Bijltjesdag in Den Haag

Wouter Bos schokte politiek Den Haag vandaag door zijn vertrek uit de politiek aan te kondigen. Het is al een week lang bijltjesdag in Den Haag. SP-fractieleider Agnes Kant maakte vorige week donderdag bekend de politiek vaarwel te zeggen, niet veel later gevolgd door haar leermeester Jan Marijnissen. En gisteren maakte ook CDA-kroonprins Camiel Eurlings onverwachts zijn vertrek bekend. Eurlings en Bos kiezen voor hun gezin, Marijnissen voor zijn gezondheid en Kant ontvlucht het harde politieke klimaat. De meest opvallende zittenblijver is premier Jan Peter Balkenende, waarvan bijna iedereen niettemin verwacht dat ook hij na de verkiezingen vertrekt. Inderdaad, de politiek is harder geworden. We staan aan de vooravond van een compleet nieuw politiek landschap, in alle opzichten. Het werd tijd.

Tags: , , , , , , , ,

One Response to “Bijltjesdag in Den Haag”

  1. Jeroen Mirck Says:

    Op het Binnenhof is de stoelendans nu echt begonnen. Na Bos, Kant, Eurlings en Marijnissen vertrekken nog veel meer politici uit de landelijke politiek. Even wat namen: CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel, de voormalige PvdA-staatssecretarissen Jet Bussemaker (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Frank Heemskerk (Economische Zaken), de GroenLinks-parlementariërs Naïma Azough en Kees Vendrik, de VVD’ers Johan Remkes (oud-minister) en Laetitia Griffith (ex-wethouder in Amsterdam), PvdA-Kamerlid Staf Depla en, zoals al eerder bekend werd, SGP-kopstuk Bas van der Vlies.

    Wie ook vertrekt, is CDA-parlementariër Annie Schreijer-Pierik. Wellicht dat dat haar vandaag deed besluiten om vanuit de fractie publiekelijk de veel te snelle aanwijzing van Jan Peter Balkenende als lijsttrekker ter discussie te stellen. Ook Balkenende zegt trouwens niet terug te willen keren in de Tweede Kamer; hij zou louter in de running zijn voor het premierschap. Dat is hem binnen en buiten de eigen partij op veel kritiek komen te staan.

    Natuurlijk zijn er ook prominenten die zich wel verkiesbaar stellen. De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Jan Kees de Jager (Financiën) zijn beschikbaar voor het CDA, net als de staatssecretarissen Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) en Jack de Vries (Defensie). Van VVD-fractieleider Mark Rutte werd vrijdag bekend dat hij de nieuwe lijsttrekker wordt van zijn partij. Bij D66 is Alexander Pechtold de onbetwiste lijsttrekker, al moet er door de leden nog gestemd worden. Ook diens fractiegenoot Boris van der Ham heeft (op zijn Hyves-pagina) laten weten herverkiesbaar te zijn. Job Cohen is favoriet om de PvdA-lijst te gaan trekken. De oud-burgemeester van Amsterdam wil partijgenoot Ahmed Marcouch (voormalig stadsdeelvoorzitter van Slotervaart en net gekozen in de hoofdstedelijke gemeenteraad) meenemen naar Den Haag.

Leave a Reply