Politiek is hard

De moeizame coalitieonderhandelingen in Amsterdam hebben hun tol geëist. Ageeth Telleman heeft zojuist bekendgemaakt dat ze terugtreedt als fractievoorzitter van de hoofdstedelijke D66-afdeling. Ze zegt te hebben “gestreden voor een andere bestuurscultuur in Amsterdam”. Daarbij hoort dat ze “verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat het proces van collegevorming voor D66 niet goed is verlopen.”

Zowel tijdens de campagne als de daarop volgende coalitiebesprekingen stonden PvdA en D66 vaak lijnrecht tegenover elkaar. Principieel bekeken was het verzet van D66 tegen de vanzelfsprekendheid om PvdA-leider Lodewijk Asscher te benoemen tot waarnemend burgemeester heel goed begrijpelijk, maar in de praktijk maakte het van de onderhandelingen een mijnenveld. Toeval of niet, uitgerekend vandaag kwam Het Parool met een harde reconstructie.

Het begon allemaal met het vertrek van D66 uit het coalitie-overleg, enkele uren na de benoeming van Asscher. Later werd er opnieuw gepraat, maar sneuvelde een akkoord over de positie van Asscher bij de koffieautomaat van de Stopera. Daarna was er het kritische interview van Telleman bij Pauw & Witteman.

Persoonlijk kan ik niet anders zeggen dan dat de coalitieonderhandelingen inderdaad niet goed zijn verlopen. Er was voortdurend ‘gedoe’. De fractie probeerde de breuk met de PvdA dinsdag nog te lijmen na raadpleging van de eigen leden, maar de sociaal-democraten waren onvermurwbaar.

Woensdag viel de deur definitief in het slot. Tijdens een extra vergadering besloot de PvdA-fractie echt niet meer met D66 te willen praten aan de onderhandelingstafel over de vorming van een nieuw Amsterdams stadsbestuur. De PvdA koos ervoor louter nog te onderhandelen met GroenLinks en de VVD. Luister ook naar het radio-commentaar van NOS-correspondent Edwin van den Berg. “Telleman heeft zich een beetje verkeken op hoe de waarnemend burgemeester lag bij haar achterban.”

Gerolf Bouwmeester wordt nu de nieuwe fractieleider, Telleman blijft wel in de gemeenteraad zitten. Ik vind het oprecht spijtig voor Ageeth, die zich voor meer dan 100 procent heeft ingezet. Het werkte echter averechts. Daarom is haar terugtreden een wijze beslissing. Politiek is een hard vak.

Tags: , , ,

4 Responses to “Politiek is hard”

 1. Jeroen Mirck Says:

  Discussie over de Amsterdamse perikelen vindt plaats op Plein66:
  http://plein66.nl/thoughts/show/9059

  Met interessante reacties van o.a. Frans Verhagen en Hein van Meeteren.

 2. Suriname Stemt: rode kaart voor etnische kaart Says:

  […] Terugkomend op wat ik hier in mijn artikel “Verkiezingen, wat maakt het uit?” heb gesteld zal de Surinaamse burger weer een actieve speler moeten worden in het momenteel totaal verziekte politieke veld. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar als we het níet doen dan hebben we voornamelijk onszelf beet. […]

 3. JeroenMirck.nl » Woelig jaar voor politiek Amsterdam Says:

  […] De verkiezingen in maart leverden het gefuseerde stadsdeel Nieuw-West een Dagelijks Bestuur op bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66. Die samenwerking verloopt vooralsnog prima. In tegenstelling tot geruzie bij de formatie van het stadsbestuur, de gevallen (en wederopgestane) stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik in Amsterdam Oost en huidig gekrakeel in stadsdeel West, gaat het hier in Nieuw-West heel voorspoedig. Saai eigenlijk, voor een blog als deze. […]

 4. Hypocrisie over D66 West Says:

  […] Iedereen binnen D66 Amsterdam heeft het erover, maar in het publieke debat houdt eenieder de mond stijf dicht. D66 West dus. Temidden van enkele eclatante verkiezingsoverwinningen (in Europa, stad, land en provincie) heeft D66 in de hoofdstad twee keer opzichtig geschutterd. Eerst liep de gemeenteraadsfractie onder leiding van Ageeth Telleman een bijna zekere bestuursdeelname mis. Vervolgens brak er ruzie uit binnen de deelraadsfractie van D66 in stadsdeel West. Beide kwesties vonden gretig aftrek in de kolommen van stadskrant Het Parool. Logisch, want de journalistiek (en haar publiek) smult van politieke uitglijers.

  De eerst storm is inmiddels al lang weer gaan liggen. In de gemeenteraad voert D66 degelijke oppositie en scoort het punten met thema’s als verruiming van sluitingstijden (Jan Paternotte), stadsgezinnen (Sebastiaan Capel) en het stedelijke ICT-drama (Carlien Roodink). D66 heeft de draad opgepakt. Je moet wel, want de politiek is een perpetuum mobile. Dat doet de zevenkoppige fractie goed. Respect. […]

Leave a Reply