Valt er iets te kiezen voor ondernemers?

Tweede Kamer

Ondernemers in de Tweede Kamer, ze zijn vrij zeldzaam. Al was het maar omdat hun ‘can do’-mentaliteit vaak stukloopt op de stroperigheid van het Binnenhof. Valt er op 17 maart iets te kiezen als je graag ‘ondernemend’ wil stemmen? Ik zocht het uit voor De Ondernemer. 

Door de coronacrisis zijn veel ondernemers helemaal afgeknapt op de politiek. Het liefst stemmen ze dan maar op een verkiesbare ondernemer. Probleem: wie gaat zoeken op de kieslijsten van politieke partijen komt maar bitter weinig echte ondernemers tegen. Jazeker, menig zelfstandig consultant stelt zich kandidaat, maar het is met een vergrootglas zoeken naar mensen die echt een bedrijf hebben opgebouwd, zeker op verkiesbare plekken.

Schrikbarend weinig ondernemers in politiek

Veelzeggend is de reactie van voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL): “Er zijn schrikbarend weinig Kamerleden met een ondernemersachtergrond. Dat is ook de kritiek van ondernemers.” Bij gebrek aan echte ondernemers richt Biesheuvel zich onder meer op parlementariërs die zich hebben ontpopt als kundige mkb-woordvoerders. De meeste van deze specialisten kwamen al aan het woord in de talkshows van De Ondernemer Kiest: Thierry Aartsen (VVD), Mustafa Amhaouch (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Eppo Bruins (ChristenUnie).

Aandacht voor ondernemerschap versnipperd

Andere partijen focussen volgens Biesheuvel meer op arbeidsmarkt dan op ondernemerschap, zoals Gijs van Dijk (PvdA), Steven van Weyenberg (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks). “Kleine partijen moeten hun aandacht verdelen. Dat gaat ten koste van de aandacht voor ondernemers.”

Ondernemers die eruit springen op de kieslijsten zijn huisjesmelker Wybren van Haga (FvD, plek 2), Nilüfer Gündoğan (Volt, plek 2), oud-melkveehouder Jan Cees Vogelaar (JA21, plek 7), Ruud Koornstra en Mick de Vlieger (allebei Code Oranje, plek 4 en 5). Al moet het natuurlijk wel een beetje je partij zijn.

Meer ondernemers waar je op kunt stemmen?

Lees het hier: www.deondernemer.nl/kiest

Foto: Risastla (Flickr/CC)

Tags: , , ,

Leave a Reply