Zo dichtbij is de oorlog

Oekraine-2023-Beverwijk-web

Op 24 februari is het precies een jaar geleden dat Oekraïne werd binnengevallen door Rusland. De impact van deze oorlog aan de grens van Europa is enorm. In Nederland merken we dit vooral door de instroom van Oekraïense vluchtelingen. In mijn nieuwe baan als communicatie-adviseur in Beverwijk kreeg ik er afgelopen week ook zelf direct mee te maken.

In maart verhuist een zestigtal Oekraïense vluchtelingen van hun tijdelijke adres in een loods aan de Zuiderkade in Beverwijk naar een nieuw en beter onderkomen aan de Wijckermolen. Voor deze vijftien families is dit een forse vooruitgang: straks wonen ze niet meer op een bedrijventerrein, maar in een meer comfortabel pand vlakbij het centrum van de stad.

Communicatief was dit een belangrijke klus met veel spoed. In een dag tijd moesten er brieven worden geschreven voor de omwonenden van de nieuwe locatie, de ondernemers rondom de oude locatie en de vluchtelingen zelf (inclusief vertaling). Burgemeester Martijn Smit ging de Oekraïners het nieuws persoonlijk vertellen, dus moest er snel een speech worden geschreven. Uiteraard werden ook de pers en de gemeenteraad direct na deze ontmoeting geïnformeerd.

Het was bijzonder om de burgemeester te vergezellen naar de Zuiderkade. De bedrijfsloods is netjes omgebouwd tot opvanglocatie, maar veel privacy hebben de gezinnen daar niet. De Oekraïners waren dan ook blij en opgelucht dat zij een betere woonplek krijgen toebedeeld. Het was heel speciaal om hun verhalen te horen. Tegenover de hoop in Nederland staat de vrees over hun thuisland. Het doet je beseffen hoe dichtbij de oorlog is.

Deze blog verscheen ook op LinkedIn

Tags: , , , ,

Leave a Reply