstilde minuten vlak voor een (video-)interview. Henk-Jan Winkeldermaat bekeek ze gefascineerd bij het monteren van zijn vele Mijn Moment-interviews en maakte er een compilatie van. “Kan ie?”

Wat ik zo leuk vind aan Henk-Jan is zijn spontane manier van werken. Het komt zoals het komt. “Kiek’n hoe’t wordt”, zegt hij zelf droogkomisch. Zo ging het ook toen hij afgelopen zomer met mij afsprak in Hannekes Boom, voor een (video)gesprek over zijn eindejaarsproject Mijn Moment. Over zijn nieuwe brainwave zegt hij:

“Het moment dat de geïnterviewde in beeld wordt scherpgesteld, de camera al aan wordt gezet en het geluid opgenomen wordt, het moment dat er even niets gebeurt, dat er nagedacht wordt over wat gezegd gaat worden, of dat wordt gevraagd naar wat laatste instructies… het zijn momenten van echtheid. Bij sommige mensen treedt na dat moment een soort verstarring op, of bij overgevoelige types rode vlekken in hals en gezicht – wel lief, ook wel vervelend – maar bij de meesten gaat het ‘goed’. Het moment net voor de opname heeft iets sereens. Bijna iets verlichtends.”

HJ-CameraIk vind het filmpje waarin hij dit alles vangt prachtig intiem. Zelf reken ik mezelf tot de ‘verstarden’, maar dat is ook best logisch: ik voel mezelf sowieso meer senang met geschreven woorden dan bewegende beelden. Toch is het altijd leerzaam. Zo hoor ik bepaalde mensen alweer zeggen: “Jij hebt ook altijd die iPhone in je hand.” Tja, de camera van Henk-Jan liegt nooit.

Tags: , ,

3 Responses to “Draait de camera al, Henk-Jan?”

  1. Branko Collin Says:

    Ik kom net van het blog van Arnoud Engelfriet af, vraag me dus meteen af of dit wel mag. Welke verwachting van privacy heb je als iemand klaarblijkelijk zijn camera nog aan het instellen is?

  2. Branko Collin Says:

    Wou ik nog aanvullen: vergelijkbaar met een journalist die net is verteld dat de volgende uitspraak off-the-record is. Hier zal dus al eens over nagedacht zijn.

  3. Jeroen Mirck Says:

    Goede vraag, Branko. Ik neem aan dat Henk-Jan zijn video hermonteert als een van de gefilmde personen bezwaar maakt tegen zijn of haar aanwezigheid in dit filmpje. En wat je tweede opmerking betreft: die afweging is ook ongetwijfeld gemaakt, gelet op de video zelf. In het algemeen geldt natuurlijk voor geïnterviewden de algemene stelregel: iets wat ‘off the record’ is bedoeld, zegt je natuurlijk pas als de camera uit staat.

Leave a Reply