Twitter Top 2010

Voor het vierde jaar op rij was de online babbelbox Twitter ook in 2010 weer het gesprek van de dag. Het is net politiek: je bent voor of tegen. En wederom presenteert JeroenMirck.nl de Twitter Top-40, voor het vierde jaar op rij alweer. Wie zijn de actiefste twitteraars (‘tweeps’) anno 2010? Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008 en 2009 (met @rotjong bovenaan) hebben we dit jaar een compleet andere lijst dan voorheen. Met vooral ook veel nieuwe binnenkomers. Waarom? Omdat Twitter echt mainstream lijkt te worden. Kijk alleen al naar de nieuwe koploper: kende jij hem al?

Twitter Top-40 (2010)

 1. (–) KiDKiD2 (Défano Holwijn) 143.779
 2. (–) RichLuxe (Richello) 113.056
 3. (04) VanMaanen (Marc van Maanen) 97.959
 4. (06) ChristineZegt (Christine) 94.283
 5. (02) Erwblo (Erwin Blom) 87.252
 6. (15) BertBrussen (Bert Brussen) 83.150
 7. (03) Slijterijmeisje (Petra de Boevere) 83.123
 8. (08) ThE_ED (Gyurka Jansen) 79.079
 9. (–) LiekeLamb (Lieke Lamb) 77.334
 10. (07) Jojanneke (Jojanneke van den Bosch) 75.350
 11. (–) Manojero63 (Marjon van den Berg) 75.012
 12. (20) SterEstherSter (Esther) 74.356
 13. (–) LinVer1978 (Linda) 73.911
 14. (–) Pietstra (Pietstra) 73.332
 15. (17) Spems (Emma Wijninga) 73.248
 16. (23) SvenAhrens (Sven Ahrens) 73.102
 17. (–) Jetemetet (Jet Valk) 72.140
 18. (01) Rotjong (Frank van Dun) 68.886
 19. (–) ProudLissy (Lissy) 68.259
 20. (–) BasPaternotte (Bas Paternotte) 68.235
 21. (05) Marketingfacts (Marco Derksen) 67.505
 22. (38) LauraVL (Laura Vlaanderen) 64.536
 23. (–) Ponckster (Anne Spapens Hamminga) 63.730
 24. (–) Kathytjuh (Käthy) 61.590
 25. (–) RandyEichhorn (Randy Eichhorn) 60.162
 26. (–) GeerdinkJochem (Jochem Geerdink) 59.796
 27. (–) Dauw01 (Prof. Dauw) 59.373
 28. (–) Robert_Engel (Robert Engel) 58.504
 29. (13) Kruithoph (Steven Kruyswijk) 58.385
 30. (11) Gerben (Gerben Bouwhuis) 58.222
 31. (–) MarcBoland (Marc Boland) 57.299
 32. (26) Cas_Ferrot (Cas Ferrot) 56.960
 33. (–) iPhrank (Frank Ebbers) 55.597
 34. (31) ChantalCoolsma (Chantal Coolsma) 55.509
 35. (–) PvdP (Peter van der Ploeg) 55.262
 36. (24) Irma18 (Irma) 54.876
 37. (–) ThomasDral (ThomasDral) 54.027
 38. (–) RobertZurel (RobertZurel) 53.867
 39. (25) BertBoerland (Bert Boerland) 53.091
 40. (–) Clair_Kerkman (Clair Kerkman) 53.084

Een diepe val voor de koploper van vorig jaar (van 1 naar 18), maar dat komt omdat @rotjong tegenwoordig twittert via zijn andere account @FrankvanDun. Een paar twitteraars van het eerste uur zijn zelfs net buiten de Top-40 gevallen: Maarten Verkoren (Disney, vorig jaar tiende), Yuri van Geest (Mobile Monday, twaalfde), Gerard van Enk (befaamd om zijn Gvenk Daily op Twitter, stond op veertien), Mark de Kock (online marketeer, stond zestiende) en Mathys van Abbe (Mobypicture). Wel allemaal goed voor zo’n 50.000 tweets, maar daarmee haal je de lijst niet meer.

