Voetbal is geen oorlog

B-junioren schoppen grensrechter dood. Soms wil je het nieuws niet geloven, terwijl je weet dat openbare geweldpleging aan de orde van de dag is. Tegen zessen gisteravond krijgt de anonieme grensrechter een naam: Richard Nieuwenhuizen, 41 jaar, vader van drie kinderen.Dan besef je pas echt: er is een mens doodgeschopt op een voetbalveld. Door een stelletje kinderen.

Betrokken jeugdspelers van voetbalvereniging SV Nieuw Sloten zijn nog dezelfde dag gearresteerd en als lid geroyeerd. Het B1-team is ook direct teruggetrokken uit de competitie. Diverse clubs pleiten inmiddels voor een voetballoos weekend. Een goed signaal, maar Richard Nieuwenhuizen heeft er weinig meer aan.

In de eerste plaats is er natuurlijk de verbijstering over het extreem gewelddadige gedrag van deze jongeren. Daar heb ik ook direct raadsvragen over ingediend, want het bewuste team komt uit het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. De verantwoordelijke wethouder van Sport, Ronald Mauer, beantwoordt ze donderdag in een commissievergadering, maar zei er dinsdagavond ook al iets over op televisie.

Daarnaast is ook het lakse optreden van de KNVB uitermate pijnlijk. De bestuurders van de getroffen voetbalclub SC Buitenboys uit Almere beklaagden zich maandag in Pauw & Witteman dat de voetbalbond pas vlak voor de uitzending telefonisch contact met hen had. Dat is anderhalve dag na het incident.

Maar er is meer aan de hand. Hoe kon het gebeuren dat een vijftal jongens tot twee maal toe kon inschoppen op een liggende man terwijl niemand ingreep? En hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er aanvankelijk niet eens werd nagedacht over het bellen van de politie?

De voetballerij lijkt bijna apathisch als het gaat om agressie op de velden. Het is zo’n schering en inslag dat het schijnbaar wordt gedoogd dat jonge spelers bijkans (of zoals gisteren: compleet) ontsporen als ze een kaart krijgen of buitenspel lopen. Om nog maar te zwijgen over de hysterische ouders (vaak vaders) langs de lijn.

Levenslange schorsingen van de schuldigen zijn een eerste stap, maar er moet veel meer gebeuren. Volgens de KNVB wijzen cijfers uit dat de meeste incidenten in het jeugdvoetbal juist bij B-junioren voorkomen. Die leeftijdsgroep verdient dus extra aandacht. En dan bedoel ik dus geen kickbokstraining, maar projectmatige aandacht voor fairplay, agressie-beheersing en algemene normen en waarden. Want het kan zo niet langer.

We mogen niet accepteren dat voetbal oorlog is. Dat vraagt actie van KNVB, clubs, spelers én ouders langs de kant. Want hier zit iets fundamenteels mis in de opvoeding. Het helpt als profvoetballers niet langer gaan protesteren tegen terechte rode kaarten, maar iedereen in de voetballerij moet eens goed in de spiegel kijken. Misschien dat het spelletje dan ooit weer ‘gewoon’ een spelletje wordt.

Jeroen Mirck is publicist en D66-politicus. In de deelraad van Nieuw-West stelde hij deze week vragen over SV Nieuw Sloten.

Tags: , , , , , , , ,

13 Responses to “Voetbal is geen oorlog”

 1. Jeroen Mirck Says:

  UPDATE: Deze column is uitgebreid met een extra alinea na het optreden van D66-wethouder Ronald Mauer dinsdagavond in Pauw & Witteman. Bekijk hier die uitzending: http://omroep.vara.nl/media/198330

  De oorspronkelijke column staat ook op Joop.nl, met een andere kop die meer de nadruk legt op het door de KNVB afgekondigde voetballoze weekend voor amateurteams:
  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/17442_voetbal_is_geen_oorlog/

 2. Vincent Says:

  Beste Jeroen,

  Je lijkt me een intelligent mens, het moet dan ook mogelijk zijn voor jou om verder te kijken dan jouw neus lang is. In het kort: een vreselijk incident op een voetbalveld, daarna weer precies hetzelfde gepapegaai (journalisten, politiek, KNVB) als altijd. Dan het correcte gezever van welbespraakte KNVB-ers, politici, journalisten die er vooral voor zichzelf zitten (als ze nu niet goed reageren op de algehele verontwaardiging van het Nederlandse volk zijn ze straks wellicht hun mooie baantje kwijt) en zeer zelfvoldaan met de gekozen oplossing, een weekend zonder voetbal, die helemaal niets oplost. Wat denk jij? De jongens/mannen die dit soort fratsen uithalen komen gezellig meediscussieren? Jeroen, ga eens op onderzoek uit. Ik ben trainer van twee teams, een eerste en een A1. Sommige wedstrijden is er verbale agressie naar de wedstijdleiding toe. Fysiek geweld ben ik nog niet tegengekomen (achterhoek). Het is vaak de scheidsrechter die door zeer autoritair optreden agressie oproept. Hier in het oosten blijft het dan bij verbale agressie. Berucht zijn uiteraard de puntenpakkende grensrechters, die kunnen je ook het bloed onder de nagels vandaan halen, samen met de adrenaline die tijdens de wedstrijd door het lichaam van een voetballer stroomt ontstaat er een explosieve mix die zo maar tot uitbarsting kan komen. Voor sommige voetballers kennelijk een niet te hanteren mix. Naar deze groep voetballers moet je dus op zoek. Dan stuur je er goede (speciaal) opgeleide scheidsrechters op af. Nu roepen jullie weer allemaal dat er strenger gestraft moet worden, het enige wat er dan gebeurd is dat spelers, die geen vlieg kwaad doen, bij een onterechte kaart (tja, zo goed zijn al die scheidsrechters niet) voor lange tijd worden geschorst, en dan kunnen wij hier in het oosten niet voetballen omdat ze elkaar in het westen naar het leven staan.

 3. Jeroen Mirck Says:

  Dank voor je reactie, Vincent. Ik vraag me alleen af of je mijn stuk gelezen hebt, want je reageert op stukken in het algemeen, niet op mijn stuk. Zo schrijf ik niet dat louter een voetballoos weekend écht iets oplost. Zo schrijf ik niet dat louter harder straffen écht iets oplost. Net als jij zoek ik de oplossing in een betere begeleiding en voorlichting van jongeren bij wie er, zoals jij schrijft, een ‘explosieve mix’ kan ontploffen. Of beter gezegd: álle jongeren moet worden bijgebracht zich te beheersen. Dit soort incidenten gebeuren in het hele land, niet alleen in ‘het Westen’. Het zijn ook niet altijd Marokkanen, zoals Geert Wilders vandaag suggereert. Het is een maatschappelijk (jazeker: soms ook etnisch) probleem dat we met z’n allen moeten oplossen. De Achterhoek kan dan niet z’n snor drukken.

  P.S. Leestip: opiniestuk van Jan Bennink op Volkskrant.nl. “Het advies van de scheidsrechtersvereniging COVS, de volgende dag, was ontluisterend. ‘Scheidsrechters moeten beter worden opgeleid, dan zullen dit soort incidenten niet meer voorkomen’. Ook nu heeft een goed verstaander maar een half woord nodig. De grensrechter heeft het leed over zichzelf afgeroepen. Als hij goed had gevlagd, dan had hij nu nog geleefd. De boodschap van het COVS kwam luid en duidelijk aan bij de vrienden van de moordenaars. Hun maatjes konden het niet helpen, dat ze kwaad werden op die domme falende grens. Die man had gewoon goed moeten vlaggen. De doodschoppers zijn helden die onterecht vastzitten! (…) Maar mag je daar eigenlijk nog van opkijken in een land waar de mensen en instanties die het voorbeeld moeten geven, steevast suggereren dat de slachtoffers schuldig zijn en daders onschuldig.”

