Tien jaar bloggen in Nederland

Je hebt kleine feestjes en grote feestjes. Het kleine feest is dat mijn weblog JeroenMirck.nl vandaag precies één jaar bestaat. Het grote feest is dat bloggen in Nederland tien jaar bestaat. Wanneer precies, dat weten we niet. Want wat was het eerste weblog? Tonie.net (september 1999), Alt0169 (augustus 1999) of Sikkema.net (juli 1999)? Bright interviewde de drie frontrunners, dus maak zelf je keuze. Loop ik negen jaar op die gasten achter? Welnee.

Eigenlijk begon ik in juli 2001 al met bloggen over strips, op Comicbase.nl. Reageren op de dagelijkse stroom berichten kon niet, want daarin voorzag het zelfgeknutselde concept niet. Toch was het in alles een weblog – zonder dat ik dat toen zo noemde. Die blogtechniek ging ik elders zoeken. Eerst een beetje pielen op Pitas.com (april/juni 2004), daarna striploggen in het Engels op Comicbase.blogspot.com, vanaf augustus 2004.

Sindsdien hopte ik van de ene blog naar de ander. Vanaf september 2005 was ik een van de eerste actieve bloggers op Volkskrantblog. Een maand later vroeg Stephan Fellinger (Blogo Media) me of ik Strips.blogo.nl kon opzetten binnen zijn blogcommunity. Ik kreeg een twintigtal stripmakers zo gek om mee te doen. Twee keer werden we met die blog genomineerd voor de Dutch Bloggies. Het team versnipperde echter, waardoor we in april 2007 genoodzaakt waren om te stoppen.

Bizar is dat ik er uitgerekend gisteren achter kwam dat Blogo Media de stekker uit Strips.blogo.nl heeft getrokken. Een linkje werkte niet meer, dus mailde ik Fellinger. Die antwoordde:

“Afgelopen weekend zijn we overgegaan op WordPress met meer dan 30.000 artikelen. Bij de verhuizing hebben we een aantal blogs die niet meer actief zijn stopgezet.”

In de tussentijd ging ik gewoon door met bloggen. Nadat ik als Adformatie-redacteur begin 2006 een reeks gastblogs voor Molblog had geschreven, lanceerde Adformatie in juni 2006 zijn eigen weblog, getiteld Adfoblog. Daar trok ik echt de kar, want de rest van de redactie had beduidend minder op met bloggen. Na mijn vertrek naar Emerce, in april 2008, was het dan ook snel gedaan met Adfoblog. Wel sleepte ik ook voor dit weblog een nominatie voor de Dutch Bloggies in de wacht.

Persoonlijk blogde ik sindsdien op LiveJournal, zakelijk op NieuweMedia.web-log.nl. Totdat ik vond dat dat echt niet meer kon. Toen vroeg ik – eindelijk! – mijn eigen naamdomein aan en startte met JeroenMirck.nl. Handige naam, want ik begon niet veel later voor mezelf te werken. Hier blog ik dus nu een jaar, en dat blijf ik nog wel even doen. Stoppen met bloggen zit niet in mijn aard. Over tien jaar spreken we elkaar weer. Same time, same blog.

Tags: , , , , , , , , , , ,

14 Responses to “Tien jaar bloggen in Nederland”

 1. Mike's Webs Says:

  Gefeliciteerd met 1 jaar JeroenMirck.nl! Maar ik denk dat we elkaar wel eerder dan over tien jaar spreken. :)

 2. Sjef Kerkhofs Says:

  Proficiat Jeroen, en leuk om te lezen waar je allemaal hebt rondgehangen de afgelopen 10 jaar :)

 3. karin r. Says:

  ga ook iets erover bloggen nog. bright heb ik ook gelezen. het gaat hard; zelf aan het bloggen sinds 2003. tijd vliegt while blogging. ;-)

 4. Jeroen Mirck Says:

  @Mike, Sjef: Thanks! In feite vergeet ik nog te melden dat ik na Adfoblog ook nog in opdracht ben blijven bloggen: voor Emerce (nieuwssite met comments), De Nieuwe Reporter en Mindz.com. Plus hier en daar wat gastbijdragen.

 5. madbello Says:

  Gefeliciteerd, kan niet anders zeggen dat je deze zomerse komkommertijd goed invult met geweldige leuke blog items.

