20.000 tweets

Elke omgeving heeft zijn kritische grens. Basketballers zijn dolblij als ze door de grens van 100 punten gaan. Snookeraars gaan door de knieën bij een break van 147 punten, darters steken de knuistjes in de lucht bij een ‘one-hundred-and-eighty!’ Voetballers voelen de ultieme vernedering als ze met 10-0 verliezen. Lezers van Douglas Adams weten dat 42 het antwoord is op de meest essentiële vraag – ook al kennen ze die vraag niet. En fanatieke twitteraars? Die meldden de afgelopen jaren vol trots dat ze ’20K’ hadden gehaald, oftewel: hun 20.000e tweet. Vandaag is het mijn beurt.

Twintigduizend berichten op Twitter. Is het veel, is het weinig? Ik ken mensen die binnenkort hun duizendste tweet gaan plaatsen, of die niet veel verder komen dan een honderdtal. Ik ken ‘twitwits’ die het na een viertal tweets alweer voor gezien hielden. Tegelijk liep ik ooit gelijk met een vriend die er inmiddels ruim 40.000 heeft. En dan zijn er nog veeltwitteraars als Bert Brussen en KiDKiD2 met meer dan honderdduizend tweets. Jaja, de Twitter Top-40 is eigenlijk alweer aan een update toe.

Twitter heeft voor iedereen een eigen tempo. Velen zullen nooit die 20.000 tweets halen. Ik deed er ruim vier jaar over. Gemiddeld vijfduizend tweets per jaar dus, maar de werkelijkheid is anders. Daar waar ik in december 2007 ooit 250 tweets op een dag produceerde, staat de teller vandaag vooralsnog op drie. Veel twitteraars doorlopen eenzelfde twittercyclus: in het begin is het medium nieuw en ga je er als een bezetene mee aan de slag, na verloop van tijd consolideert je twittergebruik en uiteindelijk ga je het steeds gedoseerder gebruiken. Althans, zo verging het mij. Ook zie ik het bij andere lotgenoten van het eerste uur.

Natuurlijk zal deze dalende cyclus niet voor alle twitterazzi gelden. Ik hoor graag de verhalen van mensen die al jaren een constante stroom berichten spuien of die door de jaren heen juist steeds meer zijn gaan twiscussiëren. Waar ligt jullie twipping point?

Tags: , , , , ,

4 Responses to “20.000 tweets”

 1. Marco Kalnenek Says:

  Mijn eigen twitterfrequentie is de afgelopen tijd juist omhoog gegaan. Het feit dat Twitter ook zakelijk steeds belangrijker voor me is geworden – ik ben inmiddels ZZP’er en ik tweet op mijn persoonlijke account ook over mijn zakelijke activiteiten – zal daar zeker mee te maken hebben. Verder is er nog geen sprake van Twittermoeheid of iets dergelijks.

  Ik schreef zelf eerder dit jaar trouwens een blogpost naar aanleiding van mijn 25.000ste tweet:
  http://www.marcokalnenek.nl/weblog/2011/04/05/vijfentwintigduizend-tweets-en-een-beetje/

 2. Jeroen Mirck Says:

  Mooi verwoord, Marco. De tegenstanders van Twitter overtuig je nooit, zeker niet in Nederland. Zoals trendwatcher Marian Salzman laatst zei: “Wij in de VS geloven echt dat iets mogelijk is. Jullie in Europa denken altijd: ‘t kan niet, het is onmogelijk – totdat het tegendeel bewezen is.” Ook ik ben momenteel zzp’er en heb baat bij mijn online personal branding, met name via Twitter. Maar vergeet ook vooral je blog niet. Twitter is de menukaart waarmee je die weblog uitserveert.

 3. Jacqueline Says:

  Voor zover ik weet twitter ik niet meer of minder dan in het begin, nu bijna 4 jaar geleden. Maar ik zie wel dat twitter veranderd is en nog steeds aan het veranderen is. En lang niet alle veranderingen vind ik een verbetering. Niettemin beschouw ik het nog altijd als een waardevol en verbindend medium.

 4. Twitteren met Alex Klusman Says:

  […] “Je staat in het FD”, meldde iemand me vanmorgen vroeg via Twitter. Leuk! Het gaat om een column van Alex Klusman, eigenaar van campagnebureau BKB. Hij schrijft: “Onlangs schreef internetjournalist Jeroen Mirck een blog over zijn twintigduizendste tweet. Volgens Mirck kent elke omgeving zijn eigen kritische grens. Zoals basketballers dolblij zijn wanneer ze door de grens van 100 punten gaan, darters uit hun dak gaan bij een ‘one-hundred-and-eighty’ en snookeraars dromen van een break van 147 punten, zo schijnen fanatieke twitteraars vol trots te melden dat ze de ‘20K’ hebben gehaald.” Ook Klusman slechtte recentelijk die magische grens. In zijn FD-column rekent hij voor dat hij aan die 20.000 tweets vermoedelijk zo’n 28 achturige werkdagen heeft besteed. Hij weerspreekt de kerstboodschap van koningin Beatrix uit 2009, waarin hare majesteit stelde dat dit soort virtuele ontmoetingen de afstand tussen mensen vergroten. […]

Leave a Reply