Wat stem jij?

Er hebben zich 61 partijen ingeschreven voor de verkiezingen van 9 juni. De bekende namen kennen we, maar wie gaat er stemmen op de volgende splinterpartijen? Nederland Transparant. Verenigde Senioren Partij. Stemdirect. Sociaal-Liberale Partij. LRVP – Het Zeteltje. Partij voor Nederland (PVN). EénNL. Ad Bos Collectief. Groen Vrij Internet Partij. SMP. Tamara’s Open Partij. Liberaal Democratische Partij. Duurzaam Nederland. Burgers voor Burgerbelangen. Nederlandse Klokkenluiders Partij (NKP). Islam Democraten (ID). De Groenen. Nieuwe Communistische Partij (NCPN). ONS Nederland. Partij voor de Jongeren. Sociale Volks Partij (SVP). Trots op Nederland. Nieuw Nederland. De Ondernemerspartij. Partij voor Mens en Spirit (MenS). Partij voor het Kind. Heel NL. Platform voor Integrale Politiek. OokU. Nederlandse Moslim Partij. Partij van Djkaan. Partij moederCAO. Partij voor Gerechtigheid. Progressieve Democratische Partij. Partij voor de Mens en Alle Overige Aardbewoners. Toekomst 21. Partij Rechten Kind. HHH Partij. Meebeslissen.nl. LOT to.kg. Partij van de Niks. EERLIJK. Partij Eén. De Nieuwe Volkspartij. Ik Stem Voor Nederland. De Stem van Jezelf. MOED. Verenigd Nederland. VIPS10. Piratenpartij. En natuurlijk BNN’s Lijst 0, al heeft het Commissariaat van de Media laten weten dat een omroep geen politieke partij mag starten. Keuze genoeg dus. Welk van deze partijen krijgt jouw proteststem?

Tags: , , , , ,

5 Responses to “Wat stem jij?”

 1. Michael Minneboo Says:

  Wat een verschrikkelijke lijst, Jeroen. Ik vind dat het politiek bestel veel te versplinterd is. Zo wordt het lastig om uiteindelijk een goede coalitie te vormen. Ik ben tegen deze overdreven vorm van diversiteit. Je kunt voor elk wissewasje wel een partij gaan oprichten, maar wat zet dat voor zoden aan de dijk. Geen.

  Ik vind het sowieso raar dat mensen als Wilders of Verdonk na onenigheid met hun partij zomaar als eenmansfractie in de Kamer mogen zitten. Ze waren door de kiezer gekozen omdat ze VVD’ers waren. Als je dan uit de VVD stapt moet je gewoon de Kamer uit en je plek opgevuld worden door een andere VVD’er. Dat lijkt me wel zo eerlijk. Nu zitten we met die stomme splinters opgescheept. En wat levert het op? Alleen maar ellende.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: De lijst is inderdaad gruwelijk, daarom heb ik al die namen ook zou compact achter elkaar gezet. Het is trouwens wel altijd zo dat slechts een deel van de geregistreerde partijen daadwerkelijk aan de verkiezingen gaat deelnemen. De rest sneuvelt op formaliteiten als bijvoorbeeld het vinden van kandidaten en steunverklaringen. Bij de vorige landelijke verkiezingen hadden zich 74 partijen geregistreerd, deden er 24 mee en haalde elf partijen de Tweede Kamer.

  Een relatief bekende splinterpartij is trouwens alweer afgehaakt: de Onafhankelijke Ouderen en Kinderen Unie (OokU) heeft vandaag besloten niet mee te doen aan de verkiezingen, zo meldde oprichter Jan Nagel. Volgens de man die Pim Fortuyn naar Leefbaar Nederland haalde, is het nog wel mogelijk een goede kandidatenlijst samen te stellen, maar komt de val van het kabinet te vroeg voor de nieuwe partij om voldoende naamsbekendheid op te bouwen. OokU hoopt op snelle volgende verkiezingen.

 3. Michael Minneboo Says:

  @Jeroen: Wat mij betreft hoe minder partijen hoe beter. Als onze huidige vorm van democratie alleen maar versplintering brengt, denk ik dat we toch eens serieus moeten kijken naar hoe het stelsel in elkaar steekt. Misschien krijgen we dan een kabinet dat daadkracht heeft en een brede steun – grote achterban, zodat er weer eens wat besloten wordt. Ik stel het nu een beetje kort door de bocht, maar ben gewoon moe van het uitstelgedrag betreffende beslissingen van gevoelige onderwerpen.

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Michael: De simpelste oplossing is verhoging van de kiesdrempel. Dan halen partijen als Trots op Nederland, SGP en Partij voor de Dieren de Tweede Kamer niet. Een districtenstelsel zorgt ook voor dergelijke helderheid. Ene Hans van Mierlo bracht dit al 44 jaar geleden ter sprake. Afgelopen week, ingegeven door zijn overlijden, werd hier eindelijk weer eens over gediscussieerd. Misschien moet ik daar maar eens een blogpost over schrijven.

 5. Paul Says:

  Versplintering van politiek in veel verschillende partijen is een afspiegeling van de samenleving. Veel verschillende en uiteenlopende belangen, economische posities en cultuur vertalen zich in veel en uiteenlopende partijen, en minder tevredenheid, omdat minder van de belangen van elke groep ingewilligd worden. Bovendien krijg je meer en meer botsende belangen.
  Wil je minder partijen, dan kun je dat doen door Nederland een homogener land te maken. Monocultuur tegenover multicultuur. Allochtonen assimileren (als in, zo Nederlands mogelijk maken). Mijn stelling is dat democratie simpelweg niet werkt als de verschillen te groot zijn.

Leave a Reply