Ajax-hooligan doet niet aan zelfkritiek

Ajax-logo-oudAjax verloor zondag van zichzelf. De voetbalclub verloor in de eerste plaats van het eigen team dat de bekerfinale tegen PEC Zwolle niet serieus leek te nemen en daarvoor de deksel keihard op de neus kreeg: 1-5. Maar bovenal verloor Ajax zondag van de eigen supporters, of beter gezegd: een deel van de achterban dat je eigenlijk geen supporter mag noemen.

Ze vernielden het interieur van de Rotterdamse Kuip en ontregelden de wedstrijd door vuurwerk op het veld te gooien – daarmee riskerend dat de eigen spelers geraakt werden, maar bovenal dat hun eigen club zou worden gediskwalificeerd. Niet voor niets beet de woedende Ajax-directeur Edwin van der Sar hen toe: “Kappen met deze shit! Zo gaat Ajax naar de klote!”

Na alle publieke verontwaardiging hoop je stiekem dat de harde kern van de Ajax-supporters tot enige zelfreflectie in staat zou zijn. Het tegendeel is waar. Op F-side.nl verscheen maandag een ronduit genante column waar iedereen de schuld kreeg van de ongeregeldheden, behalve de hooligans zelf. Laten we even lezen wat de wijze heren van de F-side te melden hebben.

“De F-Side is groot geworden met vuurwerk. Honderdduizendklappers en fakkels waren eerder regel dan uitzondering in de Meer. Nooit gewonden, nooit gezeik. Toch was er een hoge pief bij de FIFA die vond dat vuurwerk niet meer mocht. Vuurwerk werd verboden.”

Je moet onder een steen hebben geleefd als je anno 2014 nog steeds denk dat vuurwerk onschadelijk is, maar de F-side is blijkbaar zo wereldvreemd. Jaarlijks verliezen mensen handen, ogen en oren dankzij het vuurwerk op oudejaarsdag, maar bij de F-side heet dat: “Nooit gewonden, nooit gezeik.” Bovendien vergeten de heren hooligans dat de F-side niet de maat der dingen is, zoals de zon ook niet rond de aarde draait. Vroeger was voetbal een sport zonder ongeregeldheden, met stadions vol mannen met gleufhoeden. En nee, die staken nooit, werkelijk nooit vuurwerk af. Oftewel: als je naar het verleden wijst, doe dat dan niet zo selectief. Voetbal is groot geworden zónder vuurwerk. En zónder hooligans.

Hebben de columnisten van F-side.nl dan helemaal geen zelfreflectie? Jawel, het lukt ze in welgeteld één zin: “Oké, misschien was het allemaal niet heel erg handig getimed.” Direct daarna wordt doodleuk opnieuw gedaan alsof de neuzen bloeden: “Buiten die paar brandplekken op het veld en een ingelaste pauze is er toch eigenlijk helemaal niets gebeurd.”

Het ligt namelijk niet aan die woeste horde hooligans, maar aan de rest van de wereld. Aan de scheidsrechter Bas Nijhuis (“die het zelfs nodig vond de wedstrijd een half uur te moeten staken”), aan de bobo’s in de skybox (“met hun champagne en kreeft”), aan de aanwezige Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg (“Straffen, stadionverboden, snelrecht, niets is te gortig voor de politici”), aan staatssecretaris Fred Teeven (“niet vies van een dealtje met Amsterdamse penose”), aan minister Ivo Opstelten (“houdt de hand boven het hoofd van een vieze vuile kinderverkrachter”), tja, aan wie niet eigenlijk. Zelfs Vladimir Poetin, het bancaire systeem en de stervende kindjes in Afrika worden erbij gehaald.

De column op F-side.nl is een hemeltergend kijkje in het brein van de fanatieke Ajax-supporter. De hele wereld is schuldig aan alles, alleen de F-side (of in dit geval: Vak 410) treft geen blaam. De harde kern van Ajax voelt zich miskend en geschoffeerd, spreekt er schande van dat ze op social media worden uitgemaakt voor ‘doorgesnoven malloten, hersenloze idioten, tuig van de richel’. O, wat zijn ze zielig.

Gelukkig is er zelfs in dit zootje ongeregeld soms iemand die opstaat om z’n kameraden terecht te wijzen, want daags na deze column verschijnt er een ander statement op de website, na ‘overleg met hooggeplaatste jongens binnen de groep’. Die eerdere column ‘ging meer over de reacties op het gebeuren van gisteren, waarmee er voorbij is gegaan aan de daadwerkelijke actie’.

Komt er vervolgens een mea culpa? Welnee. “Vuurwerk is top, maar niet als daar eigen spelers mee worden geraakt.” Als er dus PEC-spelers zouden zijn geraakt, was er niets aan de hand geweest, aldus de F-side. “De harde kern was op het moment van gooien nog niet aanwezig in het stadion, anders had de harde kern meteen ingegrepen en daar een einde aan gemaakt.” Ons is dus zowaar nog een onderlinge matpartij bespaard gebleven.

Dat de hooligans vervolgens het complete Feyenoord-stadion kort en klein hebben geslagen, blijft natuurlijk ook in dit naschrift onvermeld. Een beetje doorgesnoven hooligan doet namelijk niet aan zelfkritiek. Ik heb dan ook niet de illusie dat een levenslange schorsing dit soort tuig tot nadenken kan aanzetten. Toch is het de enige oplossing: zonder die idioten erbij wordt de volgende bekerfinale met Ajax erbij misschien toch weer gewoon een groot voetbalfeest, ook als je niet uit Zwolle komt.

Ajax, KNVB en Amsterdam, het is nu aan jullie om te laten zien dat er écht paal en perk gesteld kan worden aan dit soort uitwassen. Er is al genoeg gedoogd, zonder resultaat. Pak de harde kern aan, zodat volkssport nummer één weer echt een sport voor het hele volk wordt. Laat voetbal weer gewoon voetbal zijn.

Dit artikel verscheen ook op Amsterdam Centraal.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply