Exit Brinkman. What’s next, PVV?

Primeur voor de PVV: na talloze lokale politici heeft vandaag, 20 maart 2012, ook Kamerlid Hero Brinkman zich afgesplitst van de Partij voor de Vrijheid. Reden: een gebrek aan vrijheid binnen zijn partij. Het lijstje van afvalligen wordt nu pijnlijk lang.

Daniël van der Stoep (Europarlement), Arnoud van Doorn en Marjolein van de Waal (PVV-fractie Den Haag), Marissa Visser (PVV Almere), Cor Bosman en Harm Uringa (PVV Limburg), Jelle Hiemstra (PVV Friesland), Martijn Kap (PVV Noord-Brabant) en Olof Wullink (PVV Gelderland). En dan vergeten we zelfs bijna nog Kamerlid James Sharpe, maar die bleef na alweer zo’n relletje als enige wél loyaal aan Geert Wilders en gaf zijn zetel op.

Met Brinkman meegeteld is er inmiddels sprake van tien afvallige politici binnen de PVV, in alle gremia waar de partij deelnam aan verkiezingen. Tien kleine negertjes zaten op een hek. De vraag is: hoe stevig is dat hek nog? De partij van Wilders kraakt in haar voegen. Geen democratie, gebrek aan sturing. En dat andere hek? Door het wegvallen van Brinkmans zetel bij de PVV hebben de gedoogpartners geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Er zal nu door het kabinet-Rutte per onderwerp geshopt moeten worden bij de SGP (de premier is al druk aan het lobbyen) en Lijst Brinkman. Oppositieleider PvdA, met nieuwe voorman Diederik Samsom, steekt geen helpende hand meer uit. Twee splinterpartijen die de gedoger moeten gedogen, kan het absurder? Er is maar één serieuze oplossing mogelijk: nieuwe verkiezingen!

UPDATE (21-03-2012): Daags na de breuk gingen er de hele middag geruchten dat mogelijk de voltallige Statenfractie van Noord-Holland zich solidair zou verklaren aan fractievoorzitter Hero Brinkman. Na lang beraad liep het anders: de fractieleden Dannij van der Sluijs en Joost van Hooff blijven Wilders trouw, terwijl Cora Bot, Gerton van Unnik en Monica Nunes samen met Brinkman uit de PVV stappen.

UPDATE (23-03-2012): De LPF-praktijken gaan door: Cora Bot heeft zich bedacht en verlaat ‘Lijst Brinkman’ alweer. “Ook uit naam van de ruim 8.400 voorkeurstemmen, mijn zetels is en blijft daarom voor de PVV.” Brinkman moest dit nieuws uit de pers vernemen. Volgens weblog De Digitale Standaard stapt Bot helemaal uit de politiek. Dan vervalt haar zetel aan de PVV. Dit weekend denkt ex-PVV’er Arie-Wim Boer na of (en hoe) hij deze zetel inneemt. Mogelijk straks PVV, Lijst Brinkman én Lijst Boer.

UPDATE (04/06-2012): Ook elders in het land dunt het PVV-smaldeel uit. Het Drentse Statenlid Frans van Rhee stapt in april uit de PVV en gaat verder als eenmansfractie, omdat hij zich schaamt voor uitspraken en beleid van de landelijke PVV. “De druppel was de scheldpartij van Geert Wilders op de president van Turkije.” Verder blijft het gedoe in Limburg, waar na het vertrek van Cor ‘uitgekotst halalvlees’ Bosman ook nog het hele Limburgse provinciebestuur is gevallen. Daarmee verliezen de PVV-gedeputeerden Antoine Janssen en Theo Krebber hun plekje op het pluche. Niet veel later vertrekt als klap op de vuurpijl PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen naar Brussel. En dan is er in juni nog het opstappen en de plotse zelfmoord van het frauderende Utrechtse Statenlid Jos van Hal Scheffer.

UPDATE (16-07-2012): De PVV-fractie in de Tweede Kamer is na Hero Brinkman inmiddels ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven en Jhim van Bemmel kwijt. Zij stapten uit onvrede over verkiezingsprogramma en kandidatenlijst per direct uit de partij. Ook Eric Lucassen en Richard de Mos keren niet terug na de verkiezingen. De Mos voerde nog een korte voorkeursactie, maar staakte die vandaag. Hij stopt ook als raadslid in Den Haag.

UPDATE (29-10-2013): Ook na de verkiezingen blijken er rebellen aan boord. Afgelopen week deed Louis Bontes een ‘Brinkmannetje’: kritiek op de leider en een roep om meer democratie, dus… exit! Vanmorgen is Bontes na een spoedvergadering uit de PVV-fractie gezet. Volgens PVV-leider Wilders is er sprake van een ‘vertrouwensbreuk’ en gaat het om een unaniem besluit. Uit onvrede over het leiderschap van Wilders en de onjuiste inzet van fractiesubsidies stapte Bontes vorige week op uit het PVV-fractiebestuur. Hij wilde wel lid van de fractie blijven, maar is daar nu niet meer welkom. Bontes is van plan in de Tweede Kamer te blijven.

UPDATE (21-03-2014): Naar aanleiding van Wilders’ oproep om te zorgen voor ‘minder Marokkanen’ in Den Haag en Nederland hebben twee Kamerleden zich afgescheiden van de PVV: Roland van Vliet en Joram van Klaveren. Ook tal van Statenleden volgden hun voorbeeld.

