Hans van Mierlo (1931-2010)

Hans van Mierlo, oprichter van Democraten ’66, is vandaag overleden. Ik las het op mijn telefoon, onderweg terug naar Amsterdam van de feestelijke inhuldiging van de gemeenteraad in Zevenaar. Mijn moeder is daar benoemd als commissielid. Tegelijkertijd met die lokale feestelijkheden leed de Nederlandse politiek een groot verlies. Van Mierlo was de visionair die de Nederlandse politiek opschudde in 1966. Hij was minister in twee totaal verschillende regeringen: Van Agt/Den Uyl (1981-1982) en Kok (1994-1998). Maar voor mij en mijn generatie was hij toch vooral een van de architecten van de Paarse kabinetten. Regeren zonder die vermaledijde christen-democraten, het kon toch écht. Vier maanden geleden trouwde ‘H.A.F.M.O.’ met zijn vriendin Connie Palmen, een nieuwe fase van zijn toch al zo rijke leven. Die fase duurde kort. Te kort. Maar wel met als laatste herinnering dat zijn eigen partij aan een nieuwe jeugd is begonnen.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Hans van Mierlo (1931-2010)”

  1. Arnold Says:

    Mooi woorden…

    Papa is overleden, maar het kind is volwassen

  2. JeroenMirck.nl » Het heilige huis Says:

    […] Sinds de dood van godfather Hans van Mierlo weerklinkt bij D66 weer hardop de roep om staatsrechtelijke hervormingen. Zelfs CDA en VVD roerden zich recent over dit onderwerp, maar Pechtold noemde dat zaterdag verkiezingsretoriek. In GroenLinks heeft hij normaal gesproken wel een bondgenoot, al schoten de leden van die partij zondag wel doodleuk twee staatsrechtelijke aanpassingen af: invoering van het referendum en verminderding van het aantal Kamerleden. Het plan om de Eerste Kamer op te heffen bleef gelukkig wel overeind. […]

Leave a Reply