Die andere seksrel van Serge Gainsbourg

Sucettes-2023

Dat zoetigheid en snoepjes vaak metaforen zijn voor de liefde behoeft geen betoog. Wie deze associatie nog iets verder doorvoert, belandt al gauw in schunnigheid. Daar had de Franse provocateur Serge Gainsbourg totaal geen moeite mee. De orgastische oerkreten op zijn wereldhit Je t’aime… moi non plus (1967) behoren bijkans tot het UNESCO-erfgoed, maar een jaar voor deze hijgplaat bereikte de omstreden chansonnier een al even omstreden hoogtepunt.

Speciaal voor kindsterretje France Gall (1947-2018) schreef hij Les Sucettes, een popperig liedje over het meisje Annie dat dol is op lolly’s die naar anijs smaken. De indertijd 18-jarige Gall was zich van geen kwaad bewust (kijk hier hoe kinderlijk blij ze het nummer zingt in duet met Gainsbourg), maar de suggestiviteit in de tekst en de videoclip lieten niets aan de verbeelding over: dit kinderliedje ging over fellatio, over pijpen, over orale seks.

Sucette, het Franse woord voor lolly, lijkt verdacht veel op het werkwoord sucer, dat zuigen betekent. En de quelques pennies waarmee Annie haar lolly’s koopt, klinkt nogal als het zuigobject in kwestie: de penis. Om het allemaal nog wat extra dubbelzinnig te maken, is de beruchte lolly-clip ook nog eens opgenomen in de studio van tv-programma Au Risque de Vous Plaire (oftewel: met het risico dat we je plezieren). Daarin zie je korte shots van vrouwen die verleidelijk in lolly’s happen en zelfs een dansje van mensen in lolly-pakken die vooral veel op een fallus lijken.

Pas toen het nummer een hit was (het piekte op plek negen in de Franse hitparade) en er veel over werd geschreven, besefte Gall dat ze als mooi jong meisje was gebruikt om over seks te zingen. Ze sloot zich wekenlang op in haar huis en heeft het nummer sindsdien nooit meer gezongen. Ook verbrak ze resoluut alle banden met Gainsbourg.

In 2001 zei Gall tijdens een interview dat ze zich na Les Sucettes bedrogen voelde door alle volwassenen om zich heen. Tegenwoordig had dit gerust een MeToo-zaak kunnen worden, ware het niet dat de vrijgevochten Gainsbourg al sinds 1991 onder de zoden ligt op de Parijse begraafplaats Montparnasse. De laatste rustplaats van veel culturele helden, hoe omstreden ze soms ook zijn.

Geschreven voor muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes.

Tags: , , , ,

Leave a Reply