Stripklassiekers: Blueberry’s doodskist

Opmerkelijk genoeg stamt de beste realistische westernstrip aller tijden niet uit de Verenigde Staten, maar uit Frankrijk. Luitenant Blueberry verdient die eretitel. Eerlijk is eerlijk: deze reeks van Giraud en wijlen Charlier krijgt daarbij serieuze concurrentie van Comanche (Hermann & Greg), maar Blueberry zet toch echt de toon. De komende tijd zal ik met enige regelmaat stripklassiekers behandelen. Deze week mijn favoriete Blueberry-album: Ballade voor een doodskist.

Stripheld Mike S. Blueberry heeft een ommekeer teweeg gebracht in de wijze waarop realistische tekenaars te werk gaan in Europa. De Fransman Jean Giraud start als leerling van de grote meester Jijé (bekend van Jerry Spring), waardoor Spring en Blueberry aanvankelijk grafisch erg op elkaar lijken. Pagina-indelingen met vier stroken worden braaf ingevuld, soms afgewisseld door een grotere plaat.

Giraud voelt zich in dit keurslijf bekneld en gaat experimenteren, daarbij geïnspireerd door de spaghetti-westerns van cineast Sergio Leone. Het wordt allemaal rauwer en levensechter, maar bovenal beginnen de pagina’s visueel te ‘swingen’.

Begin jaren zeventig lijkt Giraud zijn draai te hebben gevonden. Met scenarist Jean-Michel Charlier is hij begonnen aan een langlopende cyclus over de verdwenen goudschat van de federale strijdkrachten, die de Amerikaanse burgeroorlog hebben verloren. De eigenwijze luitenant Mike Blueberry krijgt een vrije opdracht om deze schat terug te vinden. Het loopt helemaal mis, want in het derde deel (Ballade voor een doodskist) wordt Blueberrry er moedwillig ingeluisd: de teruggevonden schat wordt hem ontstolen, waarna hij zelf wordt beschuldigd van de diefstal.

Ballade voor een doodskist bevat alle personages die een goede western nodig heeft: de stoere held met zijn onhandige kompanen McClure en Red Neck; de femme fatale Chihuahua Pearl; de corrupte Mexicaanse officier Vigo; de hijackers Kimball en Finlay; en dan ook nog de ‘schatbewaker’ Trevor, die al na enkele pagina’s het loodje legt. Dit gezelschap staat garant voor een spannende zoektocht in het noorden van Mexico, waarbij de grensrivier Rio Grande een belangrijke bijrol vertolkt.

Het extra dikke avontuur (de enige Blueberry die 64 pagina’s telt) is duidelijk met veel liefde gemaakt. Charlier tovert de ene na de andere verrassende wending uit zijn hoed, zonder dat het verhaal ongeloofwaardig wordt. Giraud leeft zich uit in gedetailleerde Mexicaanse landschappen, zonder dat de pagina’s aan duidelijkheid inboeten. Ballade voor een doodskist is een heerlijke leeservaring. Misschien wel de beste Blueberry ooit.

In de rubriek Stripklassiekers behandel ik toonaangevende beeldverhalen. De meeste van deze besprekingen verschenen eerder op mijn stripblog Comicbase.nl.

Tags: , , , ,

6 Responses to “Stripklassiekers: Blueberry’s doodskist”

 1. zandert Says:

  Ach ja, Blueberry… Toch viel ik hier niet zo voor. Comanche daarentegen, wauw! Vergeet je ook Durango niet?

 2. Jeroen Mirck Says:

  @Zandert: Comanche doet nauwelijks onder, al is Blueberry voor mij toch de reeks met de langste adem. Hermann was grafisch bij vlagen genialer, zoals de imponerende shoot-outs in ‘De hemel is rood boven Laramie’. Durango vind ik persoonlijk minder, al was het maar omdat Giraud en Hermann echt het pad hebben geplaveid voor Swolfs. Durango is een beetje ‘me too’.

 3. Herman Says:

  Zo vond ik het ook ‘schokkend’ dat Old Shatterhand en Winnetou van de Duitse schrijver Karl May was. Lang gedacht dat dat een schrijver uit de VS was (tot mijn 11e-12e, denk ik).

 4. Reinder Dijkhuis Says:

  De beste humoristische westernstrip komt overigens ook uit Europa.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Reinder: Je bedoelt Lucky Luke, neem ik aan? :)

 6. R.I.P. Jean Giraud / Moebius (1938-2012) Says:

  […] Mijn hart huilt. Vandaag overleed de meest geniale striptekenaar aller tijden: Jean Giraud, ook bekend onder zijn pseudoniem Moebius. Als Giraud tekende deze Fransman decennia lang de beste stripwestern ter wereld. Als Moebius creëerde hij psychedelische alternatieve werelden waarin alles mogelijk was. Herlees of ontdekt hem! Lees Blueberry. Lees John Difool. Lees Arzach. Lees Majoor Fataal. Jean Giraud was de John Lennon van de stripwereld. Vaarwel, in dat andere universum! […]

Leave a Reply