Rutte of Samsom: too close to call?

Wordt het Rutte of Samsom? VVD of PvdA? We denken allemaal dat de uitslag van de verkiezingen straks ‘too close to call’ zal zijn. Dat is het verhaal dat opiniepeilers als Maurice de Hond en Ipsos Synovate ons vertellen. Maar bedenk: peilingen zijn geen exitpolls. Die vertellen straks het echte verhaal.

Zelf vertel ik in het bijgaande filmpje een ander verhaal, een fantasieverhaal. Ik was afgelopen weekend op de open dag van de Amsterdamse creatieve broedplaats De Vlugt in stadsdeel Nieuw-West. Daar ontmoette ik Thijs Kasbergen en Ruben Köster van videobedrijf Public Cinema. Aangezien ik net terugkwam van een flyeractie voor D66 en gekleed was in een poloshirt met partijlogo, stelden ze me voor een fictief Journaal-item te maken over de verkiezingsuitslag. In één take namen we het filmpje op. Drie keer raden wie de fictieve winnaar is.

Natuurlijk, bovenstaande film is een grap. Toch kan het zomaar zijn dat de uitslag van de Kamerverkiezingen heel anders is dan we allemaal verwachten. We zijn geframed dat er een tweestrijd wordt gevoerd, maar is die er ook echt? Of is die er straks alleen maar dankzij diezelfde peilingen? En hoe staat het eigenlijk met de ‘gordijnbonus’ van Geert Wilders?

Begrijp me goed: ik pleit zeer zeker níet voor het verbieden van peilingen vlak voor verkiezingen. Wel pleit ik voor gezond verstand bij de kiezer en een goede informatievoorziening door overheid en media. Peilingen zijn geen exitpolls. Bovendien leidt strategisch stemmen vaak tot een uitkomst die je als kiezer juist wilde voorkomen. Mijn advies: stem met je hart, op een partij die je écht raakt. Stem op de partij waar je voor de campagnestart ook al op wilde stemmen. Meestal is dat namelijk de beste keuze.

Voor mij is die keuze duidelijk: ik stem D66. Waarom? Omdat D66 het sociale en het liberale weet te koppelen, daar waar andere partijen (links of rechts) heel eenzijdig één kant kiezen. Omdat D66 echt werk maakt van privacy, auteursrecht en digitale burgerrechten. Omdat D66 dé onderwijspartij is. Omdat D66 het voortouw durft te nemen bij hervormingen die Nederland bestendig maken voor de onzekere toekomst. Omdat D66 beschikt over een goed verkiezingsprogramma en sterke kandidaat-Kamerleden. Maar vooral ook omdat de kemphanen Rutte en Samsom een sterke, stabiele partner nodig hebben die een nieuw hervormingsgezind kabinet vier jaar op de rails houdt. Wil jij dat ook, stem dan D66. En logenstraf de peilingen.

Jeroen Mirck is duo-raadslid namens D66 in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. De peilingen vertellen hem dat hij niet echt hoeft te rekenen op winst voor zijn partij, maar toch blijft hij hopen op een resultaat dat past bij deze radicale middenpartij. Logenstraf de peilingen, stem D66!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Rutte of Samsom: too close to call?”

  1. Michael Minneboo Says:

    Ik hou niet van peilingen. Waarom niet? Ze beinvloeden volgens mij stemgedrag. Als de peilingen zeggen dat de PvdA groot aan het worden is, zullen meer mensen overwegen om op de PvdA te gaan stemmen. Daarbij piekt een partij als de SP vaak te vroeg in de peilingen. Op dat moment springt iedereen op Roemer, en voordat je het weet werkt de overkill negatief en blijkt de uitslag een stuk minder goed dan voorspeld in die vroege peilingen. Maurice de Hond moeten ze een maand voor de verkiezingen op vakantie sturen. Hij mag pas weer terugkomen nadat iedereen zijn stem heeft uitgebracht.

  2. Jeroen Mirck Says:

    @Michael: Dat probleem schets ik ook: peilingen zijn een self-fulfilling prophecy. Ze beïnvloeden strategisch stemgedrag. Ik ben echter tezeer een liberaal om peilingen te willen verbieden.

Leave a Reply