Elke Dag Bloggen

Koud he?

Het zit er nu officieel op: mijn actie #ElkeDagBloggen.

Een hele maand lang heb ik me aan het aloude bloggersadagium gehouden: trouw elke dag een blogpost schrijven. Dat gebeurt tegenwoordig steeds minder vaak, omdat veel bloggers ook gewoon nog een drukke baan of jong gezin hebben. Of beide. En dat gaat natuurlijk voor. Bovendien is het ‘snelle werk’ deels verschoven naar andere sociale media als Twitter en Facebook.

Om mezelf te testen ben ik de uitdaging aangegaan om dagelijks een volwaardige posting te produceren. Ik was benieuwd waar ik tegenaan zou lopen: tijdgebrek, writer’s block of zelfs desinteresse? Zou ik anders gaan schrijven? Andere onderwerpen aanroeren? Persoonlijker worden of juist zakelijker?

In de praktijk veel het enorm mee. Ik heb slecht één keer een joker ingezet. En eigenlijk was ik op 31 december al klaar, omdat ik de vier dagen voor mijn aankondiging (op 5 december) nog geen dag had gemist. Op oudejaardag heb ik mijn project al met wat mensen op Facebook geëvalueerd (zie de discussie hieronder). Conclusie: bloggen om het bloggen werkt natuurlijk niet, maar (bijna) dagelijks bloggen is op zich best te doen. Ik neem me dan ook voor om die hogere frequentie vast te houden, maar pin mezelf niet meer vast op die dagelijkse frequentie. Als je niks te melden hebt, kun je beter even niks zeggen. En als je even geen tijd hebt, is dat natuurlijk gewoon je goed recht.

Ben ik anders gaan bloggen? Niet echt, al kreeg ik wel de positieve feedback dat ik soms persoonlijker werd dan normaal. Bloggen is ook iets persoonlijks, maar de mate van persoonlijkheid bepaal je natuurlijk zelf. Wie meer schrijft, deelt natuurlijk ook meer over zichzelf. Dat ‘overkwam’ mijzelf ook. De kunst is om er een goede balans in te vinden.

De komende dagen ga ik nog wel even door met (bijna) elke dag bloggen. Gewoon omdat ik het leuk vind en nog diverse onderwerpen heb opgespaard. Voor wie ook op zoek is naar voortdurende inspiratie om te bloggen, ga dan eens te rade bij de Amerikaan Chris Brogan. Die biedt sinds kort zelfs tegen betaling blogthema’s aan – al is dat mijn eer te na. Blog on!

Tags: , , ,

3 Responses to “Elke Dag Bloggen”

 1. Blogsy.com Says:

  […] Dit blogartikel is vermeld op Twitter […]
  Het zit erop: mijn actie #ElkeDagBloggen

 2. Jeroen Mirck Says:

  Leuk, Bright heeft het ook opgepikt, met een nuttige tip erbij: “Gelukkig zijn er nog genoeg andere mensen die zich wel hebben voorgenomen om in 2011 weer eens wat meer te gaan bloggen. Voor tips en advies kunnen zij zich nu wenden tot de door WordPress in het leven geroepen weblog The Daily Post. ‘We gaan hier elke dag posten, en hopen jullie daarmee te inspireren om hetzelfde te doen’, schrijven de makers van The Daily Post in hun openingsbericht.”
  http://dailypost.wordpress.com

 3. Jeroen Mirck Says:

  Gelezen op de website over de Blogparel:

  Iamzero trekt zich niets aan van wat Jeroen Mirck vorig jaar de ‘mythe onder bloggers’ noemde: “echt iedere dag een stukje moeten schrijven op hun blog. Dan ben je immers pas echt een blogger, een diehard”. Mirck ging het weer eens proberen, om te zien of het zijn bloggen zou veranderen en knalde een maand lang elke dag een blogje on-line. Het enige dat er veranderde was dat de inhoud iets persoonlijker werd. “Wie meer schrijft, deelt natuurlijk ook meer over zichzelf”, schreef Jeroen Mirck.

Leave a Reply