De magistrale zoektocht van Marvin Gaye

Marvin-Gaye-Oostende-2023

Op vakantie in Oostende moest ik even op bezoek bij deze muzikale gigant. Marvin Gaye ontvluchtte begin jaren tachtig de Verenigde Staten vanwege een belastingschuld, mentale problemen en ruzie met zijn platenmaatschappij. Hij streek neer in de Belgische badplaats en hervond zichzelf. Aan de Vlaamse kust schreef hij zijn grootste hit: Sexual Healing.

In Oostende staat een beeld van Gaye achter een piano. Oorspronkelijk was dat te zien in de statige Kursaal, maar tegenwoordig is het publiek toegankelijk in een winkelcentrum. Gelukkig leeft zijn herinnering voort.

Laatst organiseerde muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes een muzikale battle gebaseerd op Gaye’s oeuvre. Natuurlijk heb je het dan over zijn goddelijke stem, zijn universele hits, de sensualiteit van zijn muziek en zijn getormenteerde (liefdes)leven – plus de prachtige muziek die dit opleverde, van Let’s Get It On tot Here, My Dear. Ook ontkomen we dan niet aan zijn worsteling met de geldgedreven muziekindustrie en de druk die dat geeft op het creatieve maakproces.

Halfslachtige zelfmoordpoging

Gaye’s vlucht naar Oostende is veelbesproken, maar daar gingen al veel ruzies met platenbazen aan vooraf. Als het aan de zanger zelf had gelegen, hadden twee albums nooit het levenslicht gezien: Love Man en In Our Lifetime. Het nummer Ego Tripping Out is onlosmakelijk aan beide albums verbonden. Na zijn echtscheidingsplaat Here, My Dear was Gaye vervreemd van zijn publiek en naarstig op zoek naar een hit. Love Man moest een album worden vol succesvolle disco, soul en R&B, maar de zwaar aan cocaïne verslaafde Gaye liep vast tijdens het productieproces. Hij deed zelfs een halfslachtige zelfmoordpoging met een te grote dosis coke, die gelukkig niet groot genoeg bleek.

Love Man ging op de plank en moest worden omgewerkt tot iets anders – In Our Lifetime. Maar ook dat album vlotte niet. Uiteindelijk kregen de labelbazen van Motown de opnamen in handen en ze besloten die snel af te mixen zonder medeweten van de artiest zelf. Gaye was woedend en stapte naar de rechter. Hij vergeleek zichzelf met Pablo Picasso en Leonardo da Vinci: ook van hun kunst blijf je af.

Therapie op de dansvloer

Postuum is In Our Lifetime opnieuw uitgebracht in 1994, met Ego Tripping Out als nieuwe openingstrack. In 2007 volgde een uitgebreide uitgave met alternatieve versies, gevolgd door een boxset van Love Man. Op deze speciale persingen hoor je de magistrale zoektocht van Gaye. Ego Tripping Out werd die grote funky hit waar de gevallen zanger naar op zoek was. Tegelijk is het ook een afrekening met zijn egocentrische en materialistische leven. Therapie op de dansvloer. Geniaal en gevoelig, pijnlijk en prachtig. Dit nummer en het doolhof eromheen zijn Gaye ten voeten uit.

Het leven van Gaye eindigde tragisch. Terug in de VS werd hij tijdens een familieruzie doodgeschoten door zijn vader. Hij was toen 45 jaar oud. De soulzanger laat een rijk oeuvre na, dat wordt gekenmerkt door zijn krachtige en veelzijdige stem.

Tags: , , ,

Leave a Reply