Dutch Bloggies: NRC.next is beste weblog

Het zit erop. De Dutch Bloggies beleefden dinsdagavond een feestelijke uitreiking, met NRC.next als winnaar van de belangrijkste titel: beste weblog van 2009. Even alle winnaars kort op een rij. Beste weblog én beste nieuws- & opinieblog: NRC.next. Beste lifestyleblog én beste vormgeving: Nalden.net. Best geschreven weblog: Lief Dagboek (Jacq Veldman). Beste politieke blog: NOS Weblog Washington, van correspondent Eelco Bosch van Rosenthal. Beste persoonlijke weblog: Koekjesfabriek (van de 14-jarige Rutger de Quay). Gezondheid & Sport: Marijn Fietst. Kunst, Cultuur & Entertainment: Wondering Mick. Beste muziekblog: Eerste Hulp Bij Plaatopnamen. Beste literatuurblog: De Papieren Man. Techniek & Wetenschap: Science Palooza. Beste onderwijsblog: Elke Das. Beste marketingblog: Frankwatching. Beste beeldblog: Coert. Beste corporate blog: Independer. De publieksprijs voor het meest populaire weblog ging naar iPhoneclub, de publieksprijs voor de beste microblog ging naar de Twitter-account van Nico Dijkshoorn. Hieronder mijn juryrapport over het beste weblog van 2009.

Acht weblogs zijn dit jaar genomineerd voor de hoofdprijs bij de Dutch Bloggies: het beste weblog van 2009. Geen tien, geen vijf, maar acht. Geen longlist en daarna een uitgedunde shortlist, nee, deze acht weblogs zijn dit jaar de absolute top van de Nederlandse blogosfeer, aldus de jury. En dan gaan we niet lopen marchanderen. In alfabetische volgorde zijn de genomineerden: Bright, Elsevier, Frontaal Naakt, GeenStijl, Nalden, NRC.next, Science Palooza en De Speld. Professionals naast amateurs, humor naast wetenschap, kijkcijferkanon naast niche. Ik loop ze even een voor een langs.

Bright is een ‘techglossy’ die online nog veel meer leeft dan op papier. Online is hier niet het vijfde wiel van de printwagen. De uitpakparty is een fenomeen en ook daarnaast gebeurt er nog veel meer, zoals eigen events.

Ook Elsevier is een journalistiek medium dat internet snapt. Bestaand nieuws krijgt een eigen draai en soms wordt er ook zelf nieuws gemaakt. Veel oude media doen nog steeds een beetje spastisch over outbound links, maar Elsevier linkt naar buiten dat het een lieve lust is.

Frontaal Naakt is er net als vorig jaar weer bij. Fucking goed geschreven en met de vinger op de zere plek van het multicultidebat. Waar gehakt wordt vallen spaanders, dus monden discussies met oprichter Peter Breedveld nog wel eens uit in jarenlange vetes. En het schijnt in het echt zo’n aardige jongen te zijn.

Geenstijl dan. Als je het in Nederland hebt over blogs, dan heb je het over Geenstijl. Ook journalistiek gezien blaast de site inmiddels een deuntje mee. Dat is dan wel vooral te danken aan de filmpjes van Rutger Castricum, die ons toch vraagtekens doet stellen over de geëiste juridische scheiding tussen Geenstijl en tv-omroep PowNed. De jury vindt Geenstijl een beetje mainstream geworden, maar de grootste grief is toch wel die vormgeving: die begint ons als lurkende juryleden stilaan te vervelen.

Nalden is het beste bewijs dat weblogs een serieuze rol spelen op het gebied van mode, trend en lifestyle. De naamgever van deze site is zelf een wandelend stijlicoon en heeft zijn site ook precies zo opgetuigd. De grafische interface is uniek en wonderschoon. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

NRC.next gooide dit jaar het roer 180 graden om: de weinig succesvolle nieuwssite werd gekilld ten gunste van een weblog waar een kleine redactie lekker zijn gang kon gaan. Die nieuwssite was er immers toch al, bij grote broer Nrc.nl. Vanaf de lancering was ‘Nextlog’ spraakmakend. Deze site heeft het afgelopen jaar echt een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Originele invalshoeken, een prachtige beeldrubriek en leuke speciale content, zoals de fotostrip Ype & Willem. Met liefde gemaakt.

Science Palooza bewijst dat wetenschap niet saai hoeft te zijn. De site sprong er in zijn eigen categorie met kop en schouders uit, dus hoort hij absoluut bij de creme de la creme van bloggend Nederland.

Tot slot De Speld. Maatgevend in Nederland als het gaat om persiflages en parodieën. Eenieder die dit ook doet, kijkt naar De Speld. Het is zo goed gedaan dat ze soms bloedserieus worden overgenomen door een zichzelf heel erg serieus nemend medium als De Telegraaf. Lachen tot je er dood bij neervalt, om er dan achter te komen dat ook dat nep was. We zijn benieuwd hoe we zelf morgen door De Speld in de maling worden genomen.

Uit deze acht namen konden we uiteindelijk maar één winnaar kiezen. Om De Speld lachten we het hardst, het design van Nalden vonden we het mooist, om Frontaal Naakt maakten we ons het boost, over Geenstijl hadden we allemaal een andere mening, maar er was er eentje bij die ons op Mexicaanse wijze wist te besmetten met dat authentieke positieve blogvirus. Enthousiasme gekoppeld aan nieuwswaardig vakwerk. Bloggen als bloggen bedoeld is. De Dutch Bloggie voor het beste weblog van 2009 gaat naar… NRC.next.

Alle winnaars staan overzichtelijk bij elkaar op DutchBloggies.nl. Ik feliciteer ze allemaal van harte. Ook het publiek bedankt voor de massale opkomst. Het was een leuk feest. Tot volgend jaar!

Tags: , ,

8 Responses to “Dutch Bloggies: NRC.next is beste weblog”

 1. Ruud Says:

  Via de livestream alles meegekregen en als vader van koekjes apetrots. Mooi programma vol vaart. Eén ding: er valt voor menigeen (notabene voor een politicus) nog veel te leren als het op het spreken in het openbaar aankomt…

 2. Tom Says:

  1 december, ik had het in mijn hoofd geprent. Helaas ben ik het tóch vergeten. Hoe dan ook: Mooie winnaars.

 3. uberVU - social comments Says:

  Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by feedpoker:
  http://tinyurl.com/ubervu

 4. jodelahiehie Says:

  Zelfcensuur? In je toespraak noemde je ook nog even de zogenaamde dubbele pet van de vader van Rutger Castricum. Maar heb je hier weggehaald. Je bent wel geobsedeerd met dubbele petten! Gelukkig heb je die zelf ook regelmatig op! En je werkgever ook. Ik vind dat je minstens een kilo boter op je hoofd hebt.

 5. Jeroen Mirck Says:

  @Jodelahiehie: Dat was een persoonlijke kanttekening, die geen onderdeel uitmaakt van het officiële juryrapport. Een mild-kritische knipoog. Veelzeggend dat Geenstijl al door zo’n kleine kanttekening in huilen uitbarst.

  Ik merk trouwens dat de Geenstijl-reaguurders (hier, op GS en op Twitter) moeilijk uit de voeten kunnen met mediawetgeving: PowNed móet losstaan van Geenstijl om in aanmerking te komen voor omroepgeld, terwijl Joop.nl gewoon een website van de VARA is. Vergelijkingen tussen Joop en Geenstijl op basis van mediaregels zijn dus onzin.

 6. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Journalistieke voorspelling voor 2010 Says:

  […] In dit licht is het natuurlijk treffend dat een kwaliteitskrant er dit jaar voor koos om zijn site als blog in te richten. NRC.next won er de hoofdprijs mee bij de Dutch Bloggies, de jaarlijkse weblogprijzen. […]

 7. JeroenMirck.nl » Bloghelden: win het boek! Says:

  […] Het bloglandschap werd geschetst door Anne Helmond (die er onderzoek naar doet) en Ernst-Jan Pfauth (die betaald blogt voor NRC.next). […] Pfauth, organisator van de conferentie Blog ‘08, vertelde een meer spiritueel verhaal over de blogosfeer. Hij legde de link met de hippies in de jaren ‘70, en met de geestverruimende werking van LSD. […]

 8. Dutch Bloggies stoppen na 10 jaar! Says:

  […] Na tien jaar komt er een einde aan een online traditie: de jaarlijkse verkiezing van de Dutch Bloggies voor beste Nederlandse weblogs. Stichting Dutch Bloggies laat vandaag, ook namens mij als juryvoorzitter, weten dat de prijs stopt. Toch hebben we nog een speciale bijeenkomst in petto. Hier onze afscheidsblog. […]

Leave a Reply