Buurtsafari in Nieuw-West?

“Groeten uit Soweto Amsterdam”, schreef ik hier afgelopen weekend als reactie op uitspraken van de Amsterdam Tourism & Convention Board (ATCB) in Het Parool. Samengevat verscheen mijn reactie ook als brief in de krant. Die hele kwestie krijgt een staartje.

Dinsdag ging de telefoon. Het was de ATCB, naar eigen zeggen ‘bezig met damage control’. Er stonden volop fouten in het gewraakte Parool-artikel, waarin onderzoeksmanager Hans Dominicus van ATCB de wijken Nieuw-West en Bijlmer vergeleek met de Zuid-Afrikaanse township Soweto. Of zoals het op ATCB.nl werd verwoord:

“Helaas zijn er vele feitelijke onjuistheden en ook verkeerde interpretaties in terecht gekomen. Het conceptartikel, waarop door ATCB vele correcties en aanvullingen zijn gemaakt, is ongecorrigeerd gepubliceerd. Het Parool heeft laten weten dat dit artikel op deze wijze niet geplaatst had mogen worden en zal [dinsdag] een uitgebreid artikel  publiceren waarbij e.e.a. recht zal worden gezet cq. verder belicht zal worden.”

Dat vervolgartikel ademt inderdaad een andere sfeer. Nog steeds wil het toeristenbureau bezoekers meer spreiden over de stad, maar de vergelijking met Soweto wordt niet meer gemaakt. In tegendeel. Refererend aan de alom bekende visie van Joe Pine en James Gilmore op authenticiteit en de Experience Economy, verwoordt Dominicus juist kansen voor Nieuw-West:

“Denk bijvoorbeeld ook aan Marokkanen die toeristen achterop de scooter een excursie geven door Nieuw-West en de Mercatorplein-buurt. Geweldig! Dat vinden mensen een beleving.”

Het ATCB heeft me laten weten dat Dominicus absoluut openstaat voor mijn oproep (als duo-raadslid van D66 Nieuw-West) om op ‘buurtsafari’ te komen naar Nieuw-West. Via Twitter liet de organisatie Far West al direct weten dit werkbezoek te willen ondersteunen. Kortom: zo zetten we samen alsnog Nieuw-West positiever op de kaart. Al dan niet achterop de scooter.

Tags: , , , , , , , , ,

6 Responses to “Buurtsafari in Nieuw-West?”

 1. Topsy.com Says:

  Tweets about this link […] Idee #ATCB: “Marokkanen die toeristen achterop de scooter een excursie geven in Nieuw-West en Mercatorplein. Geweldig!”

 2. Michael Minneboo Says:

  Ja, maak er een pretpark van, dat Nieuw-West.

 3. Verbal Jam Says:

  Achterop de scooter bij een Marokkaan… Ze maken het alleen maar erger.
  Waarom hebben ze dit nooit in Centrum gedaan?
  Dit zijn toch belachelijk stigmatiserende ideeën. Alsof er hier in Nieuw-West alleen maar Marokkanen op scooters rijden. Het lijkt me toch uiterst onfris om Nieuw-West te afficheren als ‘Marokkanenwijk’. Er wonen ook nog andere mensen die serieus genomen willen worden.
  Waarom alleen maar hiphop en house bij de Sloterplas? Waarom ook niet eens een ‘Prinsengrachtconcert’? Waarom altijd maar de Uitmarkt op het Museumplein of ergens anders in het Centrum? Waarom niet in andere stadsdelen?
  Het aantal uitgaansgelegenheden in de buitenwijken is absurd veel lager dan in het Centrum. Doe daar dan eens wat aan, maar dan geeft men niet thuis.

 4. Marjolein Says:

  Nou inderdaad. Ze mogen best bij mij achterop de fiets. Ben niet Marokkaans, maar tel toch ook graag mee als inwoner van NW.

 5. Natasha Says:

  Als de ‘inwoners’ van Slotervaart dit soort muziek maken, kom ik er wel op safari: http://www.youtube.com/watch?v=euzWZp6kTdg

  :)

 6. Wat doe je als duo-raadslid in Nieuw-West? Says:

  […] Vanwege mijn media-achtergrond ben ik sowieso degene die de communicatie van de D66-fractie verzorgt richting de bewoners van Nieuw-West. Ik schrijf regelmatig artikelen voor de Westerpost en ben actief op Twitter, Facebook, de websites Joop.nl en AmsterdamCentraal.nl maar natuurlijk ook op onze eigen website D66NieuwWest.nl. Afgelopen jaar heb ik geschreven over uiteenlopende zaken als veiligheid, bezuinigingen, het imago van Nieuw-West en de kwestie met de weigerambtenaren. […]

Leave a Reply