Privacy volgens LinkedIn, Facebook en BoF

Wekelijks behandel ik op Radio Noord-Holland het laatste nieuws over internet, alweer bijna een jaar lang. Elke maandag om 10:10 uur krijg ik daar in De Ochtend twintig minuten voor, maar ik weet niet of ik daar vandaag genoeg aan heb. Er is deze week zo veel gebeurd! Weer veel gedoe over privacy, maar ook de dertigste verjaardag van de personal computer.

De pc bestond vrijdag exact dertig jaar. Op 12 augustus 1981 presenteerde IBM in New York de eerste pc: de IBM Personal Computer. Indertijd waren de meeste computers nog onooglijke bakbeesten die te groot en te duur waren voor thuisgebruik. IBM bracht daar verandering in, al timmerde Apple indertijd ook al aan de weg. Inmiddels lijkt de pc langzaamaan te worden verdrongen door de tablet. ABI Research voorspelt dat er over vier jaar 120 miljoen tablets jaarlijks zullen worden gekocht. Ter vergelijking: tegenwoordig gaan er jaarlijks zo’n 300 miljoen pc’s over de toonbank.

Met de komst van de computer kwam ook al gauw de discussie over privacy opzetten. Wat gebeurde er eigenlijk met al die data online? Tegenwoordg is privacy een terugkerend onderwerp, zo ook deze week. Door de PvdA’ers Jeroen Recourt en Martijn van Dam werden namelijk Kamervragen gesteld over vermeende privacy-missers van de sociale netwerken LinkedIn en Facebook.

Eerst was de internetwereld boos op LinkedIn. Het zakelijke netwerk had de algemene instelling dusdanig veranderd dat elke gebruiker ongevraagd toestemming gaf dat diens eigen profielfoto gebruikt kon worden in advertenties van LinkedIn. Je kunt het met één druk op de knop uitzetten, maar het is niet netjes dat LinkedIn dit er stiekem even doorheen heeft gedrukt. Onder druk van alle kritiek heeft de site inmiddels deze instelling aangepast.

Bij Facebook was de ophef nog even wat groter. De mobiele app van deze dienst kan contactpersonen uit telefoonlijsten en vrienden op Facebook synchroniseren, waardoor telefoonnummers van Facebook-vrienden automatisch op iemands profiel komen te staan. Daar schrokken veel gebruikers van, want ze hadden geen idee dat dit gebeurde. Een screenshot maakt duidelijk dat mensen hier toch echt zelf toestemming voor geven, al gaat de discussie er nu over of Facebook die tekst tussentijds zou hebben veranderd. De vraag is sowieso wat er met al die nummers kan gebeuren, bijvoorbeeld als Facebook gehackt zou worden. In deze video wordt trouwens uitgelegd hoe je alle telefoonnummers weer van Facebook verwijdert.

Of de Nederlandse Kamervragen over LinkedIn en Facebook echt resultaat zullen hebben, is natuurlijk sterk de vraag. Wel kan het ertoe leiden dat ook hogere gremia zich gaan uitspreken over het privacybeleid van deze Amerikaanse social networks. Zo tikte Neelie Kroes, Eurocommissaris van ICT & Telecom, al eens Microsoft en Google op de vingers.

Een andere interessante privacy-discussie is aangezwengeld door Bits of Freedom. Deze digitale burgerrechtenorganisatie beklaagt zich erover dat bedrijven zelden antwoord geven aan burgers die opvragen hoe zij in de database van het desbetreffende bedrijf staan vermeld. Daarom heeft BoF de zogenaamde Privacy Inzage Machine (PIM) ontwikkeld, die briefteksten bevat waarmee je bij circa 200 organisaties je persoonsgegevens kunt opvragen. Een mooie actie.

Genoeg input dus om twintig minuten radio mee te vullen. Dat lukte ook nog redelijk, al heb ik het jubileum van de pc een beetje afgeraffeld. Maar ja, je kunt ook beter vooruit kijken dan over je schouder. En dan heb ik de vernietiging van Facebook op 5 november 2011 door hackersclub Anonymous nog niet eens kunnen behandelen. Net zo min als de iPhone-blunder van Nokia.

Tot slot de App van de Week: datatellers. Sinds de grote telecombedrijven hebben aangekondigd om de tarieven voor mobiel internet te verhogen, is er een run op apps die bijhouden hoeveel data je verbruikt. Enkele namen: NetCounter, Gegevensgebruik en Onavo. Handig! De verwachting is dat heavy users KPN massaal gaan verlaten, ondanks het huidige charmeoffensief. Maar daar hebben we het de volgende keer wel weer over.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “Privacy volgens LinkedIn, Facebook en BoF”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Ook Jakolien Sok pakt dit onderwerp aan in haar column op NUzakelijk. Qua privacy haalt ze ook de Britse rellen erbij:

  “De afgelopen week was er weer een hoop ophef over sociale media en privacy. Zo waren er de rellen in Engeland die deels via Facebook en Twitter werden gecoördineerd. De Engelse premier Cameron was hier geheel niet van gecharmeerd en pleitte voor onderzoek naar een mogelijk toekomstig verbod op het gebruik van deze netwerken voor relschoppers.
  De overheidsdiensten in Engeland zetten foto’s van de op videobeelden vastgelegde relschoppers online en in de kranten om de raddraaiers in samenwerking met het publiek op te kunnen sporen. Met ruim 1500 arrestaties in een paar dagen tijd was deze actie uitermate succesvol.
  Tegelijkertijd wil onze privacywaakhond College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) hoge boetes opleggen aan door misdrijven gedupeerde bedrijven en instellingen die op dezelfde wijze hun gram proberen te halen. Je kunt je afvragen of Engeland te ver gaat of dat Nederland juist met de omgekeerde wereld bezig is. Op zijn zachtst gezegd een lastige discussie.”

 2. Eternity Says:

  Please teach the rest of these internet hooligans how to write and research!

 3. Terugblik op het digitale jaar 2011 Says:

  […] Privacy werd zowaar een issue in de politiek. In de Tweede Kamer werd vergaderd over een cookiewet, op het mondiale vlak over het verraderlijke anti-piraterijverdrag ACTA. Er werden Kamervragen gesteld over privacy-problemen op LinkedIn en Facebook. De politiek schrok echter pas echt wakker toen bleek dat DigiNotar, het bedrijf dat waakt over de veiligheid van overheidssites, zelf werd gehackt. Dit lek (en in het kader van ‘Lektober’ nog vele andere overheidslekken) maakten van ICT-journalist Brenno de Winter een semi-BN’er – en bovendien de Journalist van het Jaar. […]

Leave a Reply