Vijf jaar na de Dutch Bloggies

DutchBloggies-2011

Het is deze week precies vijf jaar geleden dat de belangrijkste blogprijs van Nederland bekendmaakte er na tien jaar mee te stoppen: de Dutch Bloggies. Even gehaat als geliefd, maar dat was te verwachten in het circuit van mondige en vaak tegendraadse bloggers. Zelf was ik de laatste paar jaar als juryvoorzitter betrokken bij deze prijs. Dat was op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Nu vijf jaar later is de hamvraag: hoe kansrijk is een vernieuwde blogprijs in het vernieuwde bloglandschap?

Bloggers zijn gebaat bij debat, want je bent pas invloedrijk als mensen over je praten, met je praten. In de hoogtijdagen van het bloggen mondde dat geregeld uit in fitties en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Al vinden die fitties tegenwoordig vooral plaats op social media als Twitter en Facebook.

Jury’s die prijzen toekennen zijn altijd voer voor discussie, dus dat was ook bij de Dutch Bloggies vaste prik. Zeker verliezers konden zich verliezen in het afschrijven van de jury of zelfs de prijs in zijn geheel. Net zoals de prijs tien jaar lang een terugkerend ritueel was, gold dat ook voor kritiek op de prijs. Een rituele slachtpartij, die het masochisme van jury en organisatie op de proef stelde. Al is pijn soms ook best fijn. Zonder wrijving geen glans.

dutch_bloggies_logo_kleurDoorstart van Dutch Bloggies

Men wenste ons weg, maar toen we na tien jaar bekendmaakten er ook daadwerkelijk mee te stoppen, gebeurde er iets bijzonders: los van het onvermijdelijke ‘opgeruimd staat netjes’-sentiment ontstond een tegenbeweging die juist pleitte voor een doorstart van de jarenlang zo verfoeide prijs.

Meerdere partijen riepen dat ze de Dutch Bloggies wel even nieuw leven gingen inblazen, waaronder vakblog Marketingfacts en voormalig Bloggies-bestuurder Frank Meeuwsen. Ik geloof dat er zelfs een commerciële partij geïnteresseerd zei te zijn. Het klonk allemaal heel sympathiek, maar de dadendrang ebde snel weg. Nu, vijf jaar later, hebben anderen ons werk nog altijd niet opgepakt. Best jammer eigenlijk.

Verschuiving naar vloggers

Natuurlijk is de rol van het bloggen in de loop der jaren veranderd. Bij ons aangekondigde afscheid in 2010 wees Stichting Dutch Bloggies al op het verschuivende momentum van blogs naar social media. Die transitie is in 2015 meer waar dan ooit. Natuurlijk zijn er nog steeds heel invloedrijke blogs, maar vaak anders dan vroeger: zo stimuleerde de exponentieel groeiende populariteit van online video de opkomst van vaak piepjonge vloggers. Een nieuwe generatie met een andere taal en een ander publiek.

Bloggen mag dan veranderd zijn, maar het is er nog steeds. Daarmee kan er ook nog steeds ruimte zijn voor een vernieuwde variant van de Dutch Bloggies. Laatst vroeg iemand me ernaar: komen de Bloggies terug? Wat mij betreft wel, maar ik voel me niet de persoon om die kar te trekken. Meedenken doe ik graag. Wie durft het aan en neemt de handschoen op?

Jeroen Mirck is freelance journalist, blogger sinds 2001 en voormalig juryvoorzitter van de Dutch Bloggies.

dutchbloggies2009-jury-totaal

Foto’s: Ton Zijp (foto onderaan) en Gera Nieland (Haags Allerlei).

Tags: , , ,

6 Responses to “Vijf jaar na de Dutch Bloggies”

 1. Marco Raaphorst Says:

  Toch jammer dat jullie ermee ophielden. Was een gouden formule. Bloggen is afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd en daarom actueler dan ooit tevoren. Dutch Bloggies stopte precies op het verkeerde moment.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Marco: Het bestuur van Stichting Dutch Bloggies was in 2010 aan vernieuwing toe, juist vanwege de vernieuwing in het bloggen zelf. Er is actief gezocht naar opvolging, maar niemand hapte toe. Ook na het aangekondigde afscheid klonk er veel bijval, maar wederom ondernam niemand actie. Dan houdt het op. Bloggen bevindt zich nu inderdaad in een nieuwe fase, dus heeft een compleet vernieuwde blogprijs zeker kans van slagen. Zin om mee te doen?

 3. Ximaar Says:

  Ik vond het de eerste paar jaar leuk, maar vervolgens werd het uitgewoond door de marketing en haakte ik af. De blogparel van Peter vond ik een leuk alternatief, maar is inmiddels ook ter ziele.

 4. Charlotte Says:

  Ik volgde het juist toen ik nog geen echte blogger was. Bloggen is inderdaad heel anders geworden. Wat ik aan prijzen vaak lastig vindt, is dat ze zo samenhangen met een bepaalde opvatting of definitie. Sommige blogs of bloggers vallen erbuiten, omdat het geen echte bloggers zouden zijn, bijvoorbeeld. Nou ja, ik zou het niet aandurven om het op te pakken, al zou ik het wel heel mooi vinden, juist omdat het nu zo anders is, als het terug zou komen.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Charlostte, Ximaar: Ik denk inderdaad dat zo’n blogprijs na vijf jaar wel echt een vernieuwing nodig heeft. Oude dogma’s afschudden en een frisse nieuwe start maken. Op Twitter en LinkedIn wordt inmiddels gezinspeeld op een brainstorm met een aantal geïnteresseerden. Dat is mooi. Tegelijk weet ik donders goed dat er nog veel meer stappen moeten worden gezet voor er daadwerkelijk een prijs met een uitreiking is. Ik ben benieuwd of het zo ver gaat komen.

 6. Marco Raaphorst Says:

  Bedankt voor de aanvulling. Een vernieuwde blogprijs is misschien wel wat. Laat me maar weten hoe en wat.

Leave a Reply