Deze lijst wordt niet meer aangevuld. Wel wijs ik graag op een interessante lijst met criminele PVV’ers. Het kan namelijk altijd nog erger dan met ruzie uit een fractie stappen.  

Tags: , , , ,

37 Responses to “Exit Brinkman. What’s next, PVV?”

 1. Tom Says:

  De PVV is geen politieke Partij en kan dus daar niet mee gelijkgesteld worden. Het is een politieke beweging, een verzameling van mensen die min of meer het gedachtegoed van de grote blonde leider delen, met als bijzonderheid dat de grote blonde leider de verzameling nagenoeg eigenhandig heeft samengesteld. Van democratie hoeft derhalve geen sprake te zijn en de delen die tesamen de verzameling vormden wisten dat van begin af aan. Brinkman heeft geprobeerd de grote blonde leider op een aantal punten op andere gedachten te brengen, maar noch de leider noch de verzameling volgers hadden hier kennelijk behoefte aan. Conclusie voor Brinkman: opstappen. Het siert de man.

  Overigens kan men op zijn minst vraagtekentjes zetten bij het democratisch gehalte van de stalinistische kaders van de SP, de drammers van de PvdD, de wereldverbeteraars van GL, de dominees van de SGP en de aanhangers van de gedachte dat de maatschappij maakbaar is, de PvdA.

  Dat een aantal politici van de politieke beweging PVV gaande de rit zijn opgestapt heeft volgens mij meer te maken met het gebrek aan ruggegraat van deze lieden en het volledig onderschatten van de werkdruk en verantwoordelijkheden die het politieke spel met zich meebrengt. Onervarenheid zal hier zeker ook een rol hebben gespeeld en de grote blonde leider heeft toch wat steekjes laten vallen gedurende het selectieproces.

  De metafoor “en dat andere hek?” ontgaat me. Er is in de kamer maar 1 gedoorgpartner, nl. de politieke beweging PVV. Alleen de handtekening van de PVV staat onder het gedoogakkoord. De situatie is voor Rutte niet wezenlijk veranderd. Ook voor het opstappen van Brinkman, moest er per onderwerp geshopt worden. Op een aantal dossiers kon niet op de steun van de grote blonde leider gerekend worden (o.a. Europa, HRA). Op die dossiers werd steun van anderen ingeroepen en veelal verkregen.

  Dat de democratisch verkozen tussenpaus Samsom in de roes van zijn eclatante overwinning dingen roept (ingefluisterd door zijn voorzitter) mag niet verbazen. Het wordt pas echt leuk wanneer Rutte aan de PvdA worstjes voorhoudt die voor hen te lekker zijn om te versmaden. Het zal duidelijk zijn dat wanneer je daarvan wil snoepen (lees: politiek scoren) er ook wisselgeld betaald moet worden. De PvdA is en blijft de onbetwiste meester van de symboolpolitiek.

  Nieuwe verkiezingen is het laatste waar Nederland op zit te wachten, nu er zeker op Europees niveau belangrijke knopen moeten worden doorgehakt. Een demissionaire regering die maanden lang geen enkel wezenlijk besluit mag nemen.
  Laat rechts nu eerst de stal uitmesten en opruimen en laat het grote linkse potverteren (let wel, andermans pot) daarna dan maar weer een aanvang nemen.
  Nieuwe verkiezingen is een oplossing maar zeker niet de gewenste, laat staan de meest serieuze.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Tom: Dat andere hek is het gedoogkabinet, waarmee Wilders anderhalf jaar geleden trots op het bordes van Huis ten Bosch stond. Die gedoogconstructie is gisteren een wezenlijke schakel kwijtgeraakt, namelijk de broodnodige 76e zetel. Daarmee kan Wilders niet langer de meerderheid leveren die zijn onderhandelingspositie zo sterk maakte. Het shoppen om meerderheden wordt hierdoor extra ingewikkeld en de positie van het kabinet-Rutte instabiel.

  UPDATE: Met het opstappen van Hero Brinkman als Kamerlid dreigt de PVV vanavond ook in één klap zes Statenleden in de provincie Noord-Holland kwijt te raken. Het rechtse weblog De Dagelijkse Standaard schrijft:
  “Vanavond komt Brinkman in Haarlem bijeen met zijn fractie om te praten over zijn vertrek bij de PVV. Belangrijkste onderwerp van gesprek zal de positie van de Noord-Hollandse fractie zijn ten opzichte van de landelijke partij. Brinkman hoopt dat de gehele fractie zich afscheidt van de PVV. Opvallend genoeg is de kans levensgroot dat dit ook gaat gebeuren: een meerderheid van de fractie steunt Brinkman onvoorwaardelijk, de overgebleven twee Statenleden willen eerst het verhaal van Hero Brinkman aanhoren voordat ze een definitieve beslissing nemen, maar is niet van plan het op een scheuring binnen de fractie te laten aankomen.”
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/03/pvv-nh-solidair-met-brinkman

 3. Hans Says:

  “Er is maar één serieuze oplossing mogelijk: nieuwe verkiezingen!”

