De ruzie tussen Lynyrd Skynyrd en Neil Young

Lynyrd Skynyrd

Misschien wel het meest iconische muzikale citaat uit de rockgeschiedenis zit in ‘Sweet Home Alabama’, het loflied van Lynyrd Skynyrd op het zuiden van de Verenigde Staten. Het is eigenlijk niet eens een letterlijk citaat, maar iedereen met historisch muziekbesef weet precies om welk liedje het gaat.

“I heard Mr Young sing about her
Well, I heard ol’ Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A southern man don’t need him around, anyhow”

De zuiderlingen van Lynyrd Skynyrd (niet helemaal waar, want ze kwamen eigenlijk uit Jacksonville, Florida) waren niet gediend van de kritiek op het racistische verleden van de zuidelijke staten, die de Canadese rockgrootheid Neil Young uitte in zijn nummer Southern Man uit 1970 en twee jaar later nog eens dunnetjes overdeed in de befaamde meezinger Alabama. Met ‘her’ bedoelen de heren dan ook de staat Alabama. Over Alabama zong Young eerder het volgende:

“Alabama, you got the weight on your shoulders
That’s breaking your back, your Cadillac
Has got a wheel in the ditch and a wheel on the track”

De grap is dat dit conflict veel minder heftig was dan vaak wordt gedacht. Lynyrd Skynyrd-frontman Ronnie Van Zant was juist een groot fan van Neil Young en is dat altijd gebleven. Sterker nog: bij een live-vertolking van Sweet Home Alabama in 1977 (in bijgaande video) staat hij doodleuk met een T-shirt van de Canadees op het podium.

Young heeft op zijn beurt later ook toegegeven dat hij zijn kritiek misschien wel iets te dik had aangezet. Hij bood Lynyrd Skynyrd zelfs het nummer Powderfinger aan, maar dat is nooit opgenomen omdat er door een vliegtuigongeluk een dramatisch einde kwam aan de band in de oorspronkelijke bezetting.

Memorabel is het optreden van Young tijdens een herdenkingsconcert enkele weken na de vliegtuigcrash, waar hij een medley speelde van Alabama én Sweet Home Alabama. Daarmee was de cirkel rond, al hadden alle betrokkenen het graag heel erg anders gezien. “Sweet Home Alabama. Lord, I’m coming home to you.”

Jeroen Mirck schreef dit artikel oorspronkelijk voor muziekblog Ondergewaardeerde Liedjes.

Tags: , , ,

Leave a Reply