Politicus van het Jaar: Mark Rutte

Na “dé politicus” als Nederlander van het Jaar is vandaag ook de politicus van 2010 gekozen: Mark Rutte. Logisch, want de VVD-leider was niet alleen de beste debater, de beste campagnevoerder en de winnaar van de verkiezingen, maar ook de eerste liberale premier van Nederland sinds bijna een eeuw. Toch kan niet iedereen deze prijs waarderen, want op de progressieve website Joop.nl (disclaimer: daar werkte ik ooit) staat drie uur na de uitreiking nog steeds geen woord over de winnaar. Ook de nummers twee en drie zullen daar trouwens niet in goede aarde zijn gevallen: Maxime Verhagen en Geert Wilders.

Of je het nu leuk vindt of niet, de vorming van het huidige kabinet is toch echt de verdienste van Rutte, Verhagen en Wilders. En prijzen gaan nu eenmaal naar winnaars, dus niet naar Job Cohen. Over de nummers twee en drie kun je trouwens best twisten, want Verhagen dreef een wig in zijn eigen partij (“Dit is een feest voor de democratie!”) en Wilders bleek geen gelukkige hand te hebben in het selecteren van Kamerleden. Toch was het drietal onmiskenbaar invloedrijk.

Politiek talent van het jaar werd Wouter Koolmees, kersvers Kamerlid van D66. De jury van parlementaire journalisten koos hem vanwege “zijn enorme kennis op het gebied van financiën. Hij is zo deskundig dat niemand om hem heen kan, hij gaat meteen de diepte in.” Voor hij de Tweede Kamer betrad, werkte Koolmees als hoofd begrotingsbeleid bij het ministerie van Financiën.

Het publiek koos op internet “De Deur” tot Politiek Moment van het Jaar. Nederland keek twee dagen lang naar de gesloten deur van de CDA-fractiekamer, waar de fractie in crisisberaad bijeen was. Uiteindelijk sneuvelde daar CDA-onderhandelaar Ab Klink, die zich verzette tegen een kabinet met gedoogsteun van de PVV. Dat kabinet kwam er uiteindelijk toch en viel vandaag flink in de prijzen. Voor de verliezers geldt: volgend jaar nieuwe ronden, nieuwe kansen.

Foto: RVD (Flickr/CC)

Tags: , , , , , , , ,

6 Responses to “Politicus van het Jaar: Mark Rutte”

 1. Jan Says:

  Wat is er progressief aan een website die enkel artikelen plaats die in haar politieke straatje past?

 2. Michael Minneboo Says:

  Ach ja, Rutte. Dat verbaast me niets. Hij doet het ook goed, al ben ik het niet eens met hem. Hij komt beter uit zijn woorden dan zijn voorganger en met Rutte hoeven we ons niet zo heel erg te schamen als hij in het buitenland optreedt. Toch moet ik meteen aan de gebroeders Dalton minus 1 denken bij dit trio. Schurken als ze zijn. Laat Balkenende dan maar Averell zijn.

 3. Joris Jansen Says:

  Scoreboord journalistiek: Dat is de benoeming van Mark Rutte als Politicus van het jaar 2010. Maxime Verhagen en Geert Wilders hebben een grotere stempel op het politiek jaar gedrukt. Het is waarschijnlijk dat Mark Rutte heeft geprofiteerd van het roemloze einde van het vorige kabinet. Waar met name het CDA niet goed is uitgekomen. Bovendien heerst er al jaren een rechts klimaat, waar de VVD van kon profiteren. De VVD is wel de partij van het jaar. Maar daar gingen deze verkiezingen niet over. Als iemand dit politieke jaar een kleur heeft gegeven dan is het Maxime Verhagen. Die heeft in 2010 binnengehaald wat hij wou hebben; een CDA dat meeregeert. Hij heeft er ook hardst voor moeten knokken. Ook Geert Wilders zou een redelijk nummer 1 geweest zijn. Zijn ‘tien punten plan’ waarmee hij de VVD verliet ziet hij voor een aanzienlijk deel gerealiseerd in dit kabinet. Terwijl Mark Rutte als onderhandelaar van het VVD en de grootste partij het meeste heeft moeten inleveren in dit voor hem te conservatieve regeerakkoord. Mark Rutte, een prima debater een aardige vent, wellicht een goed premier maar nog geen politicus van het jaar.

 4. Hans Says:

  Joop.nl was ooit best een aardig idee, maar het is verworden tot een soort links Geenstijl met tendentieuze koppen, uit het verband gerukte selectieve berichtgeving en zurige opinies.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Joris: Je doet zelf ook aan scorebord-journalistiek door te stellen dat Verhagen het meest heeft binnengehaald. Op hem valt ook veel af te dingen: hij heeft zijn eigen partij tot op het bot gespleten door koste wat kost vast te houden aan de huidige gedoogconstructie. Lang niet iedereen binnen zijn eigen partij steekt daar de vlag voor uit. En wat dat rechtse klimaat betreft: dat is de kip en het ei. Je doet nu net alsof de VVD niets heeft bijgedragen aan dat rechtsere klimaat. Daarmee doe je de VVD-inzet in de Kamer en op campagne behoorlijk tekort.

  @Jan, Hans: Joop.nl kiest een duidelijke invalshoek, net zoals de huidige actualiteitenprogramma’s op tv dat doen. Dat vind ik prima. Het verzwijgen van alom bediscussieerd nieuws dat je niet zint, is echter een beetje naïef.

  @Michael: Ik snap dat je Dalton-metafoor vier rechtse politici nodig heeft, maar Balkenende is al lang over zijn houdbaarheidsdatum heen. Wellicht dat Gerd Leers, Yvo Opstelten of Stef Blok betere kandidaten zijn omm Averell Dalton te spelen. :)

 6. Michael Minneboo Says:

  @Jeroen: Ach, ja, Balkenende. Wie was dat ookalweer? Ik vind Leers wel een aardige Averell, en anders Henk Bleeker wel :) Die kijkt zo lekker uilig uit zijn ogen.

Leave a Reply