  Niet mee eens. Staatsrechtelijk gezien is er helemaal niets veranderd, en bovendien heeft Brinkman aangekondigd het kabinetsbeleid te steunen. Dus het gehuil van de oppositionele wolven in het bos is, hoewel begrijpelijk en logisch, toch vooral voorbarig.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Hans: Je reactie was blijven steken in het spamfilter. Zoals ik schrijf: Wilders levert als grote gedoger het minderheidskabinet nu niet langer een meerderheid in de Tweede Kamer. Brinkman mag dan in hoofdlijnen steun geven, hij heeft direct verschillende punten genoemd waarbij hij het faliekant oneens is met gedoogpartij PVV. Meerderheden sluiten wordt voor het kabinet nu stukken ingewikkelder.

  UPDATE: Na lang beraad is het bij PVV Noord-Holland toch net even anders gelopen. Samen met Brinkman stappen ook de fractieleden Cora Bot, Gerton van Unnik en Monica Nunes uit de PVV. De twee andere PVV-statenleden blijven Wilders trouw: Dannij van der Sluijs en Joost van Hooff.
  http://nos.nl/artikel/354178-splitsing-pvvfractie-nholland.html

 5. Jeroen Mirck Says:

  De soap is nog niet voorbij: Cora Bot heeft zich bedacht en verlaat de nog naamloze Lijst Brinkman alweer om terug te keren naar PVV Noord-Holland. En terwijl Wilders per sms vernam dat Brinkman hem verlaat, moest Brinkman het nieuws van Bot uit de media vernemen. Inderdaad: LPF-praktijken…
  http://nos.nl/artikel/354739-brinkman-verliest-medestander.html
  https://vimeo.com/20531645

  Edit (10:30): Volgens het rechtse weblog De Digitale Standaard stapt Cora Bot helemaal uit de politiek. Daarmee vervalt haar zetel weer aan de PVV. De zetel zou in dat geval gaan naar Arie-Wim Boer, volgens blogger Rob Goossens “een politieke Einzelgänger die in de raad van Purmerend zit namens zijn eigen partij Leefbaar Purmerend. De komst van Boer is voor de PVV geen reden om de vlag uit te steken. Hij is sociaal niet geheel aangepast en heeft ruzie maken als grootste hobby. Na de Statenverkiezingen van 2 maart vorig jaar viel hij prompt uit tegen lijsttrekker Hero Brinkman toen bleek dat Boer buiten de boot zou vallen.”

 6. Jeroen Mirck Says:

  Nog even een nabrander: Arie Jan Boer heeft gisteren na lang wikken en wegen bekendgemaakt dat hij inderdaad als zelfstandige fractie zitting neemt in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Op Radio Noord-Holland lichtte hij zijn beslissing toe.
  http://bit.ly/boer-zoekt-partij

  Daar waar de PVV in Noord-Holland dus een zetel verliest, krijgt het er in Den Haag eentje terug. Ex-PVV’er Marjolein van de Waal stapt namelijk uit de politiek en wordt vervangen door PVV-Kamerlid Willie Dille. Curieus: Dille was al eerder raadslid, maar gaf die functie op toen ze in de Tweede Kamer werd gekozen. Nu denkt ze beide functies wel te kunnen combineren.
  http://nos.nl/artikel/361885-pvvster-terug-in-haagse-raad.html

 7. Jeroen Mirck Says:

  Het geruzie binnen de PVV gaat ook elders in het land weer gezellig door. Het Drentse Statenlid Frans van Rhee stapt uit de PVV en gaat verder als eenmansfractie. Hij schaamt zich voor uitspraken en het beleid van de landelijke PVV. “De druppel die de emmer doet overlopen, is de scheldpartij van Geert Wilders op de president van Turkije”, schrijft Van Rhee. Wilders noemde Gül op Twitter onder meer een christen-pester en Koerden-mepper. Van Rhee was pas een maand lid van de Provinciale Staten. Hij volgde een andere PVV’er op die wegens privé-omstandigheden haar functie neerlegde.
  http://nos.nl/artikel/363614-drents-statenlid-stapt-uit-pvv.html

  Ondertussen is er in de Limburgse PVV-fractie een rel uitgebroken over het bezoek dat koningin Beatrix morgen samen met diezelfde Turkse president Gül aan Limburg brengt. Tot groot ongenoegen van de PVV-fractie zijn de twee gedeputeerden van de PVV, Krebber en Janssen, gewoon aanwezig bij de lunchbijeenkomst. Fractievoorzitter Stassen: “Na alles wat de heer Gül heeft gezegd over de PVV en Wilders, is de aanwezigheid van onze gedeputeerden onbegrijpelijk.”
  http://nos.nl/artikel/363433-pvvrel-in-limburg-om-bezoek-gul.html

  http://nos.nl/video/363790-staatsbezoek-gul-dreigt-pvv-te-splijten.html
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/article20042433.ece

 8. Jeroen Mirck Says:

  En wéér twee PVV’ers minder! Door de val van het Limburgse provinciebestuur lijkt het uitgesloten dat CDA en VVD wederom in zee gaan met de PVV. Daarmee hebben de PVV-gedeputeerden Antoine Janssen en Theo Krebber vandaag hun plekje op het pluche verloren.
  http://nos.nl/artikel/364438-coalitie-in-limburg-gevallen.html

