Terugblik op het digitale jaar 2011

Het jaar zit er bijna op, dus blik ik vandaag op Radio Noord-Holland in mijn laatste internetrubriek van 2011 terug op de belangrijkste digitale ontwikkelingen die zich voordeden. 2011 was het jaar waarin Facebook Hyves voorbijstreefde, maar waarin het er met Google+ ook een geduchte concurrent bij kreeg. Want laten we eerlijk zijn: die ‘sociale’ netwerken zijn er niet voor ons, maar om geld mee te verdienen. De keiharde concurrentiestrijd kreeg vrijdag een gezicht toen ik per ongeluk langs de film Zombieland zapte: acteur Jesse Eisenberg, die vorig jaar Facebook-oprichter Mark Zuckerberg speelde in The Social Network, wordt opgejaagd door zombies. Het was alsof ik Zuckerberg op de vlucht zag voor de tentakels van Google. Of is Hyves in deze context de zombie?

Anyway, 2011 was een jaar waarin er online nog veel meer gebeurde. Het begon in januari al met het einde van de Dutch Bloggies. Als juryvoorzitter mocht ik die weblogprijs zelf te grave dragen. Dat deed ik in de Haagse popzaal Paard van Troje, waar we de Blogger van het Decennium bekendmaakten. Alle vijf genomineerden waren aanwezig, dus ook Wim de Bie. Een hele eer om hem daar even te spreken. De winnaar had een frontsoldaat gestuurd: PowNed-verslaggever Rutger Castricum nam de prijs in ontvangst namens zijn baas Dominique Weesie, oprichter van Neerlands grootste weblog GeenStijl. En daarmee kwam er een einde aan tien jaar Dutch Bloggies.

Begin 2011 ging het ook over Twittercodes (vooral de onzin ervan), het einde van e-mail (nog altijd mailt Kim Spinder niet, twitterde ze me dit weekend) en kregen de social media goeroes er flink van langs. Er was zelfs een 1-aprilgrap dat Talpa voor dit soort goeroes een talentenjacht ging opzetten: de SM Factor. Met mij als juryvoorzitter. Helaas, John de Mol heeft me nog altijd niet gebeld.

Al met al was 2011 toch vooral het jaar waarin online privacy meer dan ooit centraal stond. Het begon al in mei met het bericht dat telco’s als KPN en Vodafone hun klanten bespioneren. Met de dienst Deep Packet Inspection wordt het mobiele internetgedrag nauwkeurig gemonitord, teneinde uit te rekenen hoe klanten zwaarder belast kunnen worden. De media-aandacht leidde vooral tot extra aandacht voor de gratis sms-dienst WhatsApp – precies het tegenovergestelde dat de telco’s wilden.

Privacy werd zowaar een issue in de politiek. In de Tweede Kamer werd vergaderd over een cookiewet, op het mondiale vlak over het verraderlijke anti-piraterijverdrag ACTA. Er werden Kamervragen gesteld over privacy-problemen op LinkedIn en Facebook. De politiek schrok echter pas echt wakker toen bleek dat DigiNotar, het bedrijf dat waakt over de veiligheid van overheidssites, zelf werd gehackt. Dit lek (en in het kader van ‘Lektober’ nog vele andere overheidslekken) maakten van ICT-journalist Brenno de Winter een semi-BN’er – en bovendien de Journalist van het Jaar.

Terwijl Apple en Samsung een patentenoorlog uitvochten over de iPad en de Galaxy, trad de zieke Steve Jobs eind augustus terug als topman van Apple. Koppen als ‘Wat is Apple zonder Jobs?’ bleken omineus, want de digitale pionier overleed niet veel later, op 5 oktober. Zijn overlijden kreeg zo veel aandacht dat het leek alsof er een wereldleider of rockstar was heengegaan.

Tot slot was 2011 het jaar waar er op het technische vlak veel mis ging. Het regent dagelijks #fail op Twitter. In Nederland gaat dat vaak over de NS, maar in de toplijstjes prijken ook KPN, T-Mobile en Vodafone. Ook andere techfirms maken er een zootje van, zoals Blackberry en Groupon. Zou het door Twitter en de extra media-aandacht komen dat er steeds meer mis lijkt te gaan, of beknibbelen bedrijven in deze crisistijden daadwerkelijk op kwaliteit en service?

Natuurlijk kan er maar één FAIL de grootste zijn. In de Nederlandse internetwereld is het hardst gevloekt (en gegniffeld) over de problematische migratie van Web-log.nl. Eind augustus zouden alle 400.000 blogs van het Sanoma-platform wel even in 24 tot 48 uur overgezet worden van TypePad naar WordPress, maar eind december klopt er nog altijd meer niet dan wel. Bij gebrek aan goede communicatie van Weblog.nl botvierden woedende bloggers hun onvrede onder meer op… mijn weblog. Inmiddels staat de teller op het satanische aantal van 666 comments. Lees daar maar wat er precies allemaal misging.

Toch sluit ik graag positief af. Voor mij persoonlijk was dit het jaar waarin ik vierde dat ik tien jaar aan het bloggen ben en vier jaar aan het twitteren. Zelf verjaarde Twitter alweer voor de vijfde maal. Apps en sociale media domineerden het internetnieuws, en terecht. Ze bieden ons steeds meer mogelijkheden. Wees je alleen wel bewust van alle informatie die je deelt. Zoals de Oostenrijker Max Schrems (zie onderstaande video) ontdekte: een site als Facebook weet meer van je dan George Orwell had kunnen bedenken.

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Terugblik op het digitale jaar 2011”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Uiteraard heb ik vanmorgen in de twintig minuten van mijn internetrubriek in De Ochtend niet al deze onderwerpen kunnen behandelen. Samen met presentator Arjan Burggraaf zijn we er wel selectief doorheen gewandeld aan de hand van populaire zoektermen uit Google Zeitgeist 2011.
  http://www.googlezeitgeist.com/nl

 2. Mijn Moment 2011 Says:

  […] De laatste week van het jaar is aangebroken, dus hoog tijd om terug te blikken en goede voornemens te maken. Ho wacht, dat kan ook anders! Vergeet alsjeblieft die goede voornemens, want over een jaar moet je toch constateren dat je ze niet hebt waargemaakt. Kijk liever wat je het afgelopen jaar wél hebt weten te realiseren en trek er lessen uit voor het jaar dat komt. […]

 3. Jeroen Mirck Says:

  Meer lijstjes: http://sync.nl/2011-volgens-het-web/

 4. Tweede Kamer stemt tegen ACTA Says:

  […] “Stop ACTA! Big Brother! Fuck ACTA! Censuur!” De taal van de actievoerende Anonymous-hippies is niet mijn taal, maar we strijden in principe wel dezelfde strijd. De Anti-Counterfeiting Trade Agreement wordt gevreesd en gehaat omdat hij de piketpaaltjes slaat om de privacy van internetgebruikers grondig in te perken. De demonstranten hebben in zoverre hun zin gekregen dat ze de politiek wakker hebben geschud. Woensdag 29 mei 2012 was voor Nederland een historische dag: de Tweede Kamer steunde nagenoeg unaniem een motie van D66′er Kees Verhoeven (bepaald géén hippie) om het anti-piraterijverdrag te verwerpen. Sterker nog: een tweede motie, van de PVV, om ACTA ook in de toekomst niet te tekenen, haalde het eveneens. Een mooi resultaat. […]

Leave a Reply