Hendrik Blokhuis (Cisco): Innovatie is geen gadget

Emerce: interview Hendrik Blokhuis (Cisco)

Even de knipselmap bijwerken: de Emerce 100 verscheen afgelopen maand, met daarin veel lijstjes én een aantal grote interviews met invloedrijke mensen in e-business. Zelf deed ik één van die vraaggesprekken: met Hendrik Blokhuis, Chief Technology Officer EMEAR van technologiebedrijf Cisco. “Innovatie zie ik niet als de nieuwste gadget, maar als de verbondenheid van alles. The internet of things, waarbij alles via IP met elkaar praat, dát is de toekomst. We bouwen aan een connected economy, waarbij internettoegang een burgerrecht is.”

‘Do techies make good leaders?’ vroeg The Wall Street Journal zich vorig jaar af. Vaak niet, maar Hendrik Blokhuis maakt als sales engineer gestaag carriere binnen multinational Cisco. Een strategisch sterke informaticus die de drijvende kracht is achter het Europese innovatieprogramma van het bedrijf, aldus vakblad Management Team. Bang voor de crisis is deze ‘tech leader’ in ieder geval niet, ondanks de tegenvallende resultaten van Cisco de laatste paar jaar. “Internet zelf heeft niet geleden onder de bubble, alleen sommige bedrijfsvormen.”

Zeker in deze tijd waarin bedrijfs- en overheidssites worden geteisterd door hackers en lekken, is veiligheid volgens Blokhuis meer dan ooit de sleutel tot succes. “Communicatie met burgers of klanten evolueert van transacties naar interacties. Dit maakt verregaande personalisatie mogelijk, wat extra service biedt voor klanten en extra kansen voor bedrijven. Daardoor is beveiliging wel steeds belangrijker geworden. Tegelijk zie ik dat de privacylobby soms de innovatiediscussie gijzelt. Angst is de grootste vijand van innovatie. Denk aan het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), denk aan de Smart Meters in je huiskamer. Nee, die houden echt niet bij wanneer je aan het douchen bent.”

Lees het hele interview in de (papieren) Emerce 100.

Tags: , , ,

Leave a Reply