De Ochtend: Spotify vs. iTunes

Spotify vierde op 18 mei 2011 zijn eerste verjaardag in Nederland. Nice to know: de meest gedraaide Nederlandse band is De Jeugd van Tegenwoordig. De digitale muziekdienst groeit als kool: wereldwijd zijn er inmiddels meer dan een miljoen liefhebbers betalend lid. Reden te meer om vandaag in mijn internet-rubriek op Radio Noord-Holland voor een tweede keer stil te staan bij deze internethit (zie hier het eerdere loflied). Het succes heeft ook een keerzijde, want sinds kort is de gratis versie beperkt in hoeveel je mag luisteren: het aantal uur is gehalveerd en een specifiek liedje kun je nog maar vijf keer per maand beluisteren.

Platenmaatschappijen zijn ondertussen heel blij met Spotify, want het interesseert mensen in nieuwe muziek. Steeds meer artiesten geven ook een ‘preview’ op Spotify voor hun nieuwe album. Nu weer Lady Gaga: betalende klanten konden haar album afgelopen week al voor de release beluisteren via het muzieknetwerk. Bovenden gaat Spotify de mogelijkheid bieden om liedjes te kopen, net zoals dat ook bij iTunes kan. Apple vond dat nieuws uiteraard wat minder leuk, want zo wordt Spotify een nog grotere concurrent van iTunes dan het al was.

Een betaalde Spotify-account kost tien euro per maand, waarbij je alle muziek op het netwerk overal tot je beschikking hebt. Dus ook op andere dan je thuiscomputers (dus ook op het werk en op vakantie) en niet te vergeten je smartphone. Downloaden doe je de muziek echter niet. Voor die 120 euro per jaar kun je ook veel cd’s kopen. Daarom vroeg ik laatst aan mijn netwerk op Facebook of zij dat geld voor Spotify over hebben. De meningen (ik kreeg 28 reacties) liever sterk uiteen.

De voorstander: “Voor 120 euro per jaar je hele collectie overal beschikbaar, ook op je phone plus (bijna) alle nieuwe cd’s. Een koopje, lijkt me!”

De tegenstander: “Voor 60 euro per jaar (dat is het abonnement met lagere bitrate en geen doorgifte via smartphone, JM) kan je honderden cd’s lenen van vrienden. En misschien mag je die zelfs houden. Je Spotify-collectie blijft je tot in de eeuwigheid geld kosten.”

De nostalgicus: “Nou ik zou toch echt gaan voor die cd’s. De geluidskwaliteit van Spotify en andere gecomprimeerde (streaming) audio is natuurlijk erbarmelijk. Als je dat op goede geluidsboxen aansluit, klinkt het als een blikkerige brei en ontdaan van alle details. Noem mij maar ouderwets, maar ik ga voor de cd of liever zelfs nog: de lp!”

Waar kies jij voor: iTunes (met eigen muziek) of Spotify (met een onbeperkt aanbod online) of gewoon de gouwe ouwe cd- of platenkast?

Spotify stond vandaag centraal in mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland, terug te luisteren via het radio-archief.

Tags: , , ,

9 Responses to “De Ochtend: Spotify vs. iTunes”

 1. Jorien Says:

  Ik ben overtuigd Spotify-fan (met premium account). Ideaal om nieuwe muziek te ontdekken en playlists te delen met vrienden. Gebruiksvriendelijk bovendien. Cd’s speel ik alleen nog maar af in de auto (waarin ik ook via Spotify kan luisteren).

 2. Frans Says:

  Je vergeet nog een heel belangrijk voordeel van Spotify. Het is ook een sociale dienst waar je muziek heel eenvoudig kunt delen met je vrienden. Het kunnen delen van playlists en het wijzen van mensen op nieuwe muziek door iets in hun inbox te plaatsen is wat mij betreft nog de leukste toepassing van Spotify. In combinatie met het feit dat je niet meer een cd koopt, maar gewoon een hele cd winkel huurt zorgt dat ervoor dat ik zowel de ouderwetse CD als de iTunes Store vaarwel heb gezegd ….

 3. koningwoning Says:

  Degene die voor CD gaat moet dan eens op hogere bitrate z’n MP4 (is tegenwoordig meestal) beluisteren en op CD – Alleen met professionele apparatuur op je koptelefoons of HEEL HARD afspelen kun je iets van verschil horen. Maar dat blikkige is er al LANG af.

  Voor degene die via iTunes muziek koopt: je betaalt voor elk nummer ipv toegang tot alle nummers – wat beter is hangt af van de hoeveelheid nummers die je downloadt / beluistert… of beter nog: wilt beluisteren wanneer jij dat wilt.
  Is dat meer dan 10 nieuwe nummers per maand… dan ben je een dief van je portemonnee als je downloadt ipv streamt

  Voor degene die (illegaal) downloadt: je hebt meer geduld dan ik – en ik ben heel benieuwd hoe je aan nieuwe artiesten komt… wat is je inspiratie?

