Ook ik ben een zwevende kiezer

Ik heb zojuist gestemd. Lekker makkelijk, zult u denken, want mijn partijvoorkeur is bekend: ik steun D66. Het tegendeel is waar: tot aan de deur van het stemlokaal was ook ik een zwevende kiezer. Net als naar het schijnt 40 procent van het electoraat wist ik niet precies op wie ik mijn stem zou gaan uitbrengen. Uiteraard vielen twintig van de 21 partijen af, dat scheelde enorm. Maar wie van die vijftig sociaal-liberalen verdiende in vredesnaam mijn voorkeurstem? Aangezien ik zelf heb meegedaan aan de kandidatenstrijd (en helaas strandde op plek 51) ken ik nagenoeg alle D66-kandidaten. Wie van hen wilde ik extra steunen?

Lijsttrekker Alexander Pechtold heeft natuurlijk al ruim voldoende voorkeurstemmen, evenals Wouter Koolmees (het financiële brein van D66) en de bevlogen campagneleider Kees Verhoeven, tevens woordvoerder op de voor mij belangrijke terreinen economie en internet. Op Boris van der Ham heb ik ook wel eens gestemd, maar die is na tien jaar afgezwaaid. Wie me in 2010 al opvielen (maar het toen net niet haalden) zijn Steven van Weyenberg (8, veilig) en Michiel Verkoulen (17, net te laag). Ook Gökhan Coban en expatkoning Eelco Keij (de nummers 24 en 25) spreken me aan.

Mijn shortlist kwam er toch heel anders uit te zien. Vier namen hield ik over. Naast toch nog Kees Verhoeven (‘mijn’ zittend Kamerlid, qua portefeuilles) waren dat de Rotterdamse fractievoorzitter Salima Belhaj en mijn mede-Amsterdammers Vera Bergkamp en Bart van Grevenhof. Die laatste drie zijn allen nieuw op de lijst, dus vond ik dat zij een steuntje in de rug meer verdienen dan de meer ervaren Verhoeven.

Uiteindelijk koos ik niet voor een vrouw, een allochtoon of een strijder voor homorechten, maar gewoon voor de jongste kandidaat op mijn shortlist. Ik koos in feite voor de toekomst, voor de belofte van D66 om de welvaart eerlijk over de verschillende generaties te verdelen. Bart van Grevenhof (plek 33) is een jong talent met wie ik in de interne campagnetijd veel heb opgetrokken. Bevlogen, oprecht en soms een beetje te gretig. Iemand die echt iets wil bereiken. Net als ik komt hij uit een Amsterdams stadsdeel dat het moeilijk heeft, in zijn geval Zuidoost. Een stem op Bart van Grevenhof is een stem vooruit, naar een betere toekomst.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply