De Ochtend: Roaming op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn mobiele telefoon! Zwarte Zaterdag is net achter de rug, dus zijn we weer massaal in het buitenland op vakantie. Met de definitieve doorbraak van mobiel internet riskeren steeds meer mensen een torenhoge rekening voor roaming. Zeker nu KPN en Vodafone (en inmiddels ook T-Mobile) de kosten voor mobiel internetten flink hebben opgeschroefd.

Eerder meldde ik al dat KPN en Vodafone hun klanten bespioneren om te kijken hoe vaak ze concurrerende diensten als WhatsApp en Skype gebruiken. Een verhoging van de mobiele datatarieven kon niet uitblijven en die volgde dan ook. Bij Vodafone gaat die prijsstijging vanaf vandaag in, bij T-Mobile vanaf 15 augustus en bij KPN (en Hi) vanaf 5 september. Met als gevolg dat hun tarieven met stip de duurste van Europa zijn. Dat u het maar weet.

Wie naar het buitenland gaat, moet al bij de grens niet vergeten zijn mobiel internet uit te zetten, want de teller gaat niet alleen lopen als je zelf aan het internetten slaat. Zo wordt op veel telefoons elke tien minuten even de mail binnengehaald, sturen sociale diensten bij elke reactie een pushbericht en worden software-updates automatisch geïnstalleerd. Wie dat niet uitschakeld, komt na zijn vakantie van een koude kermis thuis.

Het opzoeken van wifi-hotspots is natuurlijk de beste oplossing om zonder meerkosten lekker door te kunnen whatsappen, pingen, facebooken en twitteren. Daarnaast zijn er ook speciale roamingdiensten beschikbaar voor op reis. Een nieuwe speler is DROAM, een soort dongel die je kunt aansluiten op je laptop, iPad of telefoon om voor een vast bedrag tot 50MB  aan data per dag te kunnen verbruiken. Zo blijven je roamingkosten beperkt.

De grote boosdoeners KPN en Vodafone proberen intussen hun imago wat op te vijzelen door hun klanten beter inzicht te geven in hun dataverbruik. Beide partijen werken aan een dienst die een betere Fair Use Policy aanbiedt, zo meldt NU.nl: niet alleen een melding als je pakweg 70 of 100% van de datalimiet hebt bereikt, maar te allen tijde. Het verbruik in MB’s is nu nog lastig op te vragen. Bij KPN en Hi kan dat helemaal niet, bij Vodafone alleen per sessie. In de nieuwe abonnementen van KPN (pdf) en Vodafone (pdf) is de hoeveelheid data erg belangrijk bij de keuze van het abonnement, dus willen beide partijen het precieze gebruik beter inzichtelijk maken. Dan weet je tenminste wanneer de meter pas echt hard gaat lopen.

Nog een laatste tip: natuurlijk zijn onverwachte roamingkosten vervelend, maar een hele telefoon nieuw moeten kopen is ook een rib uit je lijf. Pas dus goed op als je met je dure iPhone staat te filmen aan de rand van het zwembad, zoals de meneer in dit filmpje. Drie keer raden waar hij uiteindelijk terecht komt…

Beluister mijn internetrubriek op RTV-NH via het radio-archief.

Tags: , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “De Ochtend: Roaming op vakantie”

  1. Jeroen Mirck Says:

    UPDATE: Na KPN en Vodafone heeft vandaag ook T-Mobile zijn tarieven voor mobiel internet verhoogd, zo meldt NU.nl. De naam T-Mobile is daarom toegevoegd aan bovenstaand bericht.
    Toelichting: vanaf 15 augustus komen er nieuwe abonnementsvormen en gaat de prijs van mobiel internet omhoog. Dit komt omdat de datalimieten worden aangepast. Waar T-Mobile nu nog onbeperkt internet aanbiedt, krijg een klant bij het zogenaamde iSmart-abonnement in principe maar 500 MB bij het goedkoopste abonnement van 29,50 euro. Bij de duurdere bundels zit 1000 MB aan mobiel internet. Het is voor klanten mogelijk om toch onbeperkt internet te krijgen voor 4,95 euro extra per maand. Dan wordt de snelheid van het mobiele internet als de limiet bereikt is, verlaagd naar 64 Kbps. De normale snelheid is 7,2 Mbps.

    De Google-tips die ik in de uitzending behandelde, zijn trouwens terug te lezen op de website van Henk van Ess: http://voelspriet.nl/googletips/

  2. Privacy volgens LinkedIn, Facebook en Bits of Freedom Says:

    […] Tot slot de App van de Week: datatellers. Sinds de grote telecombedrijven hebben aangekondigd om de tarieven voor mobiel internet te verhogen, is er een run op apps die bijhouden hoeveel data je verbruikt. Enkele namen: NetCounter, Gegevensgebruik en Onavo. Handig! De verwachting is dat heavy users KPN massaal gaan verlaten, ondanks het huidige charmeoffensief. […]

Leave a Reply