 6. Jeroen Mirck Says:

  Ook artikelen over 10 jaar bloggen bij Marco Raaphorst, Karin Ramaker (allebei van Blog-art.nl), Retecool en About:blank. Bij die laatste heb ik de discussie maar even aangezwengeld over wie ‘de eerste’ was:
  “De intentie van alledrie was ongetwijfeld om een weblog te maken, maar je kunt je dan heel procedureel afvragen of het ook al echt weblogs waren. Persoonlijk vind ik dat niet essentieel: aangezien je nog geen simpele instapsjabloontjes had van Blogger, WordPress en TypePad, moesten mensen zelf iets in elkaar knutselen. Mijn eerste ‘blog’ (uit 2001) was een zelf in html gebouwde nieuwssite over strips (Comicbase.nl legde ik later vast) met chronologische berichtjes. Dat zouden we nu inderdaad zonder nadenken een weblog noemen. En zo is het ook met Sikkema.net, Alt0169.com en Tonie.net.”

 7. Marco Raaphorst Says:

  deze link kwam ik op retecool tegen:
  http://web.archive.org/web/20021003193951/home-1.tiscali.nl/~kuifje/editie112.htm

  1997!!

 8. Jeroen Mirck Says:

  @Marco: Daily Wacko ziet er inderdaad wel verdomd uit als een weblog! :)

 9. Bloghelden, 10 jaar webloggen in Nederland Says:

  […] weblog in Nederland startte. Wie de eerste blogpost in Nederland nu echt maakte, daar zullen we het nooit over eens worden. Maar feit is dat we dit jaar een jubileum hebben in Nederland. Een paar maanden geleden zat ik […]

 10. Arne Kuilman Says:

  Ik ben altijd under the radar gebleven, maar kende enkele gloriedagen in 2001.
  Applebits blogt sinds 9 januari 1998 over Apple, techniek en design. Ik kan me nog herinneren, dat ik tonie.net voor het eerst tegenkwam en ook het woord bloggen moest leren.

 11. Doe mee met Bloghelden! « Bloghelden Says:

  […] weblog in Nederland startte. Wie de eerste blogpost in Nederland nu echt maakte, daar zullen we het nooit over eens worden. Maar feit is dat we dit jaar een jubileum hebben in Nederland. Een paar maanden geleden zat ik […]

 12. Blog-art: weblogs worden professioneler Says:

  […] In januari 2007 ergerde ik me eraan dat de eindeloze ruzie tussen journalisten en bloggers in een status quo terecht was gekomen. Een status quo die wel eens dodelijk zou kunnen zijn voor de media, die zich onvoldoende leken aan te passen aan de opkomst van internet. Dus schreef ik een pamflet met de titel “Journalisten moeten bloggen of ze verliezen hun baan.” Onzin, vonden veel journalisten. Toch zijn er sindsdien veel meer journalisten gaan bloggen. Tegen de stroom in, want de groei van blogs lijkt te stagneren. Vrijdag zit ik bij Blog-art.nl in een panel over wat oude media toch met nieuwe media moeten doen. Een oude discussie, maar nog steeds geen uitgemaakte zaak. Vandaar dat ik mijn oude pamflet toch maar even in mijn borstzak stop. “Dames en heren journalisten, u slaapt!” […]

 13. Tien jaar aan het bloggen Says:

  […] Vooropgesteld: ik ben zeer zeker niet de eerste blogger van Nederland. Bloggen doen we hier al sinds 1999. Toch is vandaag voor mij persoonlijk een bijzondere dag, want ik blog vandaag precies 10 jaar. Het begon allemaal op 30 juli 2001 met Comicbase. Tijd voor een terugblik. […]

 14. Blogger bestaat 10 jaar Says:

  […] Persoonlijk lees ik weinig corporate blogs en gaat mijn voorkeur uit naar individuen, de mavericks op het internet. Die bleken in de afgelopen tien jaar, want zo lang schijnt het fenomeen bloggen te bestaan, toch het meest interessant. Vandaag is Blogger jarig, de service van Google waar ik bij blog. Op 23 augustus 1999 lanceerde Pyra Labs Blogspot. In 2003 kocht Google Blogspot en veranderde de naam drie jaar later in Blogger. Volgens de berichten zal Blogger allerlei nieuwe features aanbieden om dit feit te vieren. Ik ben benieuwd, want in vergelijking tot applicaties als wordpress lopen ze bij Blogger toch gehoorlijk achter op de ontwikkelingen. […]

Leave a Reply