 9. Wilders trekt stekker uit kabinet-Rutte Says:

  […] Geert Wilders heeft vandaag de stekker uit het kabinet-Rutte getrokken. “Zestien miljoen Nederlanders zijn door hem in de steek gelaten”, oordeelde vice-premier Maxime Verhagen fel. VVD-premier Mark Rutte zei het iets genuanceerder: “De PVV schrok op het laatste moment terug van de consequenties van de afspraak die we anderhalf jaar geleden bij de formatie hebben geformuleerd.” En Wilders zelf? Die ontkent dat hij de prutser is die hij blijkt te zijn. […]

  Edit (22-04): Wilders blijkt intern onder druk gezet door vijf van zijn Kamerleden die dreigden uit de PVV-fractie te stappen. Weer bijna dus vijf afvallige PVV’ers…
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/04/lpf-toestanden-bij-pvv-vijf-pvvers-dreigden-uit-de-fractie-te-stappen

 10. Jeroen Mirck Says:

  Aflevering 10 van de PVV-soap: De Beëdiging (met video). Gisteren tijdens de Statenvergadering nam Cora Bot afscheid. “Ik ben en blijf een PVV’er”. Ze gaf aan dat ze besloot te stoppen omdat ze de PVV-fractie bij elkaar wilde houden, maar tot haar eigen treurnis moest ze lijdzaam toezien hoe haar opgegeven zetel niet in handen van de PVV kwam. De onderlinge sfeer is nog steeds slecht. Zo feliciteerden de leden van Fractie Brinkman (zoals de nieuwe partij van Hero Brinkman heet) als enigen nieuwkomer Arie-Wim Boer niet met zijn benoeming.

 11. Jeroen Mirck Says:

  “Limburgse PVV-leider weg”, meldt de NOS. Laurence Stassen, die ook haar zakken vult in het Europarlement, legt haar fractievoorzitterschap in de Provinciale Staten neer, ‘omdat Europa in crisis is’. Ze volgt Barry Madlener op als Europees fractievoorzitter, omdat Madlener in september terugkeert naar de Tweede Kamer. Haar stap terug in Limburg kan echter ook niet los worden gezien van het feit dat de PVV daar op een zijspoor is beland door Stassens falende leiderschap. Ze blijft trouwens wel gewoon statenlid, dus echt van haar af zijn de Limburgers nog niet.
  http://nos.nl/artikel/379431-limburgse-pvvleider-stassen-weg.html

 12. Jeroen Mirck Says:

  Weer een PVV’er die opstapt: het Utrechtse Statenlid Jos van Hal Scheffer heeft zijn functie neergelegd omdat zijn vrouw maandag is gearresteerd in verband met grootschalige fraude, zo meldt De Telegraaf. Van Hal Scheffer wordt als Statenlid opgevolgd door Wim Ubaghs, aldus de NOS.

  UPDATE (04-07): Dramatische ontwikkeling: het lichaam van Van Hal Scheffer is gevonden in de bossen rond Utrecht.

 13. Mis en Bouteille Says:

  Jos van Hal-Scheffer heeft zich via zijn eigen BV BIOP managementdiensten als interim manager aan vele bedrijven verhuurd. Zo was hij nooit hoofdelijk aansprakelijk als na de vele ‘uurtjes factuurtjes’ de tent ‘zomaar’ op de fles ging. Dit tot spijt van de vele leveranciers en vaste medewerkers die wel een toekomstvisie voor hun bedrijf hadden.

 14. Jeroen Mirck Says:

  BREKEND: de Noord-Hollandse ‘Lijst Brinkman’ breekt met Hero Brinkman, meldt Het Parool. Vanochtend hebben de Statenleden Gerton van Unnik en Monica Nunes van de Onafhankelijke Burger Partij (OBP, zoals Brinkman landelijk inmiddels niet meer heet) hun politieke voorman per sms laten weten niet langer met hem te willen samenwerken in de fractie. ‘I’m afraid we have to let you go,’ aldus het tekstbericht. Journalist Rob Goossens constateert het pijnlijke resultaat van een half jaar ruziemaken in Noord-Holland: “Amper zeven maanden na de verkiezingen zijn de zes zetels van de PVV verdeeld over vier fracties.”
  http://tinyurl.com/Brinkman-FAIL

  UPDATE (27-06): Gerton van Unnik (ex-PVV, ex-OBP) stapt op. Hij is boos op de VVD die hem verwijt nooit naar vergaderingen te komen. Dus komt hij nooit meer. Daarmee vervalt zijn zetel weer aan de PVV. Kunt u het nog volgen?

 15. Jeroen Mirck Says:

  En daar gaan we weer: vandaag stappen de Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven uit de PVV. Ze verstoren daarmee het PR-feestje van Geert Wilders, die vanmorgen zijn verkiezingsprogramma presenteerde. Ze geven momenteel zelf een persconferentie in Nieuwspoort.

  Hernandez: “Henk en Ingrid? Geert Wilders weet niet eens wie dat zijn. Geert leeft in een totaal isolement. (…) Als Kamerleden zijn wij stemvee. ‘Politbureau’ PVV controleert op Noord-Koreaanse wijze persverzoeken van fractieleden. (…) Het verkiezingsprogramma mochten alle PVV-Kamerleden een half uurtje inkijken. De weinigen die kritische kanttekeningen plaatsten, werden afgewimpeld.”

  Kortenoeven, huilend: “Het was te gênant voor woorden. (…) Ik moest niet zo moeilijk doen, want de helft van het verkiezingsprogramma is toch onuitvoerbaar. (…) Wilders wil de verdediging van Nederland aan de VS overlaten, en daar niet door Nederland aan laten betalen.”