Dit jaar is de Twitter Top-40 wederom tot stand gekomen met hulp van de statistische gegevens op de website Twittergids.nl van Michiel Berger, waar ook een lijst te vinden is met de meest actieve Nederlandse twitteraars. Uit het overzicht van Twittergids zijn accounts weggestreept die vooral uit automatisch gegenereerde blogfeeds bestaan of niet specifiek Nederlands lijken te zijn.

En voor de discussies weer losbranden: deze lijst heeft niet de pretentie om de meest invloedrijke twitteraars op een rijtje te zetten. Het aantal followers is in dat kader waarschijnlijk veel belangrijker dan het aantal tweets. Maar die lijst wordt gedomineerd door BN’ers die vaak teren op roem, niet op tweets. Minder interessant dus. De Nederlandse Twitter-accounts met de meeste followers vind je trouwens in de Twittergids.

Ander discussiepunt: ondanks veler verzoek is de Twitter Top-40 geen lijst geworden met alleen de tweets uit 2010, omdat dat simpelweg ondoenlijk bleek om uit te rekenen. Van nieuwe binnenkomers die al langer dan een jaar twitteren is namelijk moeilijk na te gaan hoeveel zij in het afgelopen jaar hebben getwitterd. Mocht iemand anders zich geroepen voelen dit uit te rekenen: be my guest! Trouwens: ondanks dat het een cumulatieve lijst is, zijn er toch nog altijd veel schommelingen, en zelfs een compleet nieuwe nummer één. Défano Holwijn, gefeliciteerd!

Zoals ik ook de vorige keren al opmerkte: deze lijst is op het moment van publiceren natuurlijk alweer aan het veranderen. Dat is onontkoombaar. Ook kan het zo zijn dat erk toch nog iemand over het hoofd is gezien. Laat dat even weten in de comments. Anekdotes en andere ervaringen met twitteren in 2010 zijn ook van harte welkom. Tot volgend jaar!

Ben je nieuw op Twitter? Handige do’s en don’ts vind je hier.

Tags: , , , , ,

27 Responses to “Twitter Top 2010”

 1. Nederlandse Top-40 Twitterlijst | Dit is gaaf! Says:

  […] Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008 en 2009 (met @rotjong bovenaan) hebben we dit jaar een compleet andere lijst dan voorheen. […]

 2. Gyurka Jansen Says:

  Ik geloof dat er ergens halverwege dit jaar wel discussie was over de nummers 1 en 2 hier, maar dat terzijde is de opmars van ‘de vrouw’ die we vorig jaar nog zagen toch wel gestuit lijkt het. In ieder geval voor de top 10.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Gyurka: Als je de nummers één en twee even buiten beschouwing laat zijn de meeste stijgers wel degelijk vrouw: Christine, Lieke, Marjon, Esther, Linda, Pietstra, Emma, Jet en Lissy. :)

 4. Kathy Says:

  Grappig! Kreeg door op twitter dat ik hierop stond.. Leuk zon lijst!

  X kathy (@kathytjuh)

 5. Lieke Lamb Says:

  Zolang iedereen naar mijn ouders toe maar volhoudt dat ik echt gestopt ben met twitteren vind ik het best. #lijstje

 6. Annelies Says:

  Ben stiekem blij dat ik er niet op sta. Ben wel minder gaan tweeten afgelopen jaar, maar mijn gemiddelde per dag vind ik nog steeds vrij hoog. Ach ja..lijstjes..

 7. Twitter Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter door John Hoogerwaard, @BalanceBabes, Loek Essers e.a. Henk Schultinga heeft gezegd: @Jetemetet Zeker sneu, maar jij met stip nieuw binnen in de Twitter Top-40 is bepaald niet sneu! Tsjek dit :-) […]

 8. Frank van Dun Says:

  Yeahhh. Maar 17 plaatsen dieper na één jaar. Flink doortwitteren en met twee of drie accounts in de Top40.

 9. Jeroen Mirck Says:

  @Annelies: In 2007, het jaar dat Twitter doorbrak, stond ik zelf nog in de lijst, maar het tempo van de ware diehards kon ik sindsdien absoluut niet meer bijbenen. Ben ook zelf minder gaan twitteren, maar dan nog: sommigen gebruiken Twitter als publiek chatkanaal. Niks mis mee, maar dan krijg je dus KiDKiD2 als winnaar: die zit sinds 22 augustus 2009 op Twitter en heeft zijn 143.000 berichten dus in ANDERHALF JAAR bij elkaar getikt. :)

  Ik ken trouwens zakelijke twitteraars die heel erg veel tweets plaatsen, maar waarbij dat toch zeker bijdraagt aan hun werk: bijvoorbeeld @Marketingfacts, @erwblo en @Slijterijmeisje. Kijk trouwens voor invloedrijke twitteraars deze week zeker even in Nieuwe Revu:
  http://comicbase.posterous.com/de-nieuwe-macht

 10. Sargasso Says:

  […] Twitter Top-40 2010: topscoorders, niet kijkcijfers.
  Twitter, Waan v/d Dag […]

 11. Webjournalisten.nl: Nu.nl vernieuwd en Nederlandse Wikileaks is 'lek' Says:

  […] groep gebruikers die zeker niet achterloopt zijn de veertig fanatiekste Nederlandse twitteraars die Jeroen Mirck deze week in kaart bracht. Vanuit het niets op 1 met ruim 140.000 tweets (and counting) in 2010 […]

 12. 2010: mijn jaaroverzicht « Pieter Rietman Says:

  […] Bij mijn D66-collega Jeroen Mirck las ik de Twitter Top 2010. Nuttig natuurlijk, lezen dat kiDkiD2 143.779 tweets schreef in 2010. Echt interessant. Bedankt. Maar goed, toen wilde ik ook een lijst. Mijn lijst bestaat uit een paar dingen uit 2010. […]

 13. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Madbello, Digitale Curator, KiDKiD2 en anderen. Rik Goverde heeft gezegd: Nooit van nr 1 gehoord. Terwijl-ie toch 394 keer per dag twittert. 1 x per 4 minuten, 24/7. Da’s fors. (via @ChantalCoolsma)

 14. Twittermania: actiefste twitteraars van Nederland Says:

  […] Op Twittergids.nl is nu een lijst te vinden met de 100 actiefste twitteraars van Nederland. De top 100, die is samengesteld door Michiel Berger, heeft een opvallende nieuwe nummer 1. Het is @KiDKiD2, de Twitternaam van de 18-jarige Amsterdamse scholier Defano Holwijn. Hij twittert nog maar sinds 22 augustus 2009 maar heeft nu al het indrukwekkende aantal van 143.000 tweets achter z’n naam staan. Dat komt neer op een gemiddelde van 290 tweets per dag. Een hele prestatie. […]

 15. Marlon Paul Bruin Says:

  Ongelofelijk dat er mensen zijn die de 140.000 halen!

 16. Bram Says:

  Wat een ontzettend sociaalgehandicapt type moet je zijn als je 394 tweets per dag uitpoept…

 17. JeroenMirck.nl » Invloedrijk op internet Says:

  […] Wie is er invloedrijk op internet? TIME koos Mark Zuckerberg (Facebook) tot Person of the Year, The Financial Times zet zijn geld op Apple-topman Steve Jobs. Ondertussen vindt het activistische deel van het internetpubliek dat die verkiezingen maar één winnaar kunnen hebben: de gearresteerde Julian Assange van Wikileaks. De discussie over invloed op het web laaide gisteren ook in ons kikkerland weer eens op, dankzij mijn Twitter Top 2010 en de gelijktijdige verkiezing Twitteraar van het Jaar. Zeggen veel tweets iets over invloed? En wat zegt nou eigenlijk een publieksverkiezing? […]

 18. Jeroen Mirck Says:

  Ik krijg veel reacties op Twitter in de trant van ‘kwaliteit zegt niets over kwantiteit’. Daar wil ik graag even op reageren. De Twitter Top 2010 claimt nergens kwaliteit te meten. Het initiatief is vier jaar geleden bedacht omdat toen al de discussie ging over ‘of je een leven had’ als je twitterde. Indertijd werd de lijst gedomineerd door mensen die Twitter beroepsmatig gebruikten. Door elk jaar een tussenstand te publiceren, krijg je inzicht in hoe Twitter zich als medium trendmatig ontwikkelt. In jaar twee (2008) doken er meer twitteraars op uit andere branches dan marketing, ICT en communicatie/media. In 2009 waren er ineens substantieel meer vrouwelijke ‘power-twitteraars’. En dit jaar lijkt Twitter echt het grote publiek te hebben bereikt, getuige de nieuwe nummer één, een 18-jarige scholier uit Amsterdam Zuid-Oost.

