Hoe communiceer je over betaald parkeren?

Parkeerdebat Beverwijk (2023)

Deze week stond ik twee avonden in het theater. Niet met een onemanshow, maar met een teaminspanning om de inwoners en ondernemers van Gemeente Beverwijk te informeren over de parkeerplannen van het stadsbestuur. Een intensief project dat veel emotie oproept.

Parkeren houdt de gemoederen altijd bezig. Dat merkte ik in de stadsdeelcommissie van Amsterdam, dat merkte ik als kortstondig inwoner van Haarlem (waar de spanning momenteel hoog oploopt) en dat merk ik nu opnieuw als communicatieadviseur in Beverwijk. Er is altijd veel weerstand als het gaat om betalen voor parkeren.

Om die weerstand wat weg te nemen, wilde wethouder Jaqueline Dorenbos-de Hen actief in gesprek met iedereen die te maken heeft met parkeren in het centrum van haar stad. Om de voorgestelde parkeerplannen uit te leggen en reacties op te halen.

Dus stonden we deze week twee keer in de grote zaal van het Kennemer Theater. Dinsdag 20 juni voor honderd bewoners en woensdag 21 juni voor een dertigtal ondernemers. We hebben veel zorgen en wensen gehoord, die we proberen mee te nemen in het definitieve raadsvoorstel. De formele inspraak loopt nog tot en met 18 juli.

Uitdagende communicatie

Qua communicatie is dit veelzijdig en uitdagend project. Zo schreef ik mee aan het collegevoorstel en de raadsmemo, regelde ik op de dag van het collegebesluit direct een exclusief interview van de parkeerwethouder met de regionale krant en verspreidde ik zelf het nieuws via een persbericht en social media.

Maar toen begon het communicatietraject pas echt. Een bewonersbrief voor half Beverwijk opstellen én versturen, een folder laten ontwerpen met alle twintig maatregelen erin en daarna ook nog eens de presentatie van de interne én externe informatiebijeenkomsten. Nog los van de webcare en woordvoering.

De parkeeravonden zitten erop, maar de inspraak loopt nog een maand. Die blijven we promoten, want iedereen heeft recht om iets te vinden van de plannen. Vervolgens gaan we alle zienswijzen verwerken, komt er een aangescherpt raadsvoorstel, gaat de politiek erover soebatten en volgt er dit najaar een besluit.

Wat gaat er straks veranderen?

Nee, ook dan is het niet klaar. Per 1 januari 2024 moeten de eerste parkeermaatregelen worden ingevoerd. Dat vereist wederom een zorgvuldige communicatie. Brieven, folders, bewegwijzering, webteksten, social media: we trekken alles uit de kast om bewoners, bezoekers en ondernemers zo goed mogelijk uit te leggen wat er straks gaat veranderen.

Kortom: een grote klus, maar ook een mooie klus.

Meer weten over de parkeerplannen? Lees onze FAQ.

Videoverslagen van beide theatershows kun je hier en hier bekijken bij NH Nieuws. Lees ook de artikelen van Richard Stekelenburg voor Noordhollands Dagblad: een interview met de wethouder, een analyse van de plannen en twee verslagen van beide avonden.

Dit bericht verscheen ook op LinkedIn. Daar lees je de reacties.

Tags: , , ,

Leave a Reply