Mediaweek (26): Vaarwel, Pauw & Witteman!

PenWHet was deze week een tijd van afscheid nemen van het oude en een warm welkom voor het nieuwe. Na acht jaar stopt de spraakmakende talkshow Pauw & Witteman eind volgende maand. Het einde dus van een pronkstuk van de ‘oude media’. Tegelijk staat een nieuw medium te trappelen om heel Nederland en misschien wel de hele wereld te veroveren: Blendle, de digitale kiosk van Alexander Klöpping (doorgebroken dankzij ‘old school’ DWDD), gaat op 28 april live voor iedereen. Al heeft bijna iedereen die ik ken al een ‘exclusieve’ invite, maar toch.

Blendle wil het kranten lezen hervormen. Gaan we straks alleen nog maar online lezen en betalen per artikel? Veel signalen wijzen al in die richting. We consumeren media meer dan ooit, zo blijkt uit het SCP-onderzoek MediaTijd 2014: bijna negen uur per dag. Tegelijk blijkt uit GfK-onderzoek in opdracht van het boekenvak dat we lezen vanaf papier en scherm steeds vaker combineren: vorig jaar combineerde 36% van de lezers beide mediavormen, dit jaar is dat 46%. Digitaal wint dus snel terrein.

Tegelijkertijd blijven die ‘oude’ printmedia worstelen met de veranderende tijden. Sanoma moest na zichzelf ook zijn distributietak Aldipress reorganiseren, terwijl ondertussen de verliezen bij haar tv-acquisitie SBS alleen maar toenemen.

Ondertussen herlanceerde Twentsche Courant Tubantia (onderdeel van Wegener) haar zondagskrant, maar wel alleen digitaal. Die kan dus zo Blendle in worden geschoven. Sowieso moet je die printuitgevers scherp in de gaten houden, er ze goochelen volgens media-onderzoeker Piet Bakker nogal met hun digitale oplagen. Dus wat is nu écht digitaal succes?

Wat dat andere oude medium televisie betreft: nog voor het overleden Pauw & Witteman is begraven, wordt er al gedanst op de grafkist. Fusieomroep KRO-NCRV claimt het timeslot van de talkshow en schuift direct zwaar geschut naar voren: Eva Jinek moet dat uur een veel kekker programma gaan maken, aldus de christelijke omroepen. Eerst zien, dan geloven.

Waar we vermoedelijk ook snel afscheid van gaan nemen, is Fashion Planet. Deze mode-soap op Net5 mag dan dolkomisch zijn, de freelancers die het programma maken denken daar heel anders over: productiehuis DDMC betaalt hun facturen al maanden niet meer. FNV Kiem is inmiddels aan het bemiddelen. Traditionele media zijn in deze veranderende tijden bepaald geen ‘feel-good movie’.

Meer medianieuws? Check MarketingTribune.nl.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply