Welk liedje verbindt ons nou echt?

IN-MY-LIFE

Over veel zijn mijn vrouw Juliette en ik het direct eens, maar de keuze van de juiste muziek voor onze bruiloft van afgelopen zomer was een uitdaging. Onze muzikale voorkeuren kunnen namelijk flink uiteenlopen.

Laat ik een tipje van de bruidssluier oplichten. Onze gemeenschappelijke muzikale liefdes delen. In de eerste plaats The Beatles. Hun muziek is zo rijk en breed, dat we er allebei eindeloos naar kunnen luisteren. The Fab Four werden dan ook de soundtrack van onze recente verhuizing. Niet meer dan logisch dus dat we vorig jaar in het Concertgebouw aanwezig waren bij het eerbetoon aan de 80-jarige Paul McCartney, waar artiesten als Roel van Velzen, Bertolf, Anne Soldaat en Eric Vloeimans de gedistingeerde Sir Macca lieten klinken als vanouds.

Juliette is half-Frans en verrijkte mijn leven met veel héros locals uit Frankrijk, zoals Renaud en Francis Cabrel. Het liefdeslied dat ons bindt is onmiskenbaar La Vie En Rose van Edith Piaf uit 1946, dat nog altijd staat als een huis. Ik pest mijn aanstaande vrouw nog wel eens door te zeggen dat ik vooral hou van de theatrale coverversie van Grace Jones – die zij intens haat. Grappig genoeg heeft zij wel weer waardering voor de cover die Iggy Pop in 2012 opnam, nota bene in het Frans.

Iggy Pop brengt me bij het nummer dat vanwege de muzikale contrasten misschien wel het best kan worden gezien als ons liedje: het mede door hem geschreven nummer Tonight, maar dan in de live-versie van Tina Turner en David Bowie tijdens de Private Dancer Tour in 1985. Ik ben een echte Bowie-adept, terwijl Juliette zich geen krachtiger concert kan herinneren dan van de ‘Queen of Rock ‘n’ Roll’ op leeftijd.

Samen tillen Turner en Bowie het op zichzelf nogal zwaarmoedige nummer van Iggy Pop op tot een inspirerende klassieker die thuishoort in de pophemel. Net zoals een huwelijk de optelsom is van twee individuen tot een veel groter gezamenlijk geheel.

Is dit echt ons nummer? Hoewel ik dit op muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes suggereerde, wil ik dat graag hier rechtzetten: het zijn toch echt The Beatles die ons in een liedje verbinden. Nadat we elkaar afgelopen zomer ten overstaan van honderd vrienden het ja-woord hadden gegeven, klonk het nummer dat wij werkelijk beschouwen als het onze: In My Life van The Beatles. Een heerlijk nummer over liefde, maar ook wat daar allemaal aan vooraf ging. Verleden, heden en toekomst verbonden. Net als het huwelijk.

Tags: , , , ,

Leave a Reply