  Meer bij RTL Nieuws en NOS.

 16. Jeroen Mirck Says:

  Oei, ik hoop dat ik het aantal vertrekkende PVV’ers zaterdag nog kan bijbenen! Dan presenteert Geert Wilders namelijk zijn kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Vrijdag lekte al uit dat Eric Lucassen (de brievenbuspisser), Richard de Mos (tevens PVV-raadslid in Den Haag) en Jhim van Bemmel niet terugkeren op de lijst. Van Bemmel heeft zich uit onvrede over dit gebrek aan waardering prompt afgesplitst van de PVV.
  De Mos (36) kreeg te horen dat Wilders wil vernieuwen en verjongen. Hij spreekt van een ‘gigantische mokerslag’ en beraadt zich nog op zijn positie in de Haagse gemeenteraad. Van Wilders mag hij daar aanblijven.
  Het vertrek van Eric Lucassen was te verwachten. Toen hij twee jaar geleden in opspraak kwam hield Wilders hem in de fractie omdat hij zich anders dreigde af te splitsen van de partij. Nu kan Wilders eindelijk op een chique manier van Lucassen af. Die toont zich op Twitter uitermate diplomatiek.
  http://bit.ly/PVV-gedoe
  UPDATE (07-07): Het valt mee met de grote schoonmaak. Dit is de PVV-lijst:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/07/dit-is-de-volledige-kandidatenlijst-van-de-pvv/

 17. Jeroen Mirck Says:

  “Mossiaanse vrienden en fans, bedankt!” Op de tonen van ‘Eye Of The Tiger’ (Survivor) meldt Richard de Mos vandaag op zijn actiewebsite ‘Houd De Mos In De Kamer’ dat hij de PVV verlaat. Dat Geert Wilders hem zelfs niet wil opnemen als lijstduwer, noemt De Mos een persoonlijke motie van wantrouwen. Daarom stapt hij ook per direct op als raadslid in de gemeente Den Haag. De Mos (overigens een man met een goed gevoel voor humor) schrijft:

  “De actie Houd De Mos in de Kamer heeft in 4 dagen tijd geleid tot bijna 32000 bezoekers op deze site en meer dan 5.000 mails aan Geert! Helaas heeft de actie niet het gewenste resultaat, plaats 50 op de kandidatenlijst, opgeleverd. De PVV houdt vast aan haar motie van wantrouwen jegens mij en aan haar weigering om mij lijstduwer te maken. Verder actie voeren is derhalve zinloos. Geert kan vanaf nu rustig slapen, mijn actie is ten einde. De doorlinkbutton naar zijn mailaccount heb ik zojuist verwijderd. Daar ik niet kan werken bij deze ontstane vertrouwensbreuk, trek ik mijn slotconclusie en zal ik mijn Haagse Raadszetel teruggeven aan de partij en de partij verlaten. Met pijn in het hart; want niets was zo mooi dan de Nederlandse en Haagse belangen te mogen behartigen. Ik wil iedereen die mij gesteund heeft duizendmaal danken. Wellicht tot ziens!”

 18. Paula Says:

  Op zijn Rotterdams gezegd: “Niet getreurd, opgepleurd.”

  Het is alleen jammer dat onder het electoraat onvrede heerst (of dat nou terecht is of niet) en dat die onvrede niet weggenomen kan worden. Ligt dat aan de ontzuiling?

  Ik weet het antwoord niet hoor. Maar ik denk wel dat de vraag hoe de onvrede (of zou ik misschien moeten zeggen de angst?) weggenomen kan worden.

 19. Jeroen Mirck Says:

  Goede vraag, Paula! De politiek moet inderdaad beter inspelen op die onvrede. Nu stemt een deel van de kiezers hoe dan ook uit protest op de PVV, ongeacht het verkiezingsprogramma of alle interne relletjes. Al vermoed ik wel dat al deze LPF-praktijken ook een deel van de PVV-achterban wegjagen.

  UPDATE: Nu eens positief nieuws over de PVV-fractie in de Provinciale Staten van Noord-Holland (ik ben de beroerdste niet): door het opstappen van het afvallige Statenlid Gerton van Unnik (inmiddels OBP) mag de PVV een nieuw lid laten inaugureren. Dat wordt Rana Saleem uit Heerhugowaard. Fractievoorzitter Dannij van der Sluijs zegt vandaag: “Rana is een leuke, intelligente meid. Zij is van Iraakse afkomst en volledig geïntegreerd in Nederland. Ze is christen en weet wat de islam kan aanrichten, dat heeft ze in Irak gezien. Ze heeft geen bestuurlijke ervaring, maar we zullen haar goed begeleiden.”

 20. Jeroen Mirck Says:

  Het was even stil in deze langlopende PVV-soap, maar er is weer een nieuwe rel: het Haagse ex-PVV-raadslid Arnoud van Doorn, al meermalen in opspraak, heeft tegenover de politie bekend geheime stukken over de verkoop van het World Forum te hebben gelekt naar het AD. De politicus kan hiervoor juridisch vervolgd worden.

  Politie-agenten kwamen bij hem uit toen ze bezig waren met een ander onderzoek naar het raadslid dat al liep, zo meldt de NOS. Van Doorn werd eind vorig jaar verdacht van het verkopen van softdrugs aan jongeren van 14 en 15. Bij het onderzoek werd zijn telefoon afgetapt. In de opgenomen gesprekken vertelde Van Doorn aan een AD-journalist waar hij in zijn fractiekamer de geheime informatie kon vinden.

  In 2011 werd Van Doorn uit de PVV-fractie gezet omdat hij fouten zou hebben gemaakt bij het beheer van het fractiebudget. Hij hield zijn zetel en ging verder met een eigen partij, Onafhankelijk Den Haag.

 21. UPDATE: Exit Bontes Says:

  Ook Louis Bontes doet een ‘Brinkmannetje’: kritiek op de leider en een roep om meer democratie, dus… exit! Vanmorgen is Bontes na een spoedvergadering uit de PVV-fractie gezet. Volgens PVV-leider Wilders is er sprake van een “vertrouwensbreuk” en gaat het om een unaniem besluit. “De fractie voelde het als een motie van wantrouwen wat Bontes vorige week heeft gedaan: kritiek uiten buiten de fractie om”, aldus Wilders. “Kritiek kan, maar met messen gooien gaat niet.”

  Uit onvrede over het leiderschap van Wilders en de onjuiste inzet van fractiesubsidies stapte Bontes vorige week op uit het PVV-fractiebestuur. Hij bleef toen wel lid van de fractie, maar is dat nu dus niet meer. Bontes is van plan in de Tweede Kamer te blijven en daar mee te stemmen met de PVV. Doordat de PVV een zetel kwijtraakt, is de SP nu de grootste oppositiepartij.

 22. Carmen Says:

  The internet will be much more useful than ever before.

  Noot van de webmaster: haha, zelfs spammers houden niet van Wilders.

 23. Het blijft rommelen... Says:

  In de Kamerfractie van de PVV zitten nog zeker vier twijfelaars. Nadat gisteren bekend werd dat Roland van Vliet in gesprek is geweest met de VVD over een overstap, blijkt nu dat er nog drie PVV’ers in gesprek zijn geweest over vertrek: Lilian Helder wilde na de val van Rutte-1 overstappen naar de VVD, Dion Graus werd toen benaderd door 50Plus.

  Uit interne correspondentie blijkt ook dat Kamerlid Joram van Klaveren bezig is geweest met het opzetten van een eigen partij, RNL, Rechts Nederland. Dat heimelijke initiatief kwam onder andere voort uit onvrede over de ‘linkse koers’ die vooral wordt uitgedragen door nummer 2, Fleur Agema.

  http://tinyurl.com/spijtoptanten

 24. Jeroen Mirck Says:

  Naar aanleiding van Wilders’ omstreden oproep om te zorgen voor ‘minder Marokkanen’ in Den Haag en heel Nederland op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, hebben twee Kamerleden zich afgescheiden van de PVV: Roland van Vliet en Joram van Klaveren.
  http://nos.nl/artikel/626370-van-klaveren-vertrekt-als-achtste.html

  Ook diverse Statenliden stapten op: Laurence Stassen (Limburg, tevens Europarlementariër), Henk Scherer (Utrecht), Daniël ter Haar (Gelderland) en Otto van der Galiën en Pieter Buisman (Friesland). Ook het Haagse raadslid Chris van der Helm heeft zich afgescheiden. Een schisma binnen de fractie van PVV Almere werd op het laatste moment gelijmd.
  http://nos.nl/artikel/626531-laurence-stassen-verlaat-de-pvv.html
  http://nos.nl/artikel/626587-statenleden-breken-met-wilders.html
  http://nos.nl/artikel/627377-utrechts-statenlid-verlaat-pvv.html

  Zie ook deze handige link:
  http://www.isereenpvveropgestapt.nl

 25. Spookraadslid Says:

  Ook ex-PVV’ers blijven hardnekkig het vertrouwen van de kiezer beschamen: Monica Nunes werd twee jaar geleden Statenlid namens de PVV, stapte later met Hero Brinkman over naar Onafhankelijke Burgerpartij (OBP) en de provinciale Lijst Brinkman, maar kreeg ook daar ruzie en is inmiddels actief namens Forza! Haarlemmermeer. Alhoewel, actief… ze is al achttien maanden spookraadslid. Zowel Forza! als CvdK Johan Remkes hebben haar nu opgeroepen haar zetel op te geven, maar Nunes weigert pertinent.
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/ze-kwam-nooit-opdagen-de-maat-nu-vol

 26. Jeroen Mirck Says:

  Hergroepering: de ex-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren zijn deze week gestart als tweemansfractie in de Tweede Kamer. Dat leverde gisteren deze kneuterige beelden op in PowNews: http://youtu.be/1nwQTriTShM

 27. Minder, minder, minder... Says:

  Minder, minder minder PVV’ers: Zuid-Hollands Statenlid Stephan Janssen, tevens beleidsadviseur van Wilders in de Tweede Kamer, stapt vanwege de Marokkanen-uitspraak van zijn voorman uit de PVV en gaat in de provincie zelfstandig verder. Hij geldt als een vertrouweling van Wilders.
  http://nos.nl/artikel/639095-rechterhand-wilders-stapt-op.html
  In Zuid-Holland stapt trouwens ook Statenlid John van Assendelft op, maar hij geeft zijn zetel terug aan de partij: http://is.gd/ENWAuR

  Er stappen meer medewerkers op: Roland van Viet nam de medewerker van PVV-Kamerlid Teun van Dijck mee, een goed ingevoerde financieel specialist. Het tweetal Bontes en Van Klaveren trok als woordvoerder Gijs Schaap aan, Wilders’ voormalige persvoorlichter. Daarnaast dreigen er gedwongen ontslagen onder de resterende medewerkers. Door het vertrek van Bontes, Van Vliet en Van Klaveren verliest de PVV een forse vergoeding aan fractie-ondersteuning. Per Kamerlid mag Wilders namelijk 165.000 euro aan ondersteuning spenderen. Sinds kort levert hij dus bijna een half miljoen euro in om medewerkers van te betalen. Daardoor staan er veel banen op de tocht.

