Zeven tips voor bloggen op vakantie

Zwembad in Spanje

“Het is zomervakantie en de mussen vallen van het dak.” Die zin heb ik niet van Willem Frederik Hermans, maar van Blogpraat. Dat is een wekelijkse chatsessie over bloggen, elke maandag van 20:00 tot 21:00 uur te volgen op Twitter via de hashtag #blogpraat. Vandaag ging het over de vraag: blog je even actief als altijd door tijdens vakantieperiodes? Het antwoord is vaak: nee. Niet alleen is het vaak smorend heet, maar bovendien liggen je lezers en vermoedelijk ook jijzelf lekker buiten in de zon. Is het voor blogsucces noodzakelijk om in de zomervakantie toch door te gaan met bloggen? En zo ja: vergt dat een speciale aanpak?

De Twitter-discussie van vanavond leert dat veel bloggers inderdaad hun weblog op een lager pitje zetten. Dat geldt zeker voor de periode dat je als blogger zelf op vakantie bent. Wil je er even helemaal tussenuit, waarom dan niet alleen je werk even loslaten, maar ook je blog? Het mag dan misschien niet voelen als werk, toch kan het echt een verplichtend blok aan je been zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het ontbreken van wifi op tal van plekken op de wereld. Bovendien is een laptop een zware last tijdens die wonderschone wandelvakantie door Tibet.

Blogpraat-logoMaar goed, even ter zake: niemand is echt weg de volle twee maanden van de gespreide zomervakantie. Oftewel: er zullen altijd lezers zijn, al zijn het er minder dan in piekmaanden als april of oktober. Trouwe lezers verwachten updates op jouw blog. Wat kun je hen bieden in de zomer?

 1. Blijf de vaste rubrieken of observaties plaatsen die je altijd al met grote regelmaat plaatste. Dat zijn de ankerpunten van je blog, dus stop daar niet resoluut twee maanden mee. Hou de herkenning vast, desnoods met een wat lagere frequentie.
 2. Communiceer over verandering! Als je even een maand niet of minder blogt, meldt dat gewoon even. Dan weten je lezers waar ze aan toe zijn. Laat je niet afschrikken door zeikerds die dan meteen over meelezende inbrekers beginnen, want ook zonder die melding hadden inbrekers het kunnen aflezen aan de blog- of Twitter-frequentie. Heel Nederland gaat op vakantie, dus heel Nederland riskeert inbraak.
 3. Start met speciale zomerseries of -rubrieken. Doe de dingen die dichtbij je staan, of kies voor simpel: korte observaties of een wekelijkse foto. Zelf kies ik in de zomer vaak voor een paar blogs uit de oude doos, dus van een eerdere blog of uit de tijd dat ik nog voor blad X schreef.
 4. Programmeer blogposts vooruit. Zeker voor die ‘oude doos’-rubriek is dat een makkie. Zo hou je de frequentie vast, zelfs als je ergens ver weg bent afgesneden van de buitenwereld. Veel bloggers, ook bij #blogpraat, houden trouwens absoluut niet van het ‘schedulen’ van posts. Ze vinden het kunstmatig, niet authentiek. Dat begrijp ik. Doe het daarom ook met mate. Al was het maar omdat je bovendien riskeert dat je gezellig over je grote idool schrijft op de dag dat hij net is overleden (Nelson Mandela?) of dat iedereen in de ban is van een mondiale ramp.
 5. De zomer is een periode bij uitstek om het stokje even over te geven aan gastbloggers. Kies mensen die je vertrouwt en waardeert, draai desnoods al eens proef als je niet op vakantie bent en hoppa: ga op vakantie en laat anderen het werk doen. Al zal dit natuurlijk lang niet bij elke blogger passen. Wat ik me trouwens afvraag: hoe doen die gastbloggers dat eigenlijk zelf als ze op vakantie gaan?
 6. Maak een inhaalslag: schrijf de stukken die de afgelopen maanden door tijdgebrek zijn blijven liggen. Vakantie is namelijk ook de tijd om jezelf te evalueren of een grote zomerschoonmaak te houden. Hou die schoonmaak ook op je blog!
 7. Bedenk nieuwe invalshoeken voor de langere termijn. Het mooie van de zomervakantie is dat je in relatieve stilte kunt experimenteren. Grote kans dat veel lezers na hun vakantie hun RSS-readers grotendeels ongemoeid laten. Vind je dat jammer voor die mooie zomerverhalen? Breng ze dan na de zomer nog een keer onder de aandacht, bijvoorbeeld door ze opnieuw te posten op Facebook en Twitter, danwel door er in nieuwe blogposts naar te verwijzen. Dan krijgen die zomerposts een tweede leven.

Voor alle duidelijkheid: niets moet! Bloggen is een vrije expressievorm, dus doe het zoals jij dat wilt. Een maand lekker stoppen met bloggen kan ook heerlijk rustgevend zijn. Zelf ben ik niet heel rigide wat betreft een maandelijkse of wekelijkse minimum-frequentie. Veel lezers bezoeken mij via Twitter of Facebook en blijven dat ook gewoon na mijn of hun vakantie doen. Wie echter een grote lezersschare wil behouden, dient aan verwachtingen te voldoen. Zodra er dan toch een gat valt en je kunt dat écht niet opvullen, wees daar dan helder over en communiceer. Dat moet voor jou als blogger niet al te moeilijk zijn. Fijne vakantie!

Zomerbloggen

Foto: Reprolurch (Flickr/CC)

Tags: , , , , ,

4 Responses to “Zeven tips voor bloggen op vakantie”

 1. Ximaar Says:

  Ik hou pas ergens in September vakantie en blog nu dus gewoon door. Tijdens mijn vakantie blog ik niet, het is immers vakantie. Ik stel lezers ook niet op de hoogte. Ze komen er gewoon zelf achter. Daarbij weet ik overigens nooit wanneer en hoelang ik op vakantie ga. Dus wat ik er vooraf over meedeel zal vast niet kloppen.

  Voor het wegjagen van lezers maak ik me geen zorgen. Dat doe ik ook als ik over de regio schrijf. De meeste lezers willen nu eenmaail mainstream en dan zijn ze bij mij aan het verkeerder webadres.

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Ximaar: Het staat iedereen vrij om iets te doen met bovenstaande suggesties. Ik ken genoeg blogs die überhaupt niet communiceren met hun publiek, maar tegelijk ken ik ook legio blogs die daar juist heel erg mee bezig zijn. Dat zijn zeker niet alleen zakelijke blogs. Wie vooral voor zichzelf blogt, zal het vermoedelijk een rotzorg zijn wat anderen denken als ze in de zomer op een inactieve blog stuiten. Voor wie zich daar wel druk over maakt, kunnen deze tips handig zijn. Maar zoals ik al schrijf: niets moet! Doe het vooral lekker op je eigen manier.

 3. rondreis sicilië Says:

  bedankt!

 4. Alex Says:

  Nou als ik mag inhaken, veel alarmsystemen zijn aangesloten op het internet. Sowieso is het nooit een slecht idee om een camera te plaatsen maar zorg er ook voor dat je internet perfect beveiligd is voor ze deze proberen te hacken!!

Leave a Reply