Video: juryvoorzitter Dutch Bloggies spreekt

De uitreiking van de Dutch Bloggies was een groot succes. Voor de camera interviewt Patrick Petersen (Marketingfacts) mij als juryvoorzitter over weblogs en hun toekomst. “De blogwereld is veel breder geworden.”

Daags voor de uitreiking vond er ook een interview plaats met Petersen, die me toen schriftelijk enkele vragen stelde. In dat interview, gisteren verschenen op Marketingfacts, leg ik onder meer uit dat blogs aan het veranderen zijn:

“Er is een wisseling van de wacht gaande. De oude garde dunt uit, houdt er geleidelijk mee op of is minder gepassioneerd aan het bloggen. Bloggen bestaat ook alweer tien jaar in Nederland, dus is het tijd voor een nieuwe generatie. Toch blijven er ouwe rotten superfanatiek doorgaan. Dat zijn de echte bloghelden. Dit jaar zijn de genomineerden meer dan ooit een mix van jong en oud. (…) Bloggen is volwassen aan het worden. Natuurlijk krijgt het medium nog altijd te maken met achterdocht en scepsis, maar tegelijk gaan steeds meer bedrijven corporate bloggen. Dat neemt geen hoge vlucht, maar het blijft nog steeds iets spannends en nieuws voor directiekamers. Dat geeft aan dat weblogs serieuzer genomen worden. Verschillende weblog hebben ook zelf nieuws gemaakt. Dat zet het medium zeer zeker op de kaart.”

Ik wil ook op deze plek nog even mijn waardering uitspreken over de gepassioneerde en zeer goed functionerende jury. Zonder hen had ik het als juryvoorzitter niet kunnen doen. In het interview zeg ik het zo:

“De juryvergadering was een feest. Heerlijke mensen. En door hun inzet denk ik dat we het dit jaar beter hebben gedaan dan tevoren. Zo is er dit jaar rond de juryverkiezing geen enkel relletje geweest. Volgens mij vindt het publiek dat we het eigenlijk wel best hebben gedaan. We hebben onze eigen regels ook heel strikt nageleefd. Ik steek mijn hand in het vuur voor een eerlijke uitkomst dit jaar.”

Na afloop is er in de blogwereld natuurlijk volop gediscussieerd over de winnaars van dinsdag. Op Dutch Cowboys en Bright (allebei genomineerd maar niet gewonnen) gaat het over de tegenstelling tussen amateur- en professionele blogs, een discussie die donderdag nog eens dunnetjes wordt overgedaan op de webradio van MediaMinds. Een echte rel, zoals dat traditiegetrouw schijnt te gebeuren rond de Dutch Bloggies, was er dit jaar niet.

Videoverslag Dutch Bloggies 2009 van Mike Bello op Vimeo.

Tags: , ,

3 Responses to “Video: juryvoorzitter Dutch Bloggies spreekt”

 1. Sander Says:

  Hey Jeroen,

  Lekker interview! Ik ben meteen weer helemaal up-to-date in de blogosfeer. Ik kijk uit naar je interview van volgend jaar.

  Ciao,

  Sander.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Vandaag staan er ook een paar citaatjes van me in Trouw. De krant belicht de jongste winnaar ooit bij de Dutch Bloggies: Rutger de Quay (14), wienst Koekjesfabriek.com dinsdag is bekroond tot beste persoonlijke weblog.

  “De Quay gaat met een gedachte aan de haal en weet dit door met taal te spelen toegankelijk en aantrekkelijk op te schrijven. Toen ik hem voor eerst zag bij een blogevenement, dacht ik: het zal wel een gimmick zijn, zo’n jong joch van veertien. Totdat hij zijn eigen tekst voordroeg en ik onder de indruk raakte. Hij kan echt heel goed schrijven. (…) Hij beschouwt zijn eigen wereldje, dat weliswaar marginaal en klein is, maar toch leuk is om over te lezen door de stijl. Dat is een kunst. ’De Avonden’ is een van de beste Nederlandse romans, maar je kunt niet zeggen dat dit een spannend avontuur is. Reve heeft het gewoon heel mooi opgeschreven. Hetzelfde geldt voor Aaf Brandt Corstius als columniste. Zij maakt geen wereldschokkende dingen mee, maar schrijft over haar kinderwens of over trendy kleding. Op een leuke manier. Om lezenswaardig te zijn hoef je geen Hofland meer te zijn.”

 3. JeroenMirck.nl » Terugblik op het blogjaar 2009 Says:

  […] Het blogjaar 2009 op JeroenMirck.nl zit er bijna op. Het eerste volledige jaar, want vorig jaar was nog een ‘gebroken’ blogjaar, dat aanvankelijk begon op Nieuwe Media Weblog. Ten opzichte van 2008 hebben de bezoekersaantallen een enorme sprong gemaakt. Dat is voor een groot deel te danken aan mijn overstap naar de VARA om daar Joop.nl op te zetten, wat veel discussie opriep. Met name de weblogs Geenstijl, BBrussen.nl en HP/De Tijd maakten zich daar erg druk over. Ook mijn nieuwe rol als juryvoorzitter van de Dutch Bloggies trok veel aandacht op allerlei sites, van Dutch Cowboys tot Haags Allerlei. Deze interesse is ook terug te zien in het jaaroverzicht van mijn blogberichten die het meest gelezen zijn en de meeste reacties opriepen. Alle lezers, reaguurders en zij die naar mij linkten: hartelijk dank voor de aandacht en een blogrijk 2010 toegewenst! Zo, en nu de ranglijsten… […]

Leave a Reply