  Meer bij de Volkskrant: http://bit.ly/1iet2Bn

 28. Jeroen Mirck Says:

  Alweer een afvallige: PVV-statenlid Bart Brands uit Zuid-Holland stapt net als zijn oud-collega Stephan Janssen uit de PVV. Hij neemt het Wilders kwalijk de Marokkanen-uitspraak met opzet te hebben gedaan om de PVV buiten de Haagse coalitie te houden.
  http://nos.nl/artikel/644441-pvver-brands-stapt-op.html

 29. Victor Says:

  LPF verhaal heeft geleerd dat alleen landverraders in tijd van moeilijkheden niet achter hun manschappen staan.

  De D66, PvdA, CDA en VVD lachen zich weer kapot, zitten lekker in de luwte, vaster dan ooit in het zadel!

  Herhaaldelijk leek PVV de de grootste partij te kunnen worden. Maar Pauw en Witteman en bijna alle TV zenders blijven als effectieve tegen wapen, elke keer verdachtmakingen …Waarom deze verdachtmakingen dan alleen om de aankomende Verkiezingen ?
  Wat griezelig de PVV staat hoog en dan moet er gekelderd worden. Bijna alle Partijen hebben dit de laatste weken meegemaakt deze verdachtmakingen bij over de PVV kan niet gestaafd worden.

  De media en oude garde gebruikt nog steeds zelfde tactiek en PVV-kampt met de toenemende mate met dit soort on-loyale personeel; verraders gestuurd door de elite bazen infiltreren en op tijd in actie komen!. Ze demoraliseren de aanhang en brengen grote schades aan.

  PVV kon de succes van FN van Frankrijk wel binnenhalen. Maar, de media hebben de PVV vakkundig afgemaakt zo vlak voor de Europese verkiezingen; ze lagen ws. al wekenlang op de loer in de hoop op een misstap van aantal zwakkelingen. En die kwam er, Terwijl bijna alle Nederlanders “minder Marokkanen” wilden, schotten de ratten van binnenuit en deelden in feite zelf de munitie uit, de media hoefden alleen maar af te schieten! En zo was de politieke zelfmoord een feit; een selfie a.h.w., maar dan anders….Veel PVV’ers trapten in de val.

  Afijn, einde verhaal; in Brussel kunnen ze opgelucht adem halen: weer een tegenstander minder!

  Roland van Vliet. Brinkman en Bontes zijn toegevoegd aan een lange rij van de zwakkelingen.

  Terwijl ” minder Marokkanen-uitspraak” een logisch gevolg van PVV partijprogramma was en in die context is er met die uitspraak niets mis. Zonder die context werkt de uitspraak echter averechts en de mediastorm heeft dat helemaal uitgebuit.
  FN, Marine Le Pen, heeft alles beter geregeld. Partij dicipline werkt goed.

  Met de tactiek van ” verdeel en vernietig” , waar de LPF dus écht aan ten onderging was het feit dat de partij uit de gratie van de kiezer geraakte, wordt continue voorgezet.

  Corrupte oude garde heeft toch bij PVV veel schade veroorzaakt;ook bij deze partij zijn er af en toe Kamerleden die boos zijn, opstappen of gewoon een flink potje gaan donderjagen. Herhaaldelijk leek PVV de de grootste partij te kunnen worden.

  Ratten die de schip verlaten hebben enorme schade veroorzaakt dan de Marokannen zelf. Gekozen Kamerleden moeten loyaal blijven, ze moeten bereid zijn om hun land en doelstellingen te verdedigen, niet de belangen van Moslims.
  Door de Nederlanders niet te helpen als ze in grote problemen verkeren pleeg je verraad na
  We leven weer in de pruikentijd. De regenten schijten op het volk. De hele kliek eromheen doet mee: kranten, televisie, radio, kerken, artiesten, leraren. Dan maar nog meer Marokkanen en (ver)vreemdelingen, meer Brussel, grotere EU, zwaardere lasten, vernedering van zieken en ouderen.
  Waarschuwen helpt bijna nooit. Nu regeert de angst voor aanslagen op Wilders en PVV-ers. Aangewakkerd door de huichelaars met hun onzuivere hart. Hun synthetische fatsoen. Hun Neurenbergse katechismus.
  Maar eerlijkheid duurt het langst. Er zullen gewelduitbarstingen komen, rassenrellen, godsdienstrellen, anarchie, enigenrichtingen, moorden op politici door de explosief groeiende ” meer marokannen”
  Mensen die om de Woestijnuitstoot het standpunt veranderen zijn dus landverraders.
  Brinkman, Bontes, types zijn niet loyaal aan de Nederland, en laat weer even duidelijk merken waar hun loyaliteit ligt. Zoveel zwakkelingen rondom die bekende Marokannen probleem!?? Ze zijn de loopjongens van de corrupte media, waarvan de loyaliteit klaarblijkelijk niet in Nederland ligt.

  Trouwens, de aanhangers van de oude garde, die al decennialang ons land en onze cultuur in de uitverkoop doen en ons de huidige demografische nachtmerrie hebben afgedwongen, blijven zelfde tactieken te gebruiken!

  STOP MET DIE ON-LOYALE RATTEN DIE NOG MEER MAROKKANEN WILLEN..

 30. Jeroen Mirck Says:

  Speciaal voor Victor: er zijn weer twee Statenleden opgestapt.

  Na het Gelderse Statenlid Marc van Kampen vorige week stapt nu opnieuw een volksvertegenwoordiger in de Provinciale Staten uit de PVV: het Groningse Statenlid Matthijs Jansen.

  Zie NOS.nl: http://nos.nl/l/2012076
  Zijn eigen verklaring: http://twitdoc.com/3NP5

 31. Jeroen Says:

  Het meest besproken PVV-statenlid van dit moment is natuurlijk Marjolein Faber van PVV Gelderland, tevens lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Ze huurde het bedrijf van haar zoon in om de provinciale PVV-website voor ruim 8.000 euro een likje verf te geven. Onzuiver gebruik van het fractiebudget, luidt het oordeel van andere partijen, maar Faber weigert te vertrekken. Nou ja, ze beende wel bozig weg uit de vergadering over haar functioneren. Op weglopen voor hun verantwoordelijkheid hebben PVV’ers natuurlijk het patent.
  http://nos.nl/l/2024051

 32. PVV-watcher Says:

  Hij werd hierboven al eerder genoemd, maar het gaat bergafwaarts met voormalige Europarlementariër Daniël van der Stoep (ex-PVV). Hij moet 2 maanden de gevangenis in omdat hij probeerde minderjarige meisjes te verleiden tot seks. Hij is ook veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur. De Haagse rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij gebruik gemaakt heeft van het leeftijdsverschil, zijn status als Europarlementariër en zijn riante salaris.
  http://nos.nl/l/2073845

 33. Jeroen Mirck Says:

  Nog wat opstappers in 2015: het Almeerse PVV-raadslid René Eekhuis en de statenleden Jan Kerkhoff (Noord-Brabant) en Jitske Eizema (Friesland). Alledrie houden zij hun zetel aan.

  Handige website: http://www.isereenpvveropgestapt.nl

 34. Jeroen Mirck Says:

  Nieuwe afhaker: Wilders’ woordvoerder Michael Heemels stapt op als fractievoorzitter van de PVV in het Limburg parlement vanwege twijfels over zijn integriteit. Naar hem loopt een onderzoek omtrent dubieuze fractie-betalingen.
  http://www.1limburg.nl/michael-heemels-vertrekt-als-statenlid-pvv

  Aanvulling 18 februari: Heemels stapt ook op als woordvoerder van Wilders. Zijn gerommel met geld zou voortkomen uit problematisch drank- en drugsgebruik als gevolg van (werk)stress. http://nos.nl/l/2087715

 35. Jeroen Mirck Says:

  Het is een rommeltje op rechts, zo vat Sywert van Lienden de huidige politieke stand van zaken samen op Twitter, in de aanloop naar de nieuwe verkiezingen.

  “Die nieuwe rechtse partijen zijn verwarrend. Jan Roos solliciteerde bij de VVD, maar leidt nu VNL de verkiezingen in. Thierry Baudet/Paul Cliteur adviseerden Wilders (PVV) maar staan op de lijst van FvD. Hiddema wilde bij de PVV, maar gaat voor FvD. Michel Versteeg zat bij CDA, nu op lijst VNL. Jan Dijkgraaf solliciteerde bij 50+, maar leidt GeenPeil. Ankersmit schreef beginselverklaring VVD, maar steunt FvD. Yernaz Ramautarsing solliciteerde bij VNL én FvD. En Hoogwerf bij VNL en Leefbaar. En dan mis ik er vast nog een paar. Maar wat een dubbelingen, afwijzingen, teleurstellingen en gelijkenissen.”
  https://twitter.com/Sywert/status/817014068682887168
  https://twitter.com/Sywert/status/817015013898592256
  https://twitter.com/Sywert/status/817015405264961536

 36. Jeroen Mirck Says:

  Nieuwe ronden, nieuwe kansen: de PVV wil in 2018 meedoen in misschien wel 60 gemeenten, waaronder Rotterdam, Enschede, Den Helder en Urk. Dat wordt dus flink werven en selecteren. Of de partij de rotte appels eruit kan halen? “Dat staat helaas niet op iemands voorhoofd geschreven.”
  http://nos.nl/l/2166757
  http://www.hpdetijd.nl/2017-04-05/paradox-personeelsbeleid-pvv/

 37. Jeroen Mirck Says:

  Deze hadden we nog niet: lijsttrekker Koert Calkhoven van PVV Zaanstad blijkt een paar jaar geleden te zijn ontslagen als ICT’er bij de politie omdat hij drie jaar lang een vrouw heeft gestalkt.
  https://tinyurl.com/PVV-stalker

Leave a Reply