Last.FM bestaat 10 jaar

Muzieksite Last.FM bestaat vandaag precies tien jaar. Voor mij (en met mij veel muziekliefhebbers) is dat een bijzonder jubileum, want Last.FM houdt al zes jaar lang dagelijks voor me bij welke muziek ik afspeel op pc, smartphone, Spotify en iPod. Ook is het een prachtig platform voor thematische webradiostations en het ontdekken van nieuwe muziek, al zijn deze laatste functies voorbijgestreefd door Spotify toen Last.FM er in 2009 geld voor ging vragen. Toch blijft Last.FM een baas.

Oorspronkelijk startte de site onder de naam Audioscrobbler. Dat heb ik niet meer meegemaakt, maar collega-blogger Marco Kalnenek (lid sinds 2004) nog wel. Liedjes afspelen heette scrobblen, en de allereerste scrobble wereldwijd was ‘My Way’ van Nina Simone. Sindsdien zijn via Audioscrobbler en opvolger Last.FM in tien jaar tijd maar liefst 72,3 miljard liedjes beluisterd.

In tien jaar tijd registeerde Last.FM bij mij ruim 60.000 liedjes van meer dan 2.000 verschillende artiesten. Mijn allereerste scrobble was een live-opname van Jeff Buckley, die een medley van twee Franse nummers speelde, waaronder ‘Hymne à l’amour’. Op Twitter delen gebruikers van Last.FM vandaag massaal hun ‘first scrobble’ via de hashtag #10yearsofscrobbling. Er is zelfs een actiesite die het voor je opzoekt én twittert.

Zonder Last.FM had ik nooit zo’n geweldig overzicht gehad van mijn eigen luistergedrag. Al jarenlang stel ik tussen kerstmis en oudjaar mijn muzikale jaarlijst samen. Ook volgende maand doe ik dat weer, met dank aan de jubilaris. Lang leve Last.FM!

Tags: , , ,

Leave a Reply