Groeten uit Soweto Amsterdam

Hoe gaat Amsterdam toeristen lokken naar andere wijken dan het centrum? Door die wijken nieuwe hippe namen te geven, zoals Amsterdam Docklands, Groene Plantage, ‘Bruisende Smeltkroes’, Little Amsterdam en ‘Kinetisch Noord’. Dit bedenk ik niet, vandaag staat het op de voorpagina van Het Parool. Voor de Bijlmer en Nieuw-West zijn er nog even geen trendy namen voorradig, maar de stadspromotor trekt alvast een vergelijking met het Zuid-Afrikaanse township Soweto. Wat een onzin.

Dit tragisch stukje citymarketing (‘naar de mensen toe’) komt uit de koker van de Amsterdam Tourist & Convention Board (ATCB), ook bekend om zijn homo-angst. De vijf genoemde namen hebben betrekking op respectievelijk het Oostelijk Havengebied, de Plantagebuurt / Watergraafsmeer, De Pijp, Oud-West en Amsterdam-Noord. Westerpark heet vooralsnog gewoon Westerpark, voegt Het Parool er fijntjes aan toe.

De gemeente probeert al tien jaar het toerisme buiten het centrum te stimuleren en denkt daar nu dé oplossing voor te hebben gevonden. Het Parool citeert Hans Dominicus van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van de ATCB:

“De grachtengordel is top, maar daarbuiten staan de mooiste monumenten. Als de toerist niet de fiets pakt, ziet hij niets van de Amsterdamse School. (…) Rotterdam promoot al jaren zijn moderne architectuur, terwijl wij oneerbiedig gezegd alleen maar die oude zooi aanboden.”

Aan het einde van het Parool-artikel (weggelaten uit de samenvatting online) licht Dominicus toe dat er nog geen namen zijn bedacht voor de stadsdelen die vooral negatief in het nieuws zijn, Nieuw-West en de Bijlmer. Vervolgens trekt hij een vergelijking met Soweto, want ‘toeristen in Zuid-Afrika gaan ook in de townships kijken’.

Ik heb die laatste passage een paar keer gelezen en me telkens afgevraagd: is deze man zelf wel eens in de gewraakte stadsdelen geweest? Zelfs zonder werkbezoekje (marketeers noemen dat aanmatigend ‘buurtsafari’) had meneer Dominicus toch kunnen beseffen dat krottenwijken in Afrika onvergelijkbaar zijn met groeikernen aan de rand van Amsterdam. En hoe stelt hij zich zo’n toeristische aanprijzing dan voor: “Aapjes kijken in de wijk van Mohammed B.” of iets dergelijks?

Ik nodig meneer Dominicus graag uit voor een buurtsafari in Nieuw-West. Als hij durft.

Foto: Thomas Sly (Flickr/CC)

Tags: , , , , , , , ,

9 Responses to “Groeten uit Soweto Amsterdam”

 1. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Natasha Cloutier en D66 A’dam Nieuw-West. […] BREKEND: Amsterdam Tourist Board vergelijkt Bijlmer en Nieuw-West met townships in Zuid-Afrika: http://bit.ly/9vnQcU #ATCB

 2. Remco T. Says:

  Jeroen. Even een kleine correctie: Townships zijn geen krottenwijken! (zelf wel eens wezen kijken?…). Ja, er staan her en der ook krotten in townships, maar voor een (veel groter deel) redelijk fatsoenlijke huizen. Zelfs gebouwd van bakstenen:)

  Townshipconcept is bedacht door de apartheidsregeringen, en waren bedoeld als woongebieden voor zwarten en kleurlingen. Met dikwijls vrij fatsoenlijke sociale woningbouw. In die zin zijn townships dus enigszins te vergelijken met de Bijlmer: ook een plek waar weinig blanken wonen.

  Dus de vergelijking Bijlmer en township volstrekt belachelijk noemen, ben ik ‘t niet mee eens. Ja, armoede is onvergelijkbaar tussen Bijlmer en township. Maar aan de andere kant kun je de Bijlmer best een zwart Amsterdams ghetto noemen. Net als een township.

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Remco: Dank voor de aanvulling. Het gaat me om de beeldvorming die een dergelijke uitspraak oproept. Die onvergelijkbare armoede maakt de vergelijking een beetje pijnlijk. Het feit dat jij direct een getto-associatie krijgt, lijkt me nu ook niet bepaald een toeristische ‘unique selling point’ die de ATCB actief zou moeten gaan uitventen.

 4. Natasha Says:

  Ongeacht hoe leuk of niet leuk de townships zijn (@Remco heeft wel gelijk, maar dat terzijde), ik heb drie maanden in een rotstuk van de Bijlmer gewoond (Kikkenstein). Ik heb herrie, betonrot en veel kakkerlakken meegemaakt. En drugsdealers. Al dat moois en leuks is te promoten, bel Unesco maar!
  En daar gaat het om: ATCB is verkeerd bezig.

 5. Topsy.com Says:

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Jeroen Mirck, Radboud v/d Linden en Willem Jongkind. […] Deal! RT @radboudvdlinden: Far West helpt je graag mee met die buurtsafari voor @Hans1221 Dominicus (#ATCB): http://bit.ly/cyMSux

 6. Jeroen Mirck Says:

  Zojuist kreeg ik een telefoontje van de ATCB, die volop bezig is met damage control: het hier aangehaalde artikel in Het Parool zou niet kloppen, vandaag volgt een aangepast verhaal in de krant. Ik ben heel benieuwd.

 7. Welcome to Soweto Amsterdam | Wis[s]e Words Says:

  […] As Jeroen Mirck reports, the Amsterdam Tourist & Convention Board has decided that branding and marketing neighbourhoods should be the key to winning over tourists. Some of the names suggested: ‘Amsterdam Docklands’, ‘Green Plantation’, ‘Swinging Melting pot’, ‘Little Amsterdam’, ‘Kinetic North’. Yes, they sound better in Dutch, but not much. Not all neighbourhoods have gotten their own brand suggestions yet — the ones above are for parts of the city already relatively popular and gentrified. The more troublesome areas of Amsterdam have been left out of this consultation exercise so far, though the marketeers had a “hilarious” suggestion for Amsterdam Zuid-Oost, traditionally the part of the city with the most Black people: Soweto. […]

 8. Buurtsafari in Nieuw-West? Says:

  […] “Groeten uit Soweto Amsterdam”, schreef ik hier afgelopen weekend als reactie op uitspraken van de Amsterdam Tourism & Convention Board (ATCB) in Het Parool. Samengevat verscheen mijn reactie ook als brief in de krant. Die hele kwestie krijgt een staartje. […]

 9. Amsterdam24hrs Says:

  Ingezonden brief van Jeroen Mirck in Westerpost:
  http://flic.kr/p/8w4BbS

Leave a Reply