Bezuinigen voor beginners

Stel, je moet de komende jaren 29 miljard euro bezuinigen. Wat doe je dan?

Je kunt roepen dat het sluiten van de grenzen voor immigranten voldoende is om dat exorbitante begrotingstekort terug te dringen, zoals de PVV doet. Je kunt ook net doen alsof je neus bloedt en zeggen dat 10 miljard meer dan genoeg is. Dat laatste doet de SP, getuige recente uitspraken van de kersverse lijsttrekker Emile Roemer. Je kunt ook alles voor je uitschuiven en tal van commissies in het leven roepen, zoals het CDA de gewoonste zaak van de wereld schijnt te vinden. Oké, de PvdA zat in datzelfde kabinet-Balkenende, maar stapte er tenminste nog uit. Maar goed: dan kun je altijd een inspirerende nieuwe man naar voren schuiven, die met zijn charisma stemmen trekt en voorlopig even niet over bezuinigingen hoeft te praten.

Heel irritant eigenlijk, die komst van Job Cohen. Daar waar het in de politieke beschouwingen tot voor kort eigenlijk over alle partijen ging, is het nu een paardenrace geworden tussen drie kopstukken: Balkenende, Wilders en Cohen. Met als gevolg dat de middelgrote partijen eromheen leeggevreten worden in de peilingen en twee keer zo hard moeten knokken om aandacht in de media.

Daarom is het dapper en verstandig dat twee van die uit de aandacht verdwijnende partijen het voortouw hebben genomen bij het bekendmaken van hun bezuinigingsplannen: GroenLinks en D66. Vanmiddag zaten de voorzitters van hun programmacommissies tegenover elkaar in tv-programma Buitenhof: Joris Backer (D66) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). Allebei vinden ze verhoging van de AOW-leeftijd noodzakelijk, maar ze hebben een verschillende visie op de wijze waarop dit moet gebeuren. Daarover voerden ze een inhoudelijk debat. Niet enorm spannend, want er werd niet met modder gegooid, maar het ging zowaar eens over de inhoud.

Als eerste over bezuinigingen beginnen is natuurlijk dapper, want de andere partijen gaan vanaf nu moord en brand schreeuwen over waar jij op gaat bezuinigen, en zij niet. Toch is het ook slim, want jij trekt spontaan weer de aandacht naar je toch en ook de richting van de discussie. Bovendien is menig kiezer al lang vergeten waar jij ook alweer op ging bezuinigen als eindelijk de andere partijen ook met de billen bloot moeten.

De AOW-leeftijd gaat een mooi verkiezingsthema worden. Bijna alle partijen (behalve PVV en SP, die liefst helemaal niet bezuinigen) zijn het er over eens dat die omhoog moet, van 65 naar 67 jaar. De vraag is alleen hoe. Het antwoord heb ik ook niet direct paraat. Gelukkig geven GroenLinks en D66 een schot voor de boeg. Nu de andere partijen nog. Die kunnen zich niet langer beperken tot moddergooien. Luister naar ze en bedenk: waar gaan zíj die 29 miljard euro besparen?

Dit opiniestuk verscheen vandaag ook op Joop.nl.

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “Bezuinigen voor beginners”

  1. Joost Says:

    Er hoeft helemaal niet bezuinigd te worden als we de JSF niet kopen en meteen de financiële steun aan de ING en Abn Amro terugvorderen is alles weer opgelost. Je moet zaken niet ingewikkeld maken als ze dat niet zijn

  2. Paul Says:

    Op de overheid en de bureaucratie. Het percentage BNP dat aan overheid opgaat is werkelijk belachelijk, net als de belastingdruk en het aantal ambtenaren dat economisch onnuttig werk doet (en dus uit belasting betaald moet worden)

  3. JeroenMirck.nl » Het heilige huis Says:

    […] D66 en GroenLinks bespraken dit thema al eens gezamenlijk in Buitenhof, waar al bleek dat beide partijen in potentie prima samen zouden moeten kunnen regeren. Dat komt goed uit, want de traditionele grootmachten CDA en PvdA kijken wat dat betreft serieus naar de oppositieleiders Alexander Pechtold en Femke Halsema. […]

Leave a Reply