  Dit soort observaties maken de lijst wat mij betreft interessant. Maar ik ben het met de critici eens dat je ook andere zaken kunt meten. Dat laat ik graag over aan anderen. Een lijst van twitteraars met de meeste followers vind ik trouwens niet per se interessant. Daar zie je door de jaren heen relatief weinig fluctuaties bij de échte Twitter-celebrity’s. Wel zie je daar BN’ers razendsnel opkomen (en weer vertrekken), maar dat zegt meer over die BN’ers dan over Twitter.

 19. De Ochtend: iedereen aan de smartphone? Says:

  […] Het einde van het jaar is lijstjestijd, dus zal ik in de laatste uitzending dit jaar van mijn internetrubriek op Radio Noord-Holland ook even stilstaan bij de lijstjes die uit de vele sociale netwerken voortkomen. […] Twitter zette zelf een speciale site online met de belangrijkste twittercijfers van afgelopen jaar. Specifiek voor Nederland zijn er ook particuliere initiatieven: de verkiezing van de Twitteraar van het Jaar en mijn eigen Twitter Top 2010. Allebei handig om te kijken wie je als beginnende twitteraar zou kunnen gaan volgen. […]

 20. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

  […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. Het afgelopen jaar kwamen bijna 100.000 unieke bezoekers langs, bijna net zo veel als de 109.000 het jaar ervoor. Zij brachten circa 248.000 bezoeken (in 2009 waren dat er 225.000) en lazen samen zo’n 708.000 pagina’s (was 713.000). Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen precies? Hier zijn de lijstjes! […]

 21. Sophietje Says:

  Ik heb een tijdje lang die Christine Zegt gevolgd tot ze me gisteren ineens blokkeerde. Nadat ik toen een reactie op haar Twitter-gedrag las op Hyped ( http://tinyurl.com/TwitterTop2010-Hyped ) ben ik er ook eens over na gaan denken en het is inderdaad verbazing wekend dat een alleenstaande moeder met twee jonge kinderen en een baan zoveel tijd heeft om echt de hele dag te Twitteren. Ik ben maar gewoon een student en mij lukt het gewoon echt niet.
  Toen ik er over na begon te denken kreeg ik ook steeds meer het idee dat we niet te maken hebben met een moeder maar met een aan haar iPhone verslaafde vrouw die aandacht wil. Volgens mij is haar iPhone vergroeid met haar hand want echt de godsganse dag twittert mevrouw. Ik vraag me af hoe productief ze is op haar werk en of haar baas op de hoogte is. Daarnaast lijkt het me ook niet echt gezellig voor mensen in haar directe omgeving.
  Top of the bill is echter dat ze zelfs voor haar 1-jarig zoontje een Twitter-account heeft gemaakt. Toen ik daar over na dacht vond ik dat toch echt wel heel ziek. Ze heeft me vermoedelijk gedumpt als volger omdat je haar geen kritische vragen mag stellen. Ze raakt dan geirriteerd. Net als wanneer je haar “holy” iPhone raakt.
  Gisteren was ik boos omdat ze me zonder opgaaf van reden had gedumpt en dat vind ik onfatsoenlijk. Achteraf ben ik blij dat ik verlost ben van deze Twitter/iPhone junk die zich als die andere persoon al aangaf gedraagd als als een meid van 14 die net Social Media heeft ontdekt maar niet weet hoe ze echt sociaal moet omgaan met mensen….

 22. 20.000 tweets Says:

  […] Twintigduizend berichten op Twitter. Is het veel, is het weinig? Ik ken mensen die binnenkort hun duizendste tweet gaan plaatsen, of die niet veel verder komen dan een honderdtal. Ik ken ‘twitwits’ die het na een viertal tweets alweer voor gezien hielden. Tegelijk liep ik ooit gelijk met een vriend die er inmiddels ruim 40.000 heeft. En dan zijn er nog veeltwitteraars als Bert Brussen en KiDKiD2 met meer dan honderdduizend tweets. Jaja, de Twitter Top-40 is eigenlijk alweer aan een update toe. […]

 23. Social Media Toolbox Says:

  Social Media Toolbox…

  […]JeroenMirck.nl » Blog Archive » Twitter Top 2010[…]…

 24. @jasmijn02 Says:

  Gaat het nou om het totale aantal tweets sinds de start van het account? In dat geval heb je denk ik heel veel mensen over het hoofd gezien. Waaronder ondergetekende ;-)

 25. Jeroen Mirck Says:

  @Jasmijn: Bedenk wel dat deze lijst eind december 2010 is gepubliceerd. Jij staat nu, bijna elf maanden later, op zo’n 69.000 tweets. Ik vermoed dat je er eind vorig jaar nog geen 53.000 had, de ondergrens voor deze lijst. Ik zal allicht wel eens mensen over het hoofd zien, maar de Twitter Top-40 wordt met grote zorg samengesteld. Naast de uitgebreide feedback van veel twitteraars gebruik ik de ranglijsten op Twittergids.nl (die ik ontdoe van bedrijfsaccounts). Dat blijkt een redelijk goede graadmeter. Maar mocht je nog meer mensen weten die ik zeker niet mag vergeten, dan hoor ik het graag. En eind dit jaar nieuwe kansen! ;)

 26. Minder twitteren als goed voornemen? Says:

  […] Vraag aan mijn lezers: hoe kijken jullie aan tegen de overload aan informatie waarmee we dagelijks worden overstelpt? Zou je ook graag anders met e-mail om willen gaan, of er zelfs helemaal mee willen stoppen? Wat vinden jullie eigenlijk van de actie van student Bram van Montfoort die een jaar offline ging? En hoe efficiënt vind je zelf dat je omgaat met sociale media? Om te laten zien hoe extreem het gebruik van sociale media kan zijn, publiceer ik morgen voor het vijfde jaar op rij de Twitter Top-40 van meest actieve twitteraars in Nederland. […]

 27. Twitter Top 2012: wie twittert het meest? Says:

  […] De meest gestelde vraag aan twitteraars is al jaren: “Heb je niks beters te doen?” Om die reden hou ik als grap alweer vijf jaar lang de Twitter Top-40 bij, met meest actieve ‘tweeps’. Na de ranglijsten van 2007 (met twittergoeroe Erwin Blom nog als nummer één), 2008, 2009 (met @rotjong bovenaan) en 2010 (geleid door de Amsterdamse scholier KiDKiD2) is de lijst ditmaal compleet (en dan ook echt COMPLEET) OVERHOOP GEGOOID. Geen Slijterijmeisje meer, geen @erwblo, geen Marketingfacts, geen @ThE_ED, geen Jojanneke, geen @rotjong, geen Kruithoph, zelfs geen Robert Engel. Al deze semi-bekende veeltwitteraars zijn voorbij gestreefd door de Nieuwe Generatie: pubers, scholieren en een verdwaalde student. Wat opvalt: deze youngsters twitteren ALLES wat in ze opkomt, in een taaltje dat ouwe lullen (lees: mensen boven de 24 jaar) nauwelijks nog begrijpen. Vorig jaar was KiDKiD2 (toen met stip nieuw binnen op één) al een statement van die nieuwe generatie, maar de nieuwe lijst staat vol met tientallen KiDKiD’s. Sterker nog: we hebben een nieuwe kampioen veeltwitteren! Staan er nog wel een paar bekende tweeps in de lijst? Jawel, vier om precies te zijn: @VanMaanen, Bert Brussen, @ChristineZegt en Bas Paternotte. Zij houden de eer van de babyboomers hoog. Hoe hoog ze staan? Bekijk hieronder de hele Twitter Top-40, met 32 (!) nieuwe binnenkomers. Hashtag: #TwitterTop40. Over de uitslag wordt niet ge-DM’d. […]

Leave a Reply