 4. Vincent Says:

  Jeroen, nog een poging. Een vreselijk incident vindt plaats op het voetbalveld, en niet voor het eerst. Dan weer allemaal dezelfde reacties, ook van jou, geen oplossingen, dezelfde reacties: daders streng straffen, fairplay, normen en waarden, enz., enz, op tv worden weer allerlei deskundigen opgevoerd, tja, en dan … Je hebt het over de Amstredamse wethouder de heer Mauer. Hij geeft de heer Ter Leede van de KNVB een sneer omdat hij met cijfers kwam die aantoonden dat de incidenten op de voetbalvelden het laatste jaar zijn afgenomen. Dat was ongepast. De betrokkenheid van de heer Mauer bestond uit het inspreken van de telefoon van een bestuurslid van Nieuw Sloten. Ben je echt betrokken dan stap je onmiddellijk op je fiets en dan ga je naar het veld van Nieuw Sloten! Dit even terzijde.
  De agressie op het veld ontstaat door een mix van adrenaline, geschreeuw van de kant (supporters, bank), optreden scheidsrechter/grensrechter. Iedereen voelt op sommige momenten die agressie, daarmee bedoel ik de arts, de advocaat, de schilder, de bouwvakker, iedere voetballer of coach voelt soms die agressie, alleen: ik zou het niet in mijn botte hoofd halen om vervolgens wie dan ook fysiek iets aan te doen, verbaal wel, helaas. Zoals ik zijn er velen, er is echt maar een hele kleine groep die de agressie niet de baas kan. Hier moet op gefocust worden. De KNVB heeft zicht op waar de incidenten plaatsvinden en kent de betrokkenen. Die betrokkenen moeten dan maar beloond worden met goede scheidsrechters. De heer Bennink reageert heel verontwaardigd op de opmerking over het goed opleiden van scheidsrechters (terwijl zijn idool Theo van Gogh toch ook vond dat je in Nederland alles moet kunnen zeggen) maar daar zit echt wel wat in. Ook eerlijk vlaggende grensrechters zouden een boel agressie wegnemen. Pas op: ik bedoel hier absoluut niet mee dat de schuld bij hen ligt ( wat die jongens gedaan hebben is weerzinwekkend). Het ergste wat ik hier in het “oosten” heb meegemaakt is dat een speler van mij aan de grensrechter van de tegenpartij vroeg of hij een blindengeleidehond nodig had. De meeste spelers reageren op zo’n manier, zonder fysiek geweld. Ik heb het nog nooit meegemaakt en ik loop al zo’n 45 jaar rond op de voetbalvelden en ik beleef het voetbal week in, week uit als een ontzettend leuk “spelletje”, en velen met mij. Wij moeten er dus voor waken dat de hele Nederlandse voetbalwereld straks wordt opgezadeld met allerlei maatregelingen/oplossingen, bedoeld voor een kleine groep, die ons voetbal een stuk minder leuk maakt.
  Wat wil ik nu eigelijk zeggen? KNVB kent zijn pappenheimers, daar op focussen. Scheidsrechters beter opleiden, omgaan met ontstane agressie op het veld. Coaches, begeleiders idem. KNVB moet een paar kleine spelregelwijzigingen toepassen.
  Het is een illusie om te denken dat je met een soort nationale agressie-reguleringstraining of normen en waardentraining het probleem uit de wereld helpt. Bovendien is zoiets grootschaligs nauwelijks te regelen.

 5. Vincent Says:

  Jeroen,
  Nog even de spelregelaanpassingen:
  – 5 minutenstraf alle categorieen
  – doorwisselen continu toegestaan met een max van 5 spelers (zoals al toegestaan in categorie B), een coach kan een speler die het nodig heeft dan even van het veld halen
  – de scheidsrechter kan een verplichte time-out opleggen (bv 3 minuten)

  Ik gok dat hiermee simpel en snel resultaat bereikt wordt. Het gedrag van de ontsporende spelers veranderen en daarmee escalatie voorkomen zal Nederland iets meer moeite kosten ……

 6. Jeroen Mirck Says:

  Ha Vincent, dank voor je nadere toelichting. Toch vind ik het gek dat jij jouw oplossingen wél oplossingen noemt en mijn oplossingen géén oplossingen noemt. Ieder z’n mening, maar ook een oplossing waar jij niet in gelooft is een oplossing.

  Er is een tolerantieprobleem in Nederland dat aangepakt moet worden. Dat zal niet makkelijk zijn, maar dit incident kan de aanleiding zijn om er eindelijk eens structureel iets mee te gaan doen. Dat gaat verder dan oplossingen in de voetbalsfeer. Natuurlijk zou het helpen als scheidsrechters nooit fouten maken, maar je weet zelf dat dat een illusie is. In deze tijd dat steeds minder mensen vrijwilligerswerk doen, moet je niet opkijken dat de grensrechter bij jouw wedstrijd soms niet de allerbeste is die je kunt krijgen.

  Minutenstraffen en doorwisselen lijken me trouwens wél prima oplossingen om opgefokte types even te kalmeren. Het zou me niets verbazen als de KNVB ook al over dat soort veranderingen nadenkt. Toch is ook dit geen oplossing als er écht een massale vechtpartij uitbreekt. Dat zit dieper en moet dus fundamenteler worden aangepakt.

  Tot slot nog een persoonlijke noot: je kent Ronald Mauer niet, dus je oordeelt op basis van een paar tv-minuten. Als er iemand begaan is met sport in dit deel van Amsterdam, dan is hij het wel. Mauer is iemand die zelf regelmatig bij de vele sportclubs in Nieuw-West langsgaat. Hij staat dus met zijn poten in de klei. Bovendien kende hij de cijfers beter dan de KNVB-bestuurder. Dan heb je zonder meer recht van spreken.

 7. Vincent Says:

  Jeroen,
  Ik ken Ronald Mauer inderdaad niet, en het is ongetwijfeld een hele aardige, bekwame man, dit is niet denigrerend bedoeld, maar als je het over opvoeden hebt of over normen en waarden en je hoort de kritiek van de heer Mauer naar de KNVB toe en er wordt hem gevraagd of er al contact is geweest tussen hem en de vereniging Nieuw Sloten en hij komt met het verhaal dat hij een telefoon heeft ingesproken dan hoor ik als trainer de gebruikelijke smoes van een speler die een training verzuimt. Dat betekent dus een extra reservebeurt. Er zijn toch meerdere bestuursleden? Er is een veld/kantine waar je heen kan. Er zijn adressen van bestuursleden. Stuur desnoods een postduif. Jeroen, je kunt wel zien dat ik vaker met smoesjes van doen heb.
  Het vervelende is dat er nu allerlei weldenkende mensen gaan proberen het probleem op te lossen, elkaar keihard op de vingers tikken, zelf steken laten vallen en aldus het verkeerde voorbeeld geven, terwijl de doelgroep waarschijnlijk buiten bereik blijft. Mijn oplossingen zorgen er voor, hoop ik, dat de incidenten zo veel mogelijk uit het voetbal verdwijnen maar het is inderdaad geen fundamentele oplossing van het algehele tolerantieprobleem. Mijn oplossingen zorgen niet of nauwelijks voor gedragsveranderingen bij bv de probleemgevallen, ik denk ook niet dat het voetbal dat gaat oplossen.

 8. Jeroen Mirck Says:

  @Vincent: Prima praktische oplossingen. Maar nogmaals: het klopt niet wat je zegt over Ronald Mauer. Hij heeft uitvoerig contact gehad met SV Nieuw Sloten, dat zegt hij ook in Pauw & Witteman. Niet even ‘een telefoon ingesproken’, zoals jij beweert. Hij kent de clubs in zijn stadsdeel, spreekt ze geregeld. Hij is vermoedelijk meer een praktijkman dan de KNVB-bestuurder die jij verdedigt.

 9. Vincent Says:

  Jeroen,

  Ik heb een wethouder van sport gezien, bij Nieuwsuur, na een door mij gegeven training, afgelopen maandagavond, iets na tienen in onze kantine. Ik ga er misschien ten onrechte van uit dat dit de heer Mauer was. In ieder geval, deze meneer had op dat moment slechts een telefoon ingesproken. Echt waar…
  Ook nog even gekeken naar de cijfers op de site van de KNVB, het aantal geweldsincidenten is in het seizoen 2010/2011 gedaald van 241 naar 180. De KNVB, ik ben geen fan, heeft allerlei maatregelen uitstaan om de incidenten in te dammen en zijn qua cijfers blijkbaar effectief. Of misschien nog niet effectief genoeg ………

 10. Vincent Says:

  Jeroen,

  Mijn excuses, ook aan de heer Mauer, het betreft de heer Eric van der Burg, wethouder sport van Amsterdam.

  Groet, Vincent

 11. Jeroen Mirck Says:

  @Vincent: Aha, dat verklaart de verwarring. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD) was inderdaad maandag te gast bij Nieuwsuur.
  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/447688-de-stappen-van-de-knvb.html

  Nog een leestip: opiniestuk uit de Volkskrant.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3359417/2012/12/07/Marokkaanse-macho-s-accepteren-geen-autoriteit-van-vreemden.dhtml

 12. Bollke Says:

  Scheidsrechters de schuld geven, dat vind ik ook wel een goeie, ja.

 13. Stadsdeel Nieuw-West Says:

  Stadsdeelwethouder Ronald Mauer (Sport): “In stadsdeel Nieuw-West willen wij sterke, ondernemende voetbalverenigingen. Met sterke besturen en deskundigheid, ouderbetrokkenheid en veiligheid hoog in het vaandel. En de clubs moeten de financiën goed op orde hebben.” Een aantal voetbalverenigingen kampt met teruglopende ledenaantallen, gebrek aan deskundigheid, gebrek aan vrijwilligers en betalingsachterstanden. Het stadsdeelbestuur heeft de KNVB gevraagd om ruim tien voetbalclubs van de 22 clubs in Nieuw-West te helpen reorganiseren. Het gaat hierbij om clubs die de potentie en ambitie hebben om zelf sterk en ondernemend te worden of die willen samenwerken of fuseren met andere verenigingen. Het stadsdeel trekt hier 50.000 euro voor uit. Ronald Mauer en Guus Posthumus (KNVB) hebben hiervoor een overeenkomst getekend.

Leave a Reply