Familie-uitstapje met Jeff Tweedy

Tweedy

Vader en zoon lopen het kantoor van de platenbaas binnen. Jeff Tweedy en zoon Spencer Tweedy. Nee, niet Wilco. De bekende indie-band Wilco is geen familiezaak, maar dit uitstapje uit 2014 onder de bandnaam Tweedy is dat wel. Indie-icoon Jeff Tweedy dook de studio in met zoonlief Spencer. Ondanks de vermakelijke videoclip is dit project geen gimmick, weddenschap of nepotisme, want Spencer Tweedy is echt een prima drummer, die eerder werkte met onder meer Mavis Staples, White Denim en Sarah Lee Guthrie.

De band van vader en zoon is een vooralsnog eenmalig uitstapje dat een prima album heeft opgeleverd, genaamd Sukierae. Over familie gesproken: Sukierae is de bijnaam van Susan Tweedy, vrouw van Jeff en moeder van Spencer. Zij is het (abstract bezongen) onderwerp van het album. Dat onderwerp is zwaarder dan het album klinkt: Susan vocht een strijd uit met het non-Hodgkin lymfoom, een kwaadaardige maar behandelbare vorm van kanker. Me dunkt een familiealbum dus.

Relaxte vibe

Het opvallende aan Sukierae is de beduidend luchtiger toon dan we doorgaans van Wilco gewend zijn. Natuurlijk boetseert Jeff Tweedy wel vaker een toegankelijk mopje indiepop, maar luchtig is niet echt een kwalificatie voor zijn primaire band. Het project ‘Tweedy’ is dat wel, mede dankzij de laidback percussie en snaredrums van zoon Spencer, die in zijn ritmiek duidelijk beïnvloed lijkt door soul en jazz. Zeker de single ‘Low Key’ is behept met de bijbehorende relaxte vibe, die ook doorklinkt in het lieflijke koortje (Jess Wolfe en Holly Laessig, beter bekend als Lucius) dat stroop smeert met kreetjes als ooh-ooh-ooh en aah.

Het album Sukierae zou oneerbiedig gezien kunnen worden als tussendoortje, maar het getuigt juist van een frisheid die Jeff Tweedy even nodig had. Sterker nog: sindsdien is hij vaker solomuziek gaan uitbrengen zonder Wilco-stempel. Bovendien beviel de samenwerking met zijn zoon, want die drumde vaker mee. Vaak lekker low-key. Heerlijk.

Jeroen Mirck schrijft in zijn vrije tijd voor muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes, deze week over familiebanden.

Tags: , , ,

Leave a Reply