Het cynisme van Father John Misty

Honeybear-Love

Als hardloper luister ik graag naar muziek. Meestal kies ik opzwepende muziek: electro, rock, hiphop. Dat inspireert om harder te lopen. Op deze zonnige zondag koos ik voor een rustiger geluid: het nieuwe album van Father John Misty, getiteld ‘I Love You, Honey Bear’. Dit album is uit sinds februari en ik ben er dol op. Op het eerste gehoor is het kitscherige romantische folk, maar wie beter luistert hoort de cynische teksten en ontdekt de dubbele bodems.

Father John Misty zet de luisteraar op het verkeerde been, net zoals Eels of een Beck in goede doen dat doen – of die malloot van een Ariel Pink. Frank Zappa was natuurlijk de grote muzikale meester der ironie. En nu is daar dus het tweede album van Father John Misty, beter bekend als Josh Tillman, singer-songwriter en drummer van Fleet Foxes.

Ik geloof graag dat Tillman een zwaarmoedig, moeilijk mens is, maar zijn personage Father John Misty voert dat tot het extreme door. Zo zingt hij: “I just love the kind of woman who can walk over a man.” Nu bestaan mensen met deze voorliefde zeker, maar ze zullen het doorgaans niet aan de grote klok hangen, of er liedjes over schrijven. Datzelfde geldt voor de in het titelnummer bezongen geestesgesteldheid van John en zijn geliefde Emma, waar dit hele album over gaat:

“I brought my mother’s depression / You’ve got your father’s scorn and a wayward aunt’s schizophrenia / But everything is fine.”

Joshua’s alter ego John worstelt volop met het leven, en dan vooral met de liefde. “Love is just an institution based on human frailty”, zingt hij in het eloquente nummer ‘Holy Shit’. “Maybe love is just an economy based on resource scarcity.” Wat het album zo fascinerend maakt is de zuurstoklaag van zoetgevooisde muziek die Tillman over deze teksten heeft uitgestort. Een nummer als ‘When You’re Smiling and Astride Me’ zou bloedserieus kunnen worden vertolkt door Prince of Alicia Keys, maar met Father John Misty achter de microfoon wordt het een uiterst vileine ballad. Het is allemaal veel impactvoller dan zijn wat mij betreft veel saaiere hoofd-act Fleet Foxes.

Komende donderdag brengt Joshua Tillman zijn alter ego tot leven in de Tolhuistuin, Amsterdam Noord. Stijf uitverkocht natuurlijk, want muziekbladen en -blogs raakten niet uitgeschreven over dit fenomeen. ‘I Love You, Honeybear’ staat ook alvast op mijn longlist voor Album van het Jaar. Mocht iemand van jullie (of iemand die je kent) onverhoopt verhinderd zijn om donderdag naar het concert van Father John Misty te gaan, dan neem ik je kaartje graag over. Desnoods kom ik het al hardlopend ophalen – uiteraard met dit tegendraadse muzikale kunstwerkje als loopmuziek.

Tags: , , , ,

Leave a Reply