Dit zijn de beste albums van 2022

Afghan-Whigs-2022

Was 2022 een goed muziekjaar? Ja en nee. Ik heb het hele jaar door muziek geluisterd en veel interessante artiesten gehoord of zelfs ontdekt. Ik genoot ervan om oude onbekende bands op te graven, maar hoorde ook menig muzikant wiens carrière nog moet ontluiken. Toch blijkt de oogst wat schraal nu ik met de jaarwisseling in zicht de balans opmaak met een lijst van beste nieuwe albums.

Heus, er is genoeg om uit te kiezen. Veel werk valt echter af bij de vraag: is dit de absolute top van 2022? Toch is het me gelukt een top-10 samen te stellen van albums die me bovengemiddeld konden boeien. De beste albums van het jaar? Laat ik het zo zeggen: deze tien platen raad ik aan om in de kerstvakantie te luisteren, zeker als je ze nog niet (goed) kent.

  1. Afghan Whigs – How Do You Burn?
  2. Kae Tempest – The Line is a Curve
  3. The Smile – A Light for Attracting Attention
  4. Damien Jurado – Reggae Film Star
  5. The Delines – The Sea Drift
  6. Ghost Woman – Ghost Woman
  7. Ethel Cain – Preacher’s Daughter
  8. Warhaus – Ha Ha Heartbreak
  9. Spoon – Lucifer on the Sofa
  10. Bird Streets – Lagoon

Zelf luisteren? Check dan mijn Spotify-lijst (inclusief afvallers).

Bovenaan mijn muzikale jaarlijst staan drie acts die bij mij al vaker een prominente plek hadden, al dan niet onder een andere noemer. Jaarwinnaar Afghan Whigs is een persoonlijke favoriet en klinkt na drie decennia nog altijd niet versleten. Dat merkte ik met name tijdens een zinderend concert in Paradiso. Greg Dulli en zijn mannen rocken nog altijd met ballen, bezieling én betekenis.

De nummers twee en drie kennen we onder andere namen. Spoken word-kunstenaar Kae Tempest veranderde in 2020 de eigen voornaam, maar het eigen werk bleef net zo krachtig. “This is a time of great reckoning”, schreef ze middenin de coronacrisis over haar eigen coming-out. “Privately, locally, globally. For me, the question is no longer ‘when will this change’ but ‘how far am I willing to go to meet the changes and bring them about in myself.’ I want to live with integrity.” De teksten van haar nieuwe album ‘The Line is a Curve’ zijn net zo vlijmscherp als dit persoonlijke statement.

Een van mijn favoriete hedendaagse bands Radiohead maakt de laatste jaren weinig nieuwe muziek, maar bandleden Thom Yorke en Jonny Greenwood hebben een nieuwe band opgericht: The Smile. Het spannende album ‘A Light for Attracting Attention’ had prima in het eclectische oeuvre van Radiohead gepast.

De rest van mijn muzieklijst is al net zo divers als de top-3. De productieve singer-songwriter Damien Jurado blijft hoogstaande albums maken, ondanks de rare titel ‘Reggae Film Star’. Voor de tijdloze soul van The Delines heb ik ook in 2019 al een lans gebroken en dat blijft onverminderd van toepassing. Andere vertrouwde namen zijn de Amerikaanse band Spoon (altijd goed!) en Warhaus, de Belgische eenmansband rond Balthazar-voorman Maarten Devoldere.

Nieuwe ontdekkingen zijn de psychedelische rock van Ghost Woman (een project van de Canadese multi-instrumentalist Evan Uschenko), de spookachtige indie-sound van Ethel Cain en het introverte album ‘Lagoon’ van Bird Streets. Van dat laatste album kan ik met name de single ‘Sleeper Agent’ aanbevelen, die zanger John Brodeur opnam samen met Ed Harcourt. ik ontdekte dit nummer op Spotify in de nacht na een concert van Afghan Whigs, met Harcourt als voorprogramma. En zo zijn we weer terug bovenaan mijn jaarlijst. Vergeet mijn Spotify-lijst niet te luisteren. Veel plezier!

Jeroen Mirck schrijft over muziek voor Ondergewaardeerde Liedjes.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply