Dutch Bloggies stoppen na tien jaar

Na tien jaar komt er een einde aan een online traditie: de jaarlijkse verkiezing van de Dutch Bloggies voor beste Nederlandse weblogs. Stichting Dutch Bloggies laat vandaag, ook namens mij als juryvoorzitter, weten dat de prijs stopt. Toch hebben we nog een speciale bijeenkomst in petto. Hier onze afscheidsblog:

Bloggen is dood, we horen het al jaren. Ingehaald door Twitter en andere sociale media. Toch linken twitteraars zonder nadenken naar hun weblog als ze hun hart willen laten spreken in meer dan 140 tekens. Blogging is here to stay.

Wij van de Dutch Bloggies hebben een ander besluit genomen: we stoppen ermee. Na tien jaar vinden we het mooi geweest. Deze prijs voor de beste weblogs van Nederland is in de loop der jaren een begrip geworden. Niet iedereen was het altijd met ons eens, maar menig winnaar kreeg wel ruimschoots aandacht van de landelijke pers.

Tien jaar geleden was de eerste uitreiking van de Dutch Bloggies. Aanvankelijk nog online, maar uiteindelijk veroverden we zelfs het Paard van Troje en het stadhuis in Den Haag. Vorig jaar was voor ons het voorlaatste hoogtepunt, met winnaars als Nalden, NRC.next, iPhoneclub, Koekjesfabriek, Eerste Hulp Bij Plaatopnamen, Frankwatching en De Papieren Man. Het is goed zo, we sluiten dit hoofdstuk af.

De Stichting Dutch Bloggies zal binnenkort door het bestuur worden opgeheven. We hebben er veel liefde en energie in gestoken, maar vinden het nu tijd om te stoppen. Dat doen we graag feestelijk. In januari organiseren we een nieuwjaarsborrel voor de Nederlandse blogosfeer, om oude tijden af te sluiten en nieuwe tijden in te luiden.

Toch konden we het niet laten om na tien jaar Dutch Bloggies nog één keer een prijs uit te reiken. Tijdens de bloggersborrel in januari 2011 kiezen we de blogger van het decennium. Maar daarover (en over plaats en tijd van de nieuwjaarsborrel) later meer.

We willen iedereen bedanken die de Dutch Bloggies in de loop der jaren heeft gesteund. Ook dank aan alle bloggers, voor wie deze prijs ooit in het leven is geroepen.

Ton Zijp, Roswitha Kamps
Stichting Dutch Bloggies

Jeroen Mirck
Juryvoorzitter Dutch Bloggies

Tags: , , , , , ,

12 Responses to “Dutch Bloggies stoppen na tien jaar”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Timo Boezeman, Hans, Michel Rijnders en anderen. Michel Rijnders heeft gezegd: RT @JeroenMirck: BREKEND: @DutchBloggies stoppen na 10 jaar! […]

 2. Lisanneleeft Says:

  Zonde hoor!

 3. Gert Meijboom Says:

  Jammer, maar ik kan me voorstellen dat jullie na tien jaar je energie in iets anders willen steken.
  Maar waarom dragen jullie de organisatie niet over aan een aantal nieuwe mensen?

  Groet! Gert

 4. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor de vele reacties. Veelzeggend dat ze vooral via Twitter doorkomen, en niet zozeer als comments hier en op DutchBloggies.nl. Dat laat maar weer eens zien dat de online communicatie verschuift, precies zoals we betoogd hebben.

  Ik merk dat veel mensen zich blindstaren op de eerste drie woorden van ons persbericht. Uit de rest van die eerste alinea blijkt duidelijk dat Stichting Dutch Bloggies (en ikzelf als juryvoorzitter van die prijs) net als de meeste bloggers van mening is dat bloggen springlevend is, maar dat het wel een andere rol heeft gekregen temidden van al die online communicatiekanalen. Blogs zijn een belangrijke voedingsbodem voor wat mensen op Twitter, Facebook en Hyves met de wereld delen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren ook gewoon andere groepen dan de incrowd van vroeger aan het bloggen geslagen, waaronder zzp’ers, bedrijven en goede doelen. Hartstikke mooi! Verschillende van die soorten bloggers vielen de afgelopen jaren in de prijzen.

  Communiceren op internet verandert van vorm, waarbij social media het momentum hebben. Daarmee zijn blogs niet dood, maar kun je jezelf afvragen of er niet gewoon een geïntegreerde Social Media Award moet komen. Dat is iets anders dan wat de Dutch Bloggies zijn. Daarbij komt dat de organisatie het na tien jaar wel mooi vond. Het is wellicht tijd voor een andere prijs.

  Veel mensen vragen ons waarom we stoppen; dit hierboven zijn onze redenen. En ze staan wat ons betreft gewoon in onze afscheidsblog. Uitgezonderd die andere prijs, want we willen niet over ons graf heen regeren. Een nieuwe prijs is iets voor nieuwe initiatiefnemers.

 5. De weblog van Helmond Says:

  Jammer dat de Dutch Bloggies stoppen. Niet omdat wij onszelf over een paar jaar in de prijzen hadden willen zien vallen. Maar gewoon jammer omdat je er leuke goede weblogs mee kon ‘ontdekken’ voor jezelf. Het ga jullie goed!

 6. JeroenMirck.nl » Dutch Bloggies in de Volkskrant Says:

  […] Zelfs als de Dutch Bloggies ermee stoppen, houden ze de gemoederen nog bezig. Gisteren stond Twitter roodgloeiend over de vraag of bloggen nou dood was – iets wat Stichting Dutch Bloggies overigens totaal niet heeft beweerd, maar lezen blijkt voor veel mensen nog best lastig. Ook de media besteedden aandacht aan het einde van de belangrijkste Nederlandse weblogprijs: o.a. NU.nl, Trouw, Webwereld, Adformatie en Emerce, maar het meest spraakmakende stuk staat vrijdag in de Volkskrant. Waarom? Omdat ik wat scherpe uitspraken deed over de rol van bloggen ten opzichte van social media. En ik zei iets over Nalden. […]

 7. JeroenMirck.nl » Bloggen is niet dood Says:

  […] Na drie dagen discussie over de Dutch Bloggies (zelfs bij Radio 1 en het NOS Journaal) moge het duidelijk zijn: bloggen is niet dood. Dat heeft de Stichting Dutch Bloggies ook nooit beweerd, maar onze communicatie daarover was, om eerlijk te zijn, niet optimaal. Laat ik dan ook een hand in eigen boezem steken: sorry, dat had ik niet zo moeten doen! Onze persverklaring suggereerde dat bloggen dood is, zonder dat we dat zo bedoelden. Dat hadden we anders moeten opschrijven. […]

 8. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

  […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. Het afgelopen jaar kwamen bijna 100.000 unieke bezoekers langs, bijna net zo veel als de 109.000 het jaar ervoor. Zij brachten circa 248.000 bezoeken (in 2009 waren dat er 225.000) en lazen samen zo’n 708.000 pagina’s (was 713.000). Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen precies? Hier zijn de lijstjes! […]

 9. JeroenMirck.nl » Slotfeest Dutch Bloggies: 26 januari Says:

  […] De Dutch Bloggies sluiten tien jaar bloghistorie af met een nieuwjaarsborrel op woensdag 26 januari 2011 in de Haagse popzaal Paard van Troje. Iedere blogger is welkom. Deze avond zal ook bekend worden gemaakt wie zich de ‘Blogger van het Decennium’ mag noemen. In de commissie van wijze mannen (en één vrouw) zitten de volgende personen: Frank Meeuwsen (auteur van het boek ‘Bloghelden’), meervoudig Bloggie-winnaar Erwin Blom (mede-eigenaar van The Crowds, ongekroonde Twitterkoning van Nederland), Sanne Walvisch (freelance digalista, voormalig manager Jonge Vrouwen Online bij Sanoma Uitgevers), Ernst-Jan Pfauth (chef internet van NRC Handelsblad), Ton Zijp (bestuurslid van Stichting Dutch Bloggies) en ondergetekende, de afgelopen twee jaar juryvoorzitter. Nadere informatie over dit slotfeest en deze speciale award wordt spoedig bekend. Hou DutchBloggies.nl in de gaten! […]

 10. Wie wordt de Blogger van het Decennium? Says:

  […] Vijf bloggers zijn door Stichting Dutch Bloggies genomineerd voor de ereprijs Blogger van het Decennium, die volgende week wordt uitgereikt. Het gaat om Dominique Weesie (Geenstijl.nl), Electric Luna (Maanisch.com), Henk de Hooge (DutchCowboys.nl), Martine de Jong (10e.nl, Recensiekoning.nl) en Wim de Bie (Bieslog.vpro.nl). […]

 11. Dutch Bloggies bekroont Dominique Weesie Says:

  […] Geenstijl-oprichter Dominique Weesie is uitgeroepen tot Blogger van het Decennium. De prijs werd op woensdagavond uitgereikt door Stichting Dutch Bloggies in de Haagse popzaal Paard van Troje. Weesie wordt door de jury van de Dutch Bloggies geroemd omdat hij de sleutelfiguur is achter het ‘ongekende blogsucces’ van Geenstijl. “Vriend en vijand vinden dat hij een stempel heeft gedrukt op bloggen in Nederland.” […]

 12. Dutch Bloggies: einde van een tijdperk Says:

  […] Een tijdperk zit erop: de Dutch Bloggies zijn na tien jaar gestopt. Maar wel met een Big Bang, want de media-aandacht voor onze laatste prijs was enorm. Erg leuk allemaal, maar het hoogtepunt was natuurlijk de uitreiking zelf. Hier dan eindelijk de beelden! […]

Leave a Reply