  NOTE: ik ben een van de eerste gebruikers in NL – heb het toen het nog volledig gratis was (via hotspot) daarna gelijk betaald en heb het dus 2,5 jaar…. letterlijk nog geen moment spijt gehad – hiervoor 2 tientjes per maand gemiddeld aan CD’s!

  Ik download de beste nummers om te draaien omdat ik ook digitaal plaatjes draai (als DJ) – desalniettemin zou ik niet zonder Spotify abonnement kunnen. Beste manier om nieuwe muziek te ontdekken!

 4. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de reacties. Wat me opvalt is dat de liefhebbers van digitale muziek actiever zijn in het online debat, maar de ene interesse heeft dan ook met de andere te maken. Ik begrijp de voordelen van Spotify heel goed. Het kopen van losse tracks van iTunes heeft wat mij betreft inderdaad weinig meerwaarde: dan kun je beter échte cd’s kopen óf een streaming abonnement afsluiten.

  @Frans: Ik geloof zeker in het delen van playlists, maar heb blijkbaar een weinig actieve vriendengroep op Spotify, want stuit zelden op iets. Zelf deel ik previews van interessante artiesten soms via Facebook. Deel eens een playlist met me, misschien ben ik dan definitief om!

 5. Hans Says:

  Ik geloof heilig in het Spotify-concept. Ik ben gebruiker sinds het geintroduceerd werd in Nederland, en sinds december 2010 ook Premium-gebruiker, met name omdat ik toen een Sonos S5 Zoneplayer gekocht heb. Deze combinatie is gewoon de hemel op aarde voor iedere muziekliefhebber. Zelfs mijn vrouw (verder hoegenaamd niet geinteresseerd in gadgets) is wild-enthousiast. Mijn kinderen (7 en 9 jaar oud) zoeken enthousiast naar liedjes die ze eerder die dag ergens gehoord hebben. Als ze uit school komen grijpen ze niet meer naar de Nintendo DS, maar naar de controller van de Sonos. :)

  Het argument van de muziek fysiek in handen hebben op zo’n glimmend plastic schijfje interesseert me niet. Ik wacht met smart op een autoradio die Spotify ondersteunt, dan gaat m’n cd-collectie in dozen de zolder op!

  Ook het argument van geluidskwaliteit gaat voor de gemiddelde muziekliefhebber echt niet op. Spotify Premium streamt 320kbps, de geluidskwaliteit op mijn Sonos is fantastisch, ook op hogere volumes!

 6. Spotify gelanceerd in Amerika Says:

  […] Concurrentie kan je gestresst of nerveus maken, maar concurrentie kan je ook nieuwe energie geven. Die energie spat af van het filmpje waarmee muzieksite Spotify afgelopen donderdag werd gelanceerd in de VS. Een grote stap, want Spotify mag dan met meer dan 10 miljoen Europese leden al enorm succesvol zijn, de ware klapper moet je in Amerika maken. Over klappers gesproken: ook de lancering van Google+ noopt concurrenten tot actie. Wie durft? […]

 7. Sunday View: Flickr Pro Says:

  […] “Gratis is geen businessmodel”, zei Joe Pine afgelopen maand tegen me in een interview voor Adformatie. Toch zijn er tal van gratis diensten op internet, waarbij je verkapt ‘betaalt’ door je te laten blootstellen aan adverteerders. Daar moest ik aan denken toen vandaag mijn betaalde account bij fotodienst Flickr dreigde te verlopen. Er zijn volop gratis tegenhangers en uiteraard heeft Flickr zelf ook een gratis variant. Net als bij muziekdienst Spotify is het nadeel dat gratis leden gelimiteerde toegang hebben. […]

 8. Mijn Top 2011 Says:

  […] De wereld telt af tot middernacht, Nederland telt af tot de nummer één van de Top 2000: Queen met ‘Bohemian Rhapsody’. Zoals ik vorig jaar al zei: mijn lijst is het niet. Klassiekers van The Beatles en Prince worden afgewisseld met rotzooi van Jantje Smit en Guus Meeuwis. Daarom zet ik vandaag liever even de muziek op een rij die ik in 2011 het meest heb geluisterd. Thuis via iTunes of Spotify, onderweg via autoradio of iPod. Veel ervan is opgeslagen op Last.FM. De band die er het meeste uitspringt? Dat zijn The Black Keys. […]

 9. Free Spotify Premium Says:

  I’m now not certain where you are getting your information, but great topic. I needs to spend a while studying more or understanding more. Thank you for excellent info I was in search of this information for my mission.

Leave a Reply