Dit lied biedt hoop in de politieke puinhoop

Corinne Bailey Rae

Mijn hoofd suist. We leven in chaos en het wordt alleen maar erger. Na het oorlogsjaar 2022, waarin Oekraïne bloedig werd binnengevallen door Rusland, was ook 2023 pijnlijk en confronterend. Niet alleen op het oorlogsvlak (naast Oekraïne explodeerde eveneens Israël), maar ook vanwege de algehele woede en onvrede die de hele wereld lijkt te verteren.

In Nederland merken we dat aan de val van het kabinet over migratie, de verkiezingswinst van de extreemrechtse PVV van Geert ‘minder, niet milder’ Wilders en aan steeds heftiger protest tegen de meest uiteenlopende zaken: van voorlezende drag-queens tot Tata Steel.

In het licht van al deze wanorde vind ik het lastig om een muzikaal anker te vinden. Vorig jaar was dat het anti-oorlogslied Take Heart van Glen Hansard, maar dit jaar miste ik absolute uitschieters. Veel goede muziek van goede artiesten, maar wie maakt werkelijk het verschil?

Ik wist het ineens toen ik een zangeres hoorde die zich helemaal had losgerukt uit de conventies die haar groot hadden gemaakt. R&B-ster Corinne Bailey Rae kennen we van koffiehuismuziek zoals Put Your Records On, maar op haar nieuwe album Black Rainbows gooit ze het roer radicaal om. We horen ineens jazz, elektronica maar vooral moddervette rock. Echt waar, is dit die zachtaardige soulzuster? Bailey Rae liet zich inspireren door de Afro-Amerikaanse kunstverzameling van de Stony Island Arts Bank in Chicago, met als bijzonder resultaat dat ze zichzelf compleet opnieuw heeft uitgevonden.

Dit grenzeloze lef komt het best uit de verf in de ultrakorte rockstamper New York Transit Queen. In 1 minuut en 49 seconden schetst Bailey Rae in een paar losse kreten het leven van een 17-jarige zwarte vrouw die met de metro van Manhattan dagelijks op een onafscheidelijke skateboard naar haar slechtbetaalde ‘nine to five’ baantje reist.

Deze Transit Queen is haar ware heldin. Waarom? Omdat ze haar mannetje staat in een harde wereld, omdat ze de toekomst vertegenwoordigt waar we zo hard voor moeten knokken. New York Transit Queen is rauw en echt. Het is het geluid dat ons wakker schudt. Jazeker, de wereld is een puinhoop. Maar laten we er het beste van maken. Voor onszelf, maar vooral voor de generatie na ons.

Jeroen Mirck schreef deze bijdrage voor de 2023-battle van muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes.

Tags: , ,

Leave a Reply