Bloggen is niet dood

Uitreiking-Dutch-Bloggies

Na drie dagen discussie over de Dutch Bloggies (zelfs bij Radio 1 en het NOS Journaal) moge het duidelijk zijn: bloggen is niet dood. Dat heeft de Stichting Dutch Bloggies ook nooit beweerd, maar onze communicatie daarover was blijkbaar verwarrend. Laat ik dan ook de hand in eigen boezem steken: excuses voor die verwarring!

Onze persverklaring verwees naar de veelgehoorde kritiek dat bloggen dood zou zijn. Veel mensen lazen dat als onze mening. Ten onrechte, maar we hadden het beter anders kunnen opschrijven. Met ‘we’ bedoel ik Stichting Dutch Blogggies, oftewel het bestuur (dat het besluit nam om te stoppen) en ik als juryvoorzitter annex woordvoerder. Daarnaast trek ik mijzelf persoonlijk aan dat ik mijn woorden in een interview met de Volkskrant niet zorgvuldiger heb gewogen.

Stichting Dutch Bloggies heeft de rol van haar weblogprijs de laatste paar jaar zien veranderen en vond dat anderen met nieuwe ideeën die kar zouden moeten trekken. We vonden echter niemand bereid dat te doen. Daarom resteerde er nog maar één oplossing: stoppen. Verrassend genoeg heeft ons publieke besluit om te stoppen er juist toe geleid dat anderen nu roepen dat ze de Dutch Bloggies een doorstart willen laten maken. Marketingfacts gooide een balletje op, dat door oud-bestuurder Frank Meeuwsen werd binnengekopt. Ik hoop van harte dat het hen gaat lukken.

Gisteren sprak ik Frank, en enkele andere kritische bloggers, op The Next Speaker Dinner in het huis van Tessa Sterkenburg en Boris Veldhuijzen van Zanten.  Dat vond ik een constructieve dialoog. Ik begrijp en waardeer hun oprechte kritiek. Goed ook om te merken dat Frank, als oud-bestuurder van de Bloggies, de drang weer voelt om zich voor de prijs te gaan inzetten. Ik wens hem daarbij veel succes.

Tags: , , , , , , ,

11 Responses to “Bloggen is niet dood”

 1. Joost de Valk Says:

  Kijk, zo kennen we je weer. :) Nou goed je best blijven doen, dan win je misschien nog eens een Bloggie, nu kan ‘t tenslotte. ;)

 2. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Gyurka Jansen, Kim Dik, Michael Minneboo e.a. Rolf Bosboom heeft gezegd: “Gelukkig, bloggen is niet dood” […]

 3. Eljo_M Says:

  Ik heb toch het vermoeden als ik de laatste 5 a 6 jaar bloggen bekijk dat ruim 90% niet meer bestaat. Van de enorme groep om mij bestaat bijna niemand meer (50 a 60) op een zeer kleine groep diehards na. Voor mij betekent dit echt dat bloggen op sterven na dood is.

  Natuurlijk zullen er steeds weer nieuwe mensen het een jaartje proberen, maar dat is het dan wel.

 4. Annelies Says:

  @Eljo_M nooit mijn blog gezien zeker? Doe ik ook al bijna 6 jaar. :P Ik ken nog steeds een vrij grote groep die het net als ik ook al jaren volhoudt. Een en ander is toch echt gebaseerd op je eigen perspectief dan. Ook daarbij geldt dus dat je beter uit je doppen moet kijken.

  Jeroen: mooi dat je je excuses maakt, scheelt toch weer. Volgende keer wat rustiger nadenken voordat je iets naar buiten brengt. ;-)

 5. Storm Says:

  Blogboek. Is het blogboek al bijna klaar Mirckje?

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Annelies: Ik heb excuses gemaakt voor de toon en vorm, niet voor de inhoud. Die werd gewoon verkeerd begrepen: wij hebben bloggen niet doodverklaard. Wat wij wel zeiden wordt in de Journaal-video hierboven beaamd door Ernst-Jan Pfauth: “Ja, het gebabbel van blogs gaat nu naar Twitter toe, maar verder gebruiken de slimme bloggers Twitter en bloggen als een gouden combinatie: op een blog kun je alles schrijven wat je wilt en met Twitter kun je mensen naar binnen loodsen en met ze discussiëren.”

 7. Annelies Says:

  Dat veranderd weinig aan de feiten verder maar goed, ik snap je punt inmiddels maar dat wil niet zeggen dat ik het met alles eens ben ineens. Dus laten we t daarop houden :) hoe Ernst-Jan het bracht vond ik het nog steeds wat onlogisch klinken, dus de vorm en toon blijven wat moeilijk in deze kwestie. Laat maar rusten verder, punt is wel duidelijk.

 8. Annelies Says:

  VeranderT trouwens… #stopdetijd #laat

 9. JeroenMirck.nl » Elke Dag Bloggen Says:

  […] Het zit er nu officieel op: mijn actie #ElkeDagBloggen. Een hele maand lang heb ik me aan het aloude bloggersadagium gehouden: trouw elke dag een blogpost schrijven. Dat gebeurt tegenwoordig steeds minder vaak, omdat veel bloggers ook gewoon nog een drukke baan of jong gezin hebben. Of beide. En dat gaat natuurlijk voor. Bovendien is het ‘snelle werk’ deels verschoven naar andere sociale media als Twitter en Facebook. Om mezelf te testen ben ik de uitdaging aangegaan om dagelijks een volwaardige posting te produceren. Ik was benieuwd waar ik tegenaan zou lopen: tijdgebrek, writer’s block of zelfs desinteresse? Zou ik anders gaan schrijven? Andere onderwerpen aanroeren? Persoonlijker worden of juist zakelijker? […]

 10. Jeroen Mirck Says:

  Deze week meldt de New York Times over bloggen:

  “Blogs were once the outlet of choice for people who wanted to express themselves online. But with the rise of sites like Facebook and Twitter, they are losing their allure for many people — particularly the younger generation. The Internet and American Life Project at the Pew Research Center found that from 2006 to 2009, blogging among children ages 12 to 17 fell by half; now 14 percent of children those ages who use the Internet have blogs. Among 18-to-33-year-olds, the project said in a report last year, blogging dropped two percentage points in 2010 from two years earlier. (…)

  While the younger generation is losing interest in blogging, people approaching middle age and older are sticking with it. Among 34-to-45-year-olds who use the Internet, the percentage who blog increased six points, to 16 percent, in 2010 from two years earlier, the Pew survey found. Blogging by 46-to-55-year-olds increased five percentage points, to 11 percent, while blogging among 65-to-73-year-olds rose two percentage points, to 8 percent.”

 11. Blogbal 2012 Says:

  […] Bloggen is niet dood, allerminst! Gisteren was het Blogbal zelfs een groter trending topic op Twitter dan het gelijktijdig gehouden Boekenbal. Er werd druk over getwitterd, Radio 1 interviewde mede-organisator Rebecca van Putten en zelf schoof ik als vaste internet-expert van RTV Noord-Holland aan in de talkshow Noord-Hollands Diep. Op het Blogbal zelf werden de Blogparels uitgereikt voor de beste blogpostst van afgelopen jaar. De winnaars waren Renée Olsthoorn en Fatima Boutoutouh. […]

Leave a Reply