Terugblik op het blogjaar 2009

Het blogjaar 2009 op JeroenMirck.nl zit er bijna op. Het eerste volledige jaar, want vorig jaar was nog een ‘gebroken’ blogjaar, dat aanvankelijk begon op Nieuwe Media Weblog. Ten opzichte van 2008 hebben de bezoekersaantallen een enorme sprong gemaakt. Dat is voor een groot deel te danken aan mijn overstap naar de VARA om daar Joop.nl op te zetten, wat veel discussie opriep. Met name de weblogs Geenstijl, BBrussen.nl en HP/De Tijd maakten zich daar erg druk over. Ook mijn nieuwe rol als juryvoorzitter van de Dutch Bloggies trok veel aandacht op allerlei sites, van Dutch Cowboys tot Haags Allerlei. Deze interesse is ook terug te zien in het jaaroverzicht van mijn blogberichten die het meest gelezen zijn en de meeste reacties opriepen. Alle lezers, reaguurders en zij die naar mij linkten: hartelijk dank voor de aandacht en een blogrijk 2010 toegewenst! Zo, en nu de ranglijsten…

Meest gelezen blogposts in 2009:

 1. Anonieme reaguurders komen uit de kast (32.399)
 2. Eerste werkdag bij de VARA (13.623 views)
 3. Revu kiest Top-20 Weblogs (11.857)
 4. VARA komt met De Joop (7.417)
 5. Twitter Top-40 (6.651)
 6. Kutreclame van Lactacyd (6.121)
 7. Twitter koppelen aan Hyves (6.076)
 8. How to… Twitter (5.340)
 9. Mijn trein reed. En de jouwe? (4.609)
 10. Dutch Bloggies: de jury heeft gesproken (2.731)

Met overmacht de populairste posting: het bericht over anonieme reaguurders (mensen die fel reageren op weblogs als Geenstijl) leverde me een stortvloed aan bezoekers op van, jawel, Geenstijl. Ik citeerde letterlijk uit Revu, dat allerlei reaguurders had geïnterviewd. Veel betrokkenen kwamen langs om commentaar te geven. Niemand trok zijn Revu-quotes terug, maar mijn letterlijke weergave ervan zou ‘uit zijn verband zijn gerukt’. Ach ja. Een ander populair thema is Twitter, dat met drie artikelen in de top-10 staat. De hype is blijkbaar nog lang niet voorbij.

Meest besproken blogposts in 2009:

 1. Anonieme reaguurders komen uit de kast (300)
 2. VARA komt met De Joop (151 comments)
 3. Eerste werkdag bij de VARA (132)
 4. Ik begin voor mezelf (57)
 5. Revu kiest Top-20 Weblogs (52)
 6. Coming Soon (39)
 7. Jeroenmircken (37)
 8. Kutreclame van Lactacyd (32)
 9. Twitter koppelen aan Hyves (27)
 10. JOOP.nl is live! (26)

De lijst van artikelen met de meeste reacties lijkt redelijk op de lijst erboven. Hooguit nog meer artikelen over Joop.nl (met dank aan de reaguurders), maar ook het bericht over mijn vertrek bij Emerce. Ruim vijftig mensen kwamen langs om me te feliciteren met mijn eigen bedrijf Mirck Media.

Tot zover de lijstjes. JeroenMirck.nl gaat in 2010 weer op volle kracht door. Het afgelopen jaar namen ruim 109.000 unieke bezoekers de moeite om mijn weblog te bezoeken, waarvoor dank. Zij brachten circa 225.000 bezoeken en lazen samen zo’n 713.000 pagina’s.

Voor wie het interesseert: 75% van mijn bezoekers gebruikt Windows (vorig jaar 66%), 15% bezoekt de site via een Mac (vorig jaar 24%). Van de resterende bezoekers weet ik dat 2% werkt met Linux (was 1%). Internet Explorer is de populairste browser van mijn bezoekers, want 47% komt daarmee bij me binnen. Firefox ‘doet’ 32%, Safari 12%. Vorig jaar gebruikten de meeste bezoekers nog Firefox, maar dat was toen nog vooral (Firefox-minded) Emerce-publiek. Geenstijl-reaguurders conformeren zich blijkbaar vaker aan de browser van Microsoft.

Hartelijk dank voor het bezoeken en lezen van JeroenMirck.nl. Ik doe het graag en blijf dat ook komend jaar doen. Tot ziens in 2010!

Tags: , , , ,

6 Responses to “Terugblik op het blogjaar 2009”

 1. christinA eijkhout Says:

  “Geenstijl-reaguurders conformeren zich blijkbaar vaker aan de browser van Microsoft.”

  Waar slaat dat nu weer op. Zoiets mag je alleen zeggen als je de gegevens echt per reactie hebt uitgesplitst. En de meeste statprogs doen dat niet.
  Het enige wat je met een gerust geweten zou kunnen zeggen is: globaal lijkt het erop dat bij de meeste reacties IE door het grote publiek als browser wordt gebruikt.

 2. Elin Says:

  FYI… Firefox heeft een plugin (User Agent Switcher) waarmee je je voor kan doen als ware je een Windows-gebruiker met IE8, terwijl je ondertussen gewoon met je Firefox op een Linux-distro loopt te surfen.
  (Aan de multimediaplugins/-codecs kan je dan nog wel de browser en ‘t besturingssysteem afleiden, maar ik geloof dat websites dat niet tracken, is ook vrij diffuus.)
  Ik zeg het maar even, ik surfte zelf eenmaal zo om niet op te vallen, en toen was ik vergeten dat uit te zetten. Bovendien schijnt Silverlight (Moonlight) in sommige situaties beter te werken onder Linux als je zogenaamd met IE surft. Je voordoen als Google-bot is ook nuttig, opent soms anders gesloten deuren :)

 3. Jeroen Mirck Says:

  @Elin: Interessant om te weten. Ik hecht uiteraard niet bijster veel waarde aan de browserverdeling, maar het is ronduit opmerkelijk hoezeer Firefox is ingeburgerd bij het Emerce-publiek (mijn primaire doelgroep in 2008), in sterke tegenstelling tot het bredere publiek dat dit jaar mijn site bezocht.

  @Christina: Die zin was natuurlijk bedoeld om met een knipoog te lezen. Gezien het feit dat die ene website dit jaar voor een enorme boost aan traffic heeft gezorgd, was de aanname niet eens onwaarschijnlijk. Het Grote Publiek werkt op een pc en past zijn browser niet aan. Zo simpel is het. Grappig trouwens dat je die niet bijster relevante bijzin eruit pikt. Ik vond persoonlijke de lijstjes (en de aantallen views en comments) stukken interessanter.

 4. JeroenMirck.nl » Blog Archive » Ben jij God? Says:

  […] De mooiste interpretatie zou worden beloond met een exemplaar van het boek. Hoewel mijn weblog het afgelopen jaar ruim 100.000 unieke bezoekers mocht verwelkomen, liep de weggeefactie alles behalve storm. […]

 5. JeroenMirck.nl » Terugblik op blogjaar 2010 Says:

  […] Beste lezers, dank voor jullie bezoekjes aan mijn weblog in het afgelopen jaar. Traditiegetrouw maak ik aan het eind van het jaar de balans op. Centrale vraag is altijd: wat lazen jullie het meest en waar reageerden jullie vooral op? Dit jaar heb ik geen monsterhit zoals mijn blogpost over reaguurders in 2009 (32.000 keer gelezen, 300 reacties), maar valt op dat mijn weblog over de volle breedte goed bezocht wordt. Het afgelopen jaar kwamen bijna 100.000 unieke bezoekers langs, bijna net zo veel als de 109.000 het jaar ervoor. Zij brachten circa 248.000 bezoeken (in 2009 waren dat er 225.000) en lazen samen zo’n 708.000 pagina’s (was 713.000). Maar goed, de hamvraag is natuurlijk: wát lazen al die mensen precies? Hier zijn de lijstjes! […]

 6. Blogjaar 2011: Sanoma verslaat GeenStijl Says:

  […] De voorgaande twee jaren was mijn meestgelezen blogpost een artikel waar GeenStijl naar linkte (zie de terugblikken van 2009 en 2010), maar ditmaal is dat verrassend genoeg niet het geval. Zeker, Pritt Stift en zijn mannen startten de actie “Blijf met je rotpoten van onze rotmirck af”, maar die legde het af tegen de verhitte discussie over Weblog.nl. Deze FAIL van het Jaar wint dus op de valreep toch nog een troostprijs. Sanoma verslaat dus GeenStijl – een voorbode voor de uitkomst van de curieuze rechtszaak tussen beide partijen? […]

Leave a Reply