Torres overrompelt Paradiso

Torres-SprinterHoe goed een album is, blijkt vaak pas echt live. Dan vallen de puzzelstukjes op hun plaats omdat je ziet hoe de artiest het vertolkt. Het samenspel, de improvisaties, maar ook de gezichtsuitdrukkingen en de emoties die bij de muziek huren. Zo was het afgelopen dinsdag in de kleine zaal van Paradiso met Torres, voor mij een van de openbaringen van muziekjaar 2015.

Torres is een uit Nashville afkomstige singer-songwriter die in het dagelijks leven Mackenzie Scott heet. Dit voorjaar kwam haar tweede album ‘Sprinter’ uit, dat muzikaal rijker is aangekleed dan haar titelloze debuut uit 2013. Meer noisy gitaren, maar nog altijd veel verstilling en introverte teksten over de donkere kanten van het leven. Tegelijk zijn songs als ‘New Skin’ en het titelnummer toegankelijk genoeg om een breder publiek te bekoren. En reken maar: dat gaat gebeuren. Torres is een sprankelende groeidiamant.

Op het kleine podium van Paradiso stond toch nog vooral een wat timide jonge vrouw, die verrast zei te zijn door de redelijk volle zaal. Die verlegenheid verdween gelukkig als sneeuw voor de zon tijdens het intense optreden. De vaak zwaarmoedige teksten zijn niet modieus somber, maar komen echt uit Torres’ tenen. Het kleine blonde meisje kan een enorme scheur opentrekken en lijkt dan vooral doende haar demonen te verjagen. Het doet haar muziek het geijkte geluid ontstijgen. Sharon Van Etten ontdekte dat al eerder en vroeg Torres al als achtergrondzangeres voor ‘Are We There’.

De intensiteit van dit concert versterkt het gevoel dat op de plaat wordt opgewekt. Als er iets is dat Torres dinsdag duidelijk maakte, dan is het dat haar muziek authentiek is. Met noisy effectbejag, dat zeker, maar dan wel gestoeld op echte emoties. De donkere klank van haar tweede album is zeker ook te danken aan Rob Ellis, de producer van PJ Harvey. Torres heeft haar geluid verdiept en kan alleen nog maar dieper graven en beter worden. Deze sprinter heeft het in zich om een marathonloper te worden.

Jeroen Mirck is freelance journalist. Lees hier wat hij dit voorjaar al de beste muziek van 2015 vond.

Tags: , , , ,

One Response to “Torres overrompelt Paradiso”

  1. Gabrielle Says:

    Hey, that post leaves me feeling folohsi. Kudos to you!

Leave a Reply