De Ochtend: mijn laatste uitzending

Dit is mijn laatste wekelijkse blogpost over De Ochtend, het radioprogramma waar ik de afgelopen anderhalf jaar elke maandag aanschoof om over internet te praten. De bezuinigingen op de regionale omroepen treffen ook RTV Noord-Holland, dat van de overheid 2 miljoen euro minder budget krijgt. Het resultaat: acht ontslagen medewerkers en het stopzetten van de samenwerking met freelancers. Dat laatste treft ook mij. Niet zozeer financieel (het radiowerk is voor mij geen hoofdinkomen), maar ik verlies vooral dat wekelijkse plekje in de ether, waar ik toch best aan gehecht was geraakt. Jammer!

Waar had ik het over in mijn laatste uitzending op Radio Noord-Holland? In hoofdzaak over het festival South By Southwest (SxSW), dat afgelopen week alle toonaangevende internet-ondernemers samenbracht in Austin, Texas. Helaas, zelf kon ik er niet naartoe, maar gelukkig schrijven de techblogs uitgebreid over alles wat zich daar afspeelt. Het is ook een muziekfestival (met ditmaal Bruce Springsteen als keynote), maar dat is weer een heel ander verhaal – dat overigens ook steeds vaker gaat over internet, als bedreiging, promotie- of inkomstenbron.

In de afgelopen jaren was SxSW het evenement waar social media als Twitter en FourSquare hun doorbraak beleefden, dus is sindsdien elke editie weer de meest gehoorde vraag: wat is dit jaar de killer-app? Na Twitter (wat doe je) en FourSquare (waar ben je) bouwen de hipste apps ook nu weer door op diezelfde drang naar openheid en sociaal contact. Werkelijk iedereen in Texas had het over Highlight, een dienst die jou vertelt of er mensen in jouw directe omgeving zijn met dezelfde achtergrond of interesses. Ideaal voor een congres of kroeg, zou je zeggen. Het verschil met bestaande diensten: het systeem legt de connecties automatisch en deelt jouw gegevens dus met wildvreemden. Geen applicatie dus voor mensen die beducht zijn voor hun privacy.

Deze doorvertaling van social sharing is hot, want diverse bedrijven proberen allemaal tegelijk het wiel uit te vinden. Naast Highlight waren er nog diverse andere apps die hetzelfde doel beogen, zoals Glancee, Banjo en Sonar. Afgezien van de privacy-issues (waar veel SxSW-hipsters niet zo om lijken te malen) was er vooral andere kritiek te horen: zo had met name Highlight last van de veelgehoorde klacht dat de app in no time de batterij van je telefoon leegzuigt. Iets waar bezoekers van een tech-congres van gaan hyperventileren, dus gooide menigeen de app binnen enkele dagen van zijn telefoon. Zelf ben ik er maar helemaal niet aan begonnen.

Tot zover de laatste blogpost over mijn radiorubriek bij RTV Noord-Holland. Ik heb in totaal 78 uitzendingen gedaan, met evenzoveel blogs (bekijk het overzicht hier). Dank aan Arjan, Herman, Anneke, Charlotte en alle andere medewerkers van De Ochtend voor de samenwerking. Ik ben niet helemaal weg, want het nieuwe ochtendprogramma gaat me soms telefonisch in de uitzending halen als er spannend internetnieuws is. Daarom: tot ziens! Ik wens alle medewerkers van RTV Noord-Holland die zwaarder dan ik worden getroffen door deze bezuiniging veel sterkte toe.

Tags: , , , ,

One Response to “De Ochtend: mijn laatste uitzending”

  1. Jeroen Mirck Says:

    Vandaag, 26 maart 2012, is Radio Noord-Holland gestart met een nieuwe programmering. Daarbij is onder meer programmatitel ‘De Ochtend’ gesneuveld, net als de meeste rubrieken (waaronder de mijne). Wel ga je mij nog horen in de vroege nieuwsuitzendingen van Peter Maarsen, die bij actualiteiten even belt met een expert. Voor internetnieuws ben ik dat.
    http://rtvnh.nl/programma/268/Peter+Maarsen+op+Radio+N-H

Leave a Reply