Negen jaar op Twitter

Che Guevara RED

Volg jij als mediaprofessional het Twitter-account van Adformatie? Dan heb ik eer van mijn werk, want negen jaar geleden heb ik dat account aangemaakt. Dank je, graag gedaan. Negen jaar geleden alweer, wow! Een dag tevoren was ik zelf op Twitter gestart, na een tip van (nu) @Punkmedia. We konden toen niet weten dat Twitter de wereld zou veranderen, vonden het vooral ‘leuk en met een narcistisch, licht exhibitionistische inslag’.

Nu, jaren later, is Twitter naast een virtuele koffieautomaat ook een serieuze concurrent van nieuwsmedia. Er geld mee verdienen is voor de oprichters nog altijd lastig. Bovendien klagen gebruikers (ja, Twitter is ook een klaagmuur) over de vaak negatieve, zelfs vijandige sfeer. Het zal allemaal wel. Zonder wrijving geen glans. Revolutie vindt plaats met rumoer, niet in stilte. Viva la Revolución! 

Tags: , , ,

7 Responses to “Negen jaar op Twitter”

 1. Bert van Hijfte Says:

  Viva la Revolución!

  En dat uit de mond van een D’66-er. Opmerkelijk. Of: Umwertung aller werte?

  Zat ook vroeg (2008) op Twitter en ook erg kort. Dorpspomp voor van alles en nog wat in een schreeuwerig forma(a)t. Past wel goed in de Nederlandse cultuur dat niet of nauwelijks een publiek intellectueel debat kent, waar op publieke intellectuelen met een menig wordt neergekeken en ordinaire schreeuwers vaak de boventoon voeren.

  Veel plezier op Twitter.

 2. Jeroen Mirck Says:

  Minder opmerkelijk dan je denkt, Bert: in de tijd dat D66 nog mét apostrof werd geschreven, is de partij inderdaad opgericht om het vastgeroeste bestuurlijk establishment omver te blazen. Politieke revolutie dus.

  De rest van je reactie is wat aanmatigend en onvolledig. In kranten, opinieweekbladen en zalen als De Balie en Pakhuis de Zwijger wordt een prima intellectueel debat gevoerd. Twitter is daar een aanvulling op, met beperkte middelen (140 tekens). Daar kun je op neerkijken (gek, dat verweet je toch anderen?), maar elke gebruiker weet dat dit medium zijn eigen dynamiek heeft. Wij denkt dat er louter geschreeuw staat op Twitter, moet zich hoognodig opnieuw informeren.

 3. Bert van Hijfte Says:

  De publieke intellectueel zoals die in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Italië bestaat kennen wij niet. Intellectuelen spreken in kleine enclaves zoals de Balie, Spui 25, de Aula UvA etc. maar hebben nauwelijks invloed op het publieke debat zoals in genoemde landen wel het geval is. Krijg regelmatig Twitter berichten te lezen en het niveau is er niet op vooruit gegaan.

  Tip: organiseer debat waarom Nederland geen publiek intellectueel debat kent. Is hier sprake van het spreekwoordelijk maaiveld?

 4. Jeroen Mirck Says:

  Dat laatste is zeker een goed idee, Bert. Het klopt dat onze buurlanden Frankijk en Engeland een rijkere debatcultuur hebben.

 5. Ximaar Says:

  Alles wat met Ad*.* begint blokkeer ik, of dat nu via de brievenbus is of het internet. En ik denk dat ik Che G. aan mijn kant heb, die man draait zich om in z’n graf als ie dit leest. ;-)

  Met Twitter zelf is niet zoveel mis, alleen dat ik gek wordt van die mensen die zogenaamd ons account van een regionale belangenvereniging willen volgen om zo indrirect reclame voor hun bedrijfje te maken. Zit er een blokkeermogelijkheid in voor alles dat verder dan 30km van Alkmaar ligt?

 6. Jeroen Mirck Says:

  @Ximaar: Als je die spammers niet terugvolgt, kunnen ze je ook geen Personal Message sturen. Blocken en direct weer unblocken is een optie, dan volgen ze je niet meer. O ja, en Ché moet tegen een grapje kunnen. ;-)

 7. Ximaar Says:

  @Jeroen: Bedankt voor de tip, ik ga er eens mee aan de slag.

Leave a Reply