Wilders is een prutser

Stekker uit kabinet-Rutte

Geert Wilders heeft vandaag de stekker uit het kabinet-Rutte getrokken. “Zestien miljoen Nederlanders zijn door hem in de steek gelaten”, oordeelde vice-premier Maxime Verhagen fel. VVD-premier Mark Rutte zei het iets genuanceerder: “De PVV schrok op het laatste moment terug van de consequenties van de afspraak die we anderhalf jaar geleden bij de formatie hebben geformuleerd.” En Wilders zelf? Die ontkent dat hij de prutser is die hij blijkt te zijn.

“Wij haken niet af”, aldus PVV-leider Geert Wilders vlak nadat hij was afgehaakt bij de besprekingen in het Catshuis. “Wij hebben onze rug recht gehouden.” Ammehoela, Wilders heeft zeven weken lang constructief met CDA en VVD onderhandeld over ruim 14 miljard euro aan extra bezuinigingen. In principe waren de partijen eruit. En nu? Nu heeft Wilders zich ineens bedacht en wil hij toch maar niet het begrotingstekort wordt teruggebracht tot 3%, net zoals ook alle andere landen in Europa. Nu wil Wilders ineens opkomen voor de AOW’ers die hij keihard liet vallen om deelname aan dit kabinet mogelijk te maken. Lekker betrouwbaar ben je dan.

De PVV wankelt. De partij van Wilders daalt in de peilingen, ziet tal van volksvertegenwoordigers opstappen vanwege het geschreeuw van de eigen voorman en werd gisteren in Limburg weggestuurd omdat het faalde in het dragen van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Vandaag gebeurt dat laatste ook op landelijk niveau: Wilders durft de verantwoordelijkheid voor de noodzakelijke bezuinigen niet te dragen.

Wat zegt dit over Wilders? Dat hij als protestpoliticus niet in staat is om te besturen. Dat zijn woord niets waard is. Dat hij wegloopt voor problemen. Dat hij gefaald heeft als politiek leider van de derde partij van dit land. Voor minder zouden politici zijn opgestapt, maar Wilders blijft zitten. Hij moet wel, want zonder hem (als almachtig leider en enig lid) is er geen partij meer over.

De conclusie kan niet anders zijn dan dat Wilders voortaan gedoemd is tot een plek in de oppositie. Daar kan hij schreeuwen wat hij wil, maar krijgt hij niks voor elkaar. Dat levert Henk en Ingrid geen betere AOW op. Kortom: de missie-PVV is mislukt. Wilders heeft vandaag in feite de stekker getrokken uit de PVV.

Dit opiniestuk verscheen ook op Joop.nl.

Tags: , , , , , ,

8 Responses to “Wilders is een prutser”

 1. lpvmc Says:

  Reken zelf daar niet op: een kat in het nauw… juist. Bovendien hoor/zie ik teveel mensen die Wilders wel begrijpen. Kortom: voorlopig geen tijd voor optimisme over beperkte(re) invloed van de PVV

 2. Jeroen Mirck Says:

  @lpvmc: Begrijpen doe ik Wilders best, hoor. HIj speelt in op de angst en onzekerheid van veel kiezers, maar doet dat door ze voor te liegen. In zijn persverklaring vandaag suggereerde hij dat de extra bezuinigingen eigenlijk niet zo heel erg nodig zijn, dat het allemaal de schuld is van Europa. Dat is kletskoek en dat weet hij best. Het laat zien dat Wilders zeven weken lang toneel heeft gespeeld en nooit een akkoord heeft willen sluiten. Wie dat doet vindt zijn eigen profilering belangrijker dan het landsbelang. Dat is heel kwalijk.

 3. lpvmc Says:

  Heb je getweet over de CU-motie waar Wilders voor heeft gestemd. Waarschijnlijk niet duidelijk geweest in mijn tweet. Bizar, toch??? Mijn mening over Wilders is dat hij geen politiek bedrijft maar voor die onderwerpen is waarvoor hij veel stemmers verwacht: ultieme vorm van populisme.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @lpvmc: Het was me inderdaad niet duidelijk dat die tweet van jou afkomstig was. Dank voor de link. Als Wilders deze motie van Arie Slob (ChristenUnie) inderdaad heeft gesteund, gaat hij dus akkoord met deze passage: “Van mening dat voor wat betreft de eurozone niet meer dan twee criteria verdragrechtelijk vastgelegd en daarmee afdwingbaar zijn, te weten een schuldennorm van maximaal 60% BBP en een begrotingstekort van maximaal 3%.”
  Sowieso ga je daarmee akkoord als je jezelf zeven weken opsluit in het Catshuis om over bezuinigingen te praten. Het plotse inzicht dat Wilders die 3% bij nader inzien toch maar niet erkent, is inderdaad een schaamteloos populistische leugen. Kiezers trappen daar helaas nog steeds in, maar partijen gelukkig niet meer. Daarom staat Wilders voortaan buitenspel.

 5. lpvmc Says:

  Geloof je echt dat Wilders ‘voortaan’ buiten spel zal staan?

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Ipvmc: Met ‘buitenspel’ bedoel ik buiten de regering. Zelfs als hij de grootste partij wordt, zal het hem niet lukken om genoeg partijen te vinden die (wederom) met hem deze heilloze weg durven te rijden. Democratisch gezien staat hij als parlementariër natuurlijk nooit echt buitenspel: vaak genoeg heeft de PVV moties ingediend die door andere partijen worden gesteund (ik herinner me het cookie-verbod). De PVV is ook niet 100% fout, zoals sommigen beweren, maar heeft soms heus wel prima standpunten. Op hoofdlijnen valt er echter niet met ze te regeren.

  Grappig trouwens hoe een stuk over Wilders respondeert: een handvol reacties op mijn blog, enkele tientallen reacties op Joop.nl en Facebook, en meer dan honderd reacties op Nujij.nl. Tja, Wilders is daar altijd een succesvol thema voor ‘genuanceerd’ debat.
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/wilders_is_een_prutser/
  http://www.nujij.nl/politiek/geert-wilders-is-een-prutser.16664036.lynkx

 7. burgerjournalist Says:

  Volgens mij zou je eens meer het nieuws moeten lezen en dan ook gelijk wat minder selectief.

  http://burgerjournalisten.wordpress.com/2012/04/21/pvv-wilders-en-15-miljoen-burgers-marked-for-filthy-dirty/

  Stemmingmakerij dus! Maar daar kijken we met zijn allen doorheen inmiddels, we gaan keihard de strijd aan tegen het linksextremisme in Nederland.

 8. Jeroen Mirck Says:

  “Keihard de strijd aan (gaan) tegen het links-extremisme…”

  Gelukkig klinkt dat dan wél weer heel erg fair & balanced. :)
  Wat je blog betreft: “Hullie deden het ook!” vind ik geen sterk argument.

Leave a Reply