Twitteren met Alex Klusman

“Je staat in het FD“, meldde iemand me vanmorgen vroeg via Twitter. Leuk! Het gaat om een column van Alex Klusman, eigenaar van campagnebureau BKB. Hij schrijft: “Onlangs schreef internetjournalist Jeroen Mirck een blog over zijn twintigduizendste tweet. Volgens Mirck kent elke omgeving zijn eigen kritische grens. Zoals basketballers dolblij zijn wanneer ze door de grens van 100 punten gaan, darters uit hun dak gaan bij een ‘one-hundred-and-eighty’ en snookeraars dromen van een break van 147 punten, zo schijnen fanatieke twitteraars vol trots te melden dat ze de ‘20K’ hebben gehaald.”

Ook Klusman slechtte recentelijk die magische grens. In zijn FD-column rekent hij voor dat hij aan die 20.000 tweets vermoedelijk zo’n 28 achturige werkdagen heeft besteed. Hij weerspreekt de kerstboodschap van koningin Beatrix uit 2009, waarin hare majesteit stelde dat dit soort virtuele ontmoetingen de afstand tussen mensen vergroten.

“Laat ik nou bijna drie jaar geleden juist begonnen zijn met twitter om afstanden te verkleinen. (…) Heel bewust ben ik op twitter het gesprek aangegaan met de zogenaamde ‘roeptoeteraars’. Niet om heel defensief in een welles/nietes ‘fittie’ terecht te komen, maar juist om wederzijds begrip te kweken en om misverstanden over en weer uit de weg te ruimen. Daarvoor is het overigens wel noodzakelijk dat je het medium serieus neemt en jezelf durft bloot te geven. Dat betekent niet dat je je volgers lastig valt met de mededeling dat je vanavond spruitjes dan wel sushi gaat eten. Maar wel dat je kleur bekent, antwoordt op lastige vragen en de discussie niet schuwt.”

Ik ben het volmondig met Klusman eens dat die 28 werkdagen in de eerste plaats afstanden met anderen enorm hebben verkleind. Twitter verbreedt je kijk op de wereld, brengt je in contact met mensen die compleet anders tegen de wereld aankijken. Soms schuurt dat. Zo heb ik in verkiezingstijd ook wel eens een meningsverschil gehad met de mannen van BKB. Dat kan en dat mag. Als je louter met gelijkgestemden praat, kom je nooit tot nieuwe inzichten.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Twitteren met Alex Klusman”

  1. Michel ten Hoove Says:

    Absoluut mee eens. Twitter is geen a-sociaal medium, maar een sociaal medium. Het verkleint afstanden. Overbrugt barrières. Zo ervaar ik het zelf ook.

  2. Michael Minneboo Says:

    Twitter is geen a-sociaal medium, al zitten er net zo goed proleten en andere eikels op die je overal op het web tegenkomt. Die hebben met Twitter weer een nieuwe plek gekregen om hun onzinninge geschreeuw de wereld in te sturen. Persoonlijk vind ik Twitter niet geschikt als medium om discussies in te voeren. 140 tekens zijn vaak te weinig voor een genuanceerd antwoord. Daarom heb zie ik Twitter ook niet ‘als een plek om misstanden over en weer uit de weg te ruimen,’ zoals Klusman beweert. Als veredelde rss-feed, en als mega chatsessie met vele mensen, vind ik Twitter wel erg geschikt